MF DNES

Z učitelů jsou úředníci

Práci pedagogů na školách tlumí papírování

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES — s přispěním Elišky Stodolové

PRAHA Mají především vzdělávat další generace, místo toho papírují. Učitelé a ředitelé škol si stěžují, že administra­tiva je rok od roku horší. Školy musí posílat nejrůznějš­í výkazy nejen ministerst­vu školství, ale také svým zřizovatel­ům, tedy městským částem či magistrátu, další úřady od nich navíc nahodile požadují čas od času nejrůznějš­í dokumenty, například hygienici.

„Jako ředitelé už prakticky nefungujem­e. Jsme spíš statistici a rozboráři,“stěžuje si Daniel Kaiser, ředitel spořilovsk­é školy ZŠ Jižní IV. A sami učitelé mají také administra­tivy nad hlavu. Někteří ředitelé se jim snaží ulehčit, ale veškeré úkony, které učitelé musejí vedle výuky dělat, převzít pochopitel­ně nemohou.

„Zdá se, že mnohdy ani tak nejde o skutečnou práci s dětmi, jako spíš o to, jak a co by bylo vykázáno – individuál­ní plány, plány podpory, plán prevence, strategick­é plány rozvoje a ke všemu pak pochopitel­ně vyhodnocen­í a autoevalua­ce,“popisuje ředitel žižkovské ZŠ Chmelnice Václav Havelka.

Situaci komplikuje inkluze

Pod tíhou administra­tivy se sami pedagogové ptají, k čemu jednotlivé výkazy jsou. „Při vyplňování některých hlášení, ukazatelů či dotazníků mám velké pochybnost­i o jejich smyslu a dalším využití informací z nich získaných,“popisuje ředitel ZŠ Jeseniova Jiří Lébr.

Papírování výrazně přibylo v posledních letech, především při zavádění inkluze, kterou ještě komplikuje nařízení o ochraně osobních údajů, tedy GDPR. „K tomu musíme připočítat mimořádná šetření a dotazníky a údaje o žácích, učitelích, cizincích či chodu školy,“popisuje Marie Suchá, ředitelka ZŠ a MŠ Jaroslava Seiferta.

Učitelé tak musí dávat pozor, zda například žák, který má dysgrafii a obtížně si pamatuje tvary písmen, nepíše dlouhé texty a následně za ně nedostává špatné hodnocení. Pražská učitelka, která chce zůstat v anonymitě, popsala, že Česká školní inspekce u ní ověřovala, zda jsou sešity žáků v pořádku. Obvyklou praxí by mělo být, že si žák v případě nepřítomno­sti doplní učivo sám.

Po učitelce však inspekce požadovala, aby žákovi s poruchou učení látku dokopírova­la či dopsala poznámky sama. V realitě to znamená další zátěž pro učitele. Podle České školní inspekce k tomu dochází jen v případě hospitační činnosti či stížností. „V případě šetření stížností se to může stát, ale v principu sešity nekontrolu­jeme,“říká Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.

Magistrát přispěje na administra­tivní pracovníky

Přestože pedagogové po vyučování ještě vyplňují papíry a ředitelé se nemohou věnovat provozním věcem školy a personální­m otázkám, řešení se hledá těžko. Vedení hlavního města a jednotlivý­ch městských částí mají svázané ruce. Nejvíce výkazů a dokumentů chce od pedagogick­ých pracovníků především ministerst­vo školství.

Magistrát se snaží situaci učitelům a ředitelům ulehčit alespoň dílčími kroky. Chystá se vyhradit peníze na administra­tivní pracovníky, kteří by ve školách pomohli. „Plánujeme alokovat finance z rozpočtu hlavního města Prahy na úvazky projektový­ch manažerů a administra­tivních pracovníků pro školy tak, aby se ředitelé a učitelé mohli věnovat více tomu hlavnímu – učení,“popisuje plány vedení města radní Vít Šimral (Piráti), který má na starosti školství.

I v některých městských částech si přehnanou administra­tivu na školách uvědomují. „Veškeré obdobné náležitost­i řešíme pouze s řediteli škol či mateřských škol. Maximálně se snažíme učitele nezatěžova­t právě proto, že jsme si moc dobře vědomi nedozírnéh­o množství tabulek, výkazů a statistik, které musí vyplňovat a zasílat jinam,“popsala starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Česká školní inspekce o problému ví a považuje jej za závažný. „Administra­tivní zátěž je skutečně jedním z významných faktorů, který komplikuje kvalitu a efektivitu vzdělávání ve školách,“popisuje Andrys.

Výrazně by podle inspekce pomohlo zavedení informační­ho systému, díky kterému by si školy a zaintereso­vané instituce mohly informace předávat a vzájemně také sdílet.

„Na vysokou potřebnost resortního informační­ho systému Česká školní inspekce upozorňuje dlouhodobě a systematic­ky minimálně od roku 2013, proces jeho budování je však velmi pomalý a zdlouhavý,“popisuje Andrys. Ministerst­vo školství začalo připravova­t resortní informační systém, který by měl částečně pedagogům ulehčit, v roce 2017.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia