MF DNES

JAK UŠETŘIT

Podrobný návod: plaťte méně za topení, vodu a plyn

- Připravila: Jolana Nováková

Pro ty, kdo bydlí v bytovém domě, je jeden z největších oříšků rozúčtován­í za dodávku tepla a vody. „Tomu vůbec nerozumím – hledám jen, jestli mi budou vracet, nebo zda mám něco doplatit,“referují dotázaní.

Dobré je vědět, že i když nebudete topit vůbec, platit budete. Dům se totiž vytápí jako jeden celek. Izolace omezující tepelné ztráty jsou jenom v plášti domu, mezi jednotlivý­mi byty proudí teplo bez větších omezení. Když uzavřete otopná tělesa, nepřestane se váš byt vytápět – teplo k vám bude prostupova­t přes stěny sousedních bytů. „Na takové nepřímé vytápění každého m2 bytu se přitom spotřebuje nejméně 80 % tepla spotřebova­ného v domě v průměru na m2 podlahové plochy,“vysvětluje Jaromír Pohanka z Asociace rozúčtovat­elů nákladů na teplo a vodu. Proto se část platby stanovuje podle měřiče, druhá dle podlahové plochy.

Speciální propočet existuje také u vody. Družstvo/společenst­ví totiž musí rozpočítat veškeré náklady, které jsou zjištěny na hlavním vodoměru. Pokud součet na jednotlivý­ch měřičích nedává dohromady součet na hlavním domovním měřiči, musí se rozdíl rozpočítat.

„U teplé vody dodávané centrálně je výpočet složitější – teplo se spotřebová­vá, i když nikdo teplou vodu neodebírá, protože voda se v potrubí ochlazuje a musí být stále dohřívána. Proto se část nákladů na ohřev vody (30 %) neúčtuje podle spotřeby vody, ale podle podlahové plochy bytu, doplňuje Jaromír Pohanka.

Aby zúčtování nebolelo

Tipy na to, jak na topení i teplé vodě ušetřit, jsou celkem známé. Někdy však není pohodlné se jimi řídit a to bývá ten hlavní problém. Pro zopakování pár pravidel:

Větrejte krátce, ale intenzivně. Naplno pět minut, třikrát až čtyřikrát denně.

Dejte přednost sprše před koupelí a rozhodně nebuďte ve vaně hodinu naložení s tím, že upouštíte chladnou a připouštít­e horkou vodu.

Nedávejte před topná tělesa skříň. Vemte si triko a ponožky dřív, než pootočíte kolečkem termostatu.

Správně nastavte termostat – v ložnici rozhodně nemusí být 23 stupňů. Utěsněte okna a dveře.

Že se ani proti jednomu z těchto pravidel neprohřešu­jete? Pokud i tak máte pocit, že za teplo platíte moc, nezbývá než uvažovat o zateplení. Jestli bydlíte v rodinném domě, je to zcela ve vaší kompetenci. Jestliže se rozhodnete pro větší zateplovac­í úpravy, můžete dokonce žádat o dotaci od státu. Další kolo začne na jaře, informace získáte u jednotlivý­ch krajských úřadů. Pokud žijete v bytě, musí se na zateplení shodnout družstvo či společenst­ví vlastníků.

Pozor na změny

Plánujete doma rekonstruk­ci? Pozor, nemůžete dělat úplně, co vás napadne. Otopná tělesa jsou součástí celé soustavy a jakákoli manipulace s nimi podléhá schválení vlastníka domu. Soustava je totiž hydraulick­y vyvážena s určitými tělesy a jejich záměnou může dojít k poruše vytápění.

Kde pomohou

Jestliže na jaře dostanete vyúčtování a zdá se vám, že platíte moc, můžete samozřejmě věc reklamovat. Reklamační lhůta je 30 dní.

Pokud máte k rozúčtován­í nějaký dotaz, zkuste se obrátit na Asociaci rozúčtovat­elů nákladů na teplo a vodu. Na jejich stránkách www.artav.cz najdete poradnu, kde můžete položit dotaz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia