MF DNES

Přání obyvatel určilo proměnu centra Cíl

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Nevzhledné okolí Cíle mají zpříjemnit lavičky i posilovna, herny jsou v ohrožení

- Redaktorka MF DNES

Eliška Stodolová

PRAHA Dlouhodobá kritika se snáší od občanů na prostor před obchodním centrem Cíl v Záběhlicíc­h. Místo papírnictv­í a lékárny zde vznikly dvě herny a veřejné prostranst­ví je v dezolátním stavu. Letos proto začne plánovaná rekonstruk­ce. Město za stavbu utratí 25,3 milionu korun. Zároveň se vládnoucí koalice pokusí prosadit zákaz heren.

Debatu o revitaliza­ci prostoru s celkově tragickým vzhledem začala městská část zhruba před šesti lety. Jedná se o první projekt, do kterého byli od počátku zapojeni místní obyvatelé.

Vzhledem k množství děr se na místě zranilo také několik chodců. „Stav chodníků dolů od obchodního centra ke Koloseu je vážně neúnosný. Kamarádka si tam zvrtla kotník, dítě mi kvůli díře spadlo z kola a namlátilo si, starou paní o holi jsem viděla klopýtnout,“uvádí na stránkách Prahy 10 obyvatelka Eva Šuchmanová.

Občané si stěžují převážně na dlouhou dobu od projednává­ní problému, které začalo v roce 2013. K vlastní realizaci rekonstruk­ce dochází ale až dnes. „Úprava tohoto veřejného prostoru se koordinuje s probíhajíc­í rekonstruk­cí knihovny, z tohoto důvodu došlo k oddálení zahájení stavebních prací. Aktuálně počítáme s tím, že práce začnou v průběhu února, nejpozději začátkem března,“říká tisková mluvčí Prahy 10 Adéla Pobořilová.

Posilovna nebo lezecká stěna

Místo chátrající­ho prostranst­ví nově vznikne především prostor pro sportovní vyžití dětí a mladistvýc­h. „Byl to jeden z hlavních požadavků obyvatel. Děti tudy přicházejí ze školy nebo na kroužky. Bude to pro ně příjemná možnost, jak trávit čas mezi jejich aktivitami,“říká starostka městské části Renata Chmelová (Vlasta).

Podle vítězného architekto­nického návrhu by zde mělo být hřiště na streetball, venkovní posilovna nebo horolezeck­á stěna. Nově zrekonstru­ovaná knihovna na sportovní plochu naváže pódiem.

Prostor oživí množství stromů nebo umístění osvětlení pomocí lamp zavěšených na ocelových lankách. „Oprava by měla být dokončena přibližně osm měsíců od zahájení prací,“dodává Pobořilová.

Nákupní centrum bylo a je určeno především pro nákupy pěších, bez využití aut, podle toho se také řídí projekt rekonstruk­ce. Proto bude mezi stromy rozmístěno množství laviček, ale také veřejná pítka. Cílem města je co největší oživení prostoru a vznik místa pro pořádání farmářskýc­h trhů a sousedskýc­h slavností. Nová knihovna má přilákat obyvatele na veřejná čtení. Podle starostky místo ožije především aktivními občany.

Obchodní středisko Cíl bylo postaveno přibližně před šedesáti lety a mělo sloužit jako obchodní a společensk­é místo pro obyvatele sídliště na Zahradním Městě. Veřejný prostor mezi tehdejší restaurací Vesna a panelovým deskovým domem, který původně sloužil jako ubytovna pro dělníky, nenabízí v současnost­i obyvatelům vůbec nic a funguje pouze jako spojnice k autobusové zastávce nebo příchodu do nákupního centra.

Obchody místo heren

Objekt levnými obchody i existencí heren přitahuje podle místních problémy. „V případě heren nyní projednává­me jejich celkový zákaz v Praze 10. Já jsem pro jejich nulovou toleranci,“uvádí Chmelová. Návrh na zrušení by měla koalice předat do konce února. „Centrum ale patří soukromému vlastníkov­i. Je na něm, aby reagoval na místní poptávku,“dodává.

Nejde však o ojedinělý veřejný prostor v této části města, který potřebuje opravu. V letošním roce měla také začít oprava parku na Solidaritě. „Projevila se velká potřeba místních klidného parkování a celkového zklidnění dopravy. V tuto chvíli proto zpracovává­me dopravní studii,“upřesňuje Chmelová. Z toho důvodu stavební práce začnou nejdříve příští rok.

 ??  ?? Zeleň místo betonu Vítězný návrh počítá s množstvím stromů a herní plochou pro děti. Pódium před nově zrekonstru­ovanou knihovnou (vpravo) má potom přilákat lidi na veřejná čtení. Vznikne tak nové místo, kde mohou místní kvalitně trávit čas. Vizualizac­e: Ti2 architekti
Zeleň místo betonu Vítězný návrh počítá s množstvím stromů a herní plochou pro děti. Pódium před nově zrekonstru­ovanou knihovnou (vpravo) má potom přilákat lidi na veřejná čtení. Vznikne tak nové místo, kde mohou místní kvalitně trávit čas. Vizualizac­e: Ti2 architekti
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia