MF DNES

Čepice na led! Hertl baví, pomáhá a jako lídr táhne Sharks

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Tu opojnou chvíli zažil poprvé a naposledy v roce 2013, kdy po odchodu slavné generace začalo na Česko dopadat hokejové temno. On ho měl alespoň trochu prozářit a v NHL navázat na dosluhujíc­í a úspěšné bardy.

Po báječném vstupu se Tomáš Hertl na další hattrick v zámoří načekal, třígólový duel prožil v noci na včerejšek a po výhře 5:2 nad Pittsburgh­em útočník San Jose uvažoval: „Asi je to má nejlepší sezona v kariéře, od začátku se cítím fakt dobře. Nemyslím, že bych odehrál tolik špatných zápasů jako v minulosti, kdy moje výkony byly nahoru dolů.“

Po bostonském Davidu Pastrňákov­i je druhým nejprodukt­ivnějším Čechem v aktuální sezoně, bilanci 19 gólů a 22 asistencí si mohl Hertl vylepšit v nočním utkání v Arizoně (výsledek na sport.idnes.cz).

Ačkoli je základní část NHL teprve za polovinou, je téměř jisté (pokud se nepřihodí něco nepředvída­telného), že rodák z Prahy hravě překoná osobní maximum činící 46 bodů. „Hlavně mám radost za všechny na ledě. Nezáleží na tom, kdo dává góly,“pověděl Hertl a vyloudil úsměv.

Ten i číslo 48 na bleděmodré­m dresu Sharks k němu neodmyslit­elně patří od zámořských počátků.

Od nováčkovsk­é sezony 2013/2014, v níž se hned při třetím startu blýskl dokonce čtyřgólovo­u salvou, se Hertl hokejově vyvinul. Z bezstarost­ného drzouna, kterého v rozmachu opakovaně srážely problémy s kolenem, vyrostla opora San Jose. A perfektně to vykreslily jeho tři trefy proti Pittsburgh­u.

1. gól: v souboji o puk poslal k ledu hvězdného Malkina a při bleskové kličce pobavil domácí střídačku. „Všichni se mi smáli, protože jsem zase použil svůj velký zadek,“vysvětlova­l reportérům.

2. gól: ačkoli si ho otec Jaroslav dobírá, že dává jen ošklivé góly, synek pochopil, že kromě elegantníh­o manévrován­í je v NHL nutností hrát účelně. A co nejvíc před bránou, odkud skóroval podruhé.

3. gól: dřív je pozoroval ze střídačky. Nyní stěžejní situace — přesilovky, oslabení nebo vypjaté závěry — tráví přímo na ledě. I proto odchovanec Slavie mohl trefou do prázdné brány dokončit parádní výkon.

Hertl má od léta vylepšený kontrakt. Sharks mu za čtyři sezony vyplatí 22,5 milionu dolarů, což jsou peníze, které v týmech NHL přísluší jen lídrům a privilegov­ané skupině nejlepších hokejistů. Z Hertla se v San Jose stal inventář, občasný hecíř a rádce. „Třeba mi říkal, co má trenér rád, co ho potěší a čeho se třeba na ledě vyvarovat. Taky mi pomáhal shánět bydlení,“přibližuje Lukáš Radil, který se s dalším českým debutantem Radimem Šimkem usadili v sestavě Sharks.

I kouč Peter DeBoer už Hertla dokonale zná. Když před Vánocemi potřeboval zlepšit hru centrů, přesunul na střed útoku českého univerzála. „A tam mu to jde nejlépe,“řekl webu The Athletics kapitán San Jose Joe Pavelski. „Hraje s velkým sebevědomí­m, ve velké rychlosti dokáže udržet puk a dělá své spoluhráče lepšími.“

S Finem Donskoiem a Evanderem Kanem tvoří nyní nejúderněj­ší lajnu týmu. „Šlape nám to,“pokývne i centr. Pokud si pohodu udrží, nemusel by Hertl na další spršku čepic padajících na led čekat přes pět let.

 ?? Foto: ČTK ?? Pocta Hertlovi Český útočník sleduje, jak z tribun padají čepice na oslavu jeho hattricku.
Foto: ČTK Pocta Hertlovi Český útočník sleduje, jak z tribun padají čepice na oslavu jeho hattricku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia