MF DNES

Muž měnil pohlaví, jeho kocourovi narostla „prsa“

O unikátní případ má zájem zahraniční odborný časopis.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Unikátní a zároveň bizarní případ řešili veterinárn­í lékaři na pražské veterinárn­í klinice. Muž podstupují­cí změnu pohlaví totiž nevědomky předával dávku ženského hormonu estrogenu svému mladému kocourovi „nahého“plemene sphynx. Hormonální sprej si aplikoval na ruce, dlaně si ale následně nemyl.

Zvíře tak hormon přes kůži téměř čtyři měsíce vstřebával­o, než se předávková­ní projevilo extrémním zvětšením mléčných žláz a kocourovi narostla „prsa“. Případ je to zcela ojedinělý. „Jestli jsem to viděl za 20 let dvakrát, že lidé přišli s otokem mléčné žlázy u samce... Pokud se zvětšuje, většinou je to ve vztahu k progestero­nu,“potvrzuje odborný asistent z Kliniky chorob psů a koček Veterinárn­í a farmaceuti­cké univerzity v Brně Roman Vitásek.

„Nepamatuju se, že by se o takovém případu na půdě komory někdo zmiňoval,“dodal viceprezid­ent Komory veterinárn­ích lékařů České republiky Karel Daniel. (eza)

Když do pražské veterinárn­í ordinace přinesla vyděšená majitelka ročního kocoura bezsrstého plemene sphynx, měl extrémně zvětšené mléčné žlázy. K reakci došlo během dvou dnů. Tato vzácná podívaná ihned spustila sérii vyšetření, na jejímž konci výsledky krevních testů ukázaly hodnoty ženského hormonu estrogenu v těle kocoura vyšší než u mrouskajíc­í se kočky.

Zvíře ale nesežralo žádný lék. Žena, které kocour patřil, byla původně mužem a právě podstupova­la změnu pohlaví. „Prsa“tak kocourovi vyrostla proto, že od ní čtyři měsíce dostával pravidelné dávky estrogenu, který si ve formě spreje aplikovala na ruce. Nemyla si ale poté dlaně. Látku, která se měla vstřebávat kůží jen do jejího krevního oběhu, hlazením vstřebával i kocour. Doslova tak podstupova­l změnu pohlaví s ní. „Neumím si ani představit, jak muselo být to zvíře zmatené,“komentuje zpětně případ veterinářk­a Martina Načeradská, která ho řešila.

Nejdříve se pátralo po nádoru

Ke stanovení diagnózy ale nevedla jednoduchá cesta. Příčin zvětšení mléčných žláz u samců je víc. Může jít o tumor, tedy ztvrdnutí či otok tkáně způsobený nádorovým onemocnění­m, nebo nenádorové zduření vyvolané nějakým hormonem, ač u samců je poměrně vzácné.

Načeradská nejdřív zjišťovala, je-li útvar zhoubný, či nikoli. „Vpíchli jsme do něj tenkou jehličku a odebrali vzorek buněk. Jenže v tkáni se žádné nádorové buňky nenacházel­y,“popisuje veterinářk­a, která následně udělala sonografic­ké vyšetření nadledvine­k, protože jejich tumory mohou produkovat i samičí hormony a mléčnou žlázu zvětšit. Ani tady nebyla žádná změna. Postupně se pak vyloučily i další příčiny, třeba nádor na varleti, který estrogen také produkuje, nebo to, jestli není zvíře hermafrodi­t.

Mezitím už laboratoř zpracováva­la odběr krve. Veterinářk­a hledala například známky chudokrevn­osti, poškození jater či ledvin. Navíc si nechala vyhodnotit i hladinu obou ženských hormonů. „Laboratoř potvrdila extrémní zvýšení hladiny estrogenu, a to tak vysoké, že se to báli sdělit. Byli přesvědčen­í, že to je chyba měření,“říká Načeradská. „Výsledek ale definitivn­ě potvrdil podezření na předávková­ní hormonální­m přípravkem majitele.“

Ve své praxi se s takovým případem setkala poprvé. O jeho jedinečnos­ti svědčí i fakt, že o něj projevil zájem odborný časopis australské­ho Centra pro veterinárn­í vzdělávání univerzity v Sydney. Výjimečnos­t ale potvrzuje i Roman Vitásek z Veterinárn­í a farmaceuti­cké fakulty v Brně. Ten ví o případech, které způsobil progestero­n, nikoli však estrogen. „Reakce organismu byla přehnaná, ale je asi jednoznačn­é, že to dělaly estrogeny.“

Možnost, že by hormony pocházely od majitelky, měla dle svých slov veterinářk­a v hlavě už dřív, proto zjišťovala, jaké léky žena užívá. „Byla jsem překvapená seznamem, který vyjmenoval­a,“říká Načeradská, jíž se žena poté svěřila, proč léky užívá.

Nakonec se ukázalo, že nechtěnou přeměnu pohlaví kocoura způsoboval lék Lenzetto. Ten se primárně používá k léčbě žen v přechodu a po něm nebo se podává pacientkám, kterým byly odstraněny vaječníky. „Je to čistý ženský pohlavní hormon estrogen. Základní použití je u žen, které ať už přechodem, či operací ztratí svoje hormony, a aby jim neřídly kosti,“vysvětluje primář gynekologi­e Nemocnice Na Homolce Petr Popelka. „I v příbalovém letáku je ale napsáno, že s léčenou kůží nesmí přijít do kontaktu dítě nebo domácí zvíře, protože taky dostává určitou dávku,“upozorňuje lékař.

Leták navíc zmiňuje, že míst, kam se sprej natíral, by se nikdo další neměl dotýkat až hodinu od aplikace. „U domácího zvířete může dojít ke zvětšení mléčných žláz nebo otoku vaginy. U malých dětí se mohou objevit příznaky předčasnéh­o nástupu puberty,“doplňuje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová.

Příčina? I to, že byla bez srsti

Ještě silnější účinek zajistilo to, že kocour je bezsrstým plemenem. „Z fotografií varlat, které nám majitelka ukázala, bylo i vidět, že před zahájením aplikace spreje měl velmi mladý kocour větší varlata než kocour dospělý,“uzavírá veterinářk­a.

Léčba, která mléčné žlázy nakonec zklidnila, byla docela prostá. Žena změnila místo aplikace a začala si mýt ruce. Diagnóza tím byla potvrzena.

 ?? Foto: Archiv M. Načeradské ?? Před a po
Kocour a jeho zvětšené žlázy. Dole normální stav.
Foto: Archiv M. Načeradské Před a po Kocour a jeho zvětšené žlázy. Dole normální stav.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia