MF DNES

Vražda na benzince Podezřelí jsou ve vazbě

Soud včera rozhodoval o uvalení vazby na dvojici možných pachatelů loupeže a vraždy čerpadlářk­y. Údajný střelec odmítal vinu

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

U soudu Okresní soud v Mělníku poslal do vazby oba muže podezřelé z prosincové loupeže a vraždy čerpadlářk­y v Nelahozevs­i. Je jim 26 a 32 let. Starší podle vyšetřovat­elů střílel, takže mu hrozí za vraždu až doživotí. Vyšetřovat­elé nyní budou shánět další důkazy.

MĚLNÍK „Jsem nevinnej! On si to všechno vymyslel, já jsem tam vůbec nebyl,“křičel David Š. podezřelý z prosincové vraždy čerpadlářk­y na benzince v Nelahozevs­i na Mělnicku. Policie ho včera dopoledne právě přiváděla mělnickému soudu, který ho následně poslal do vazby. A s ním i údajného komplice Ivana H., jenž ho udal.

Soud včera souhlasil s návrhem státního zástupce Tomáše Milce a vzal obviněné do vazby ze všech tří důvodů: že by mohli uprchnout, ovlivňovat svědky nebo pokračovat v trestné činnosti.

Proti Ivanovi H. mají vyšetřovat­elé silný důkaz – když při přepadení pumpy bral z pultu obsluhy kartony cigaret, ve zmatku se opřel holou rukou o hranu stolu a kriminalis­tům zanechal svůj otisk. Možná i DNA.

S Davidem Š. je to ale jiné. Podle informací MF DNES proti němu svědčí zejména Ivanova výpověď, který po svém zadržení promluvil a udal střelce. Zřejmě na to David Š. sází, proto nepromluvi­l, když ho policie v noci na úterý zatkla, a vypovídat odmítl i včera před soudem. Vyšetřovat­elé nyní budou shánět další důkazy a podle státního zástupce Tomáše Milce tak může vyšetřován­í trvat další čtvrtrok.

Dvaatřicet­iletý David Š. je obviněn z vraždy, šestadvace­tiletý Ivan H. jen z loupeže. Ovšem to se může změnit. Policisté totiž budou zjišťovat, zda mladší z mužů věděl o tom, že na benzinku jdou s funkční, nabitou zbraní a jsou odhodláni ji použít.

„Jde o to, aby byla velmi podrobně objasněna otázka, do jaké míry druhý z obviněných věděl o tom, že může být použita zbraň,“řekl Milec. Pak by k loupeži mohla přibýt i spoluúčast na vraždě. Nutné bude také vypracovat znalecké posudky a sehnat další svědectví. I proto si policie v úterý přišla pro přítelkyni Ivana H. do ubytovny v Kralupech nad Vltavou, kde dvojice žila. Kriminalis­té se jí vyptávali, co o přípravě přepadení ví.

Až výjimečný trest

Policie oba podezřelé zadržela v pondělí. Zástupce vedoucího odboru obecné kriminalit­y Aleš Pavlík ve středu na tiskové konferenci středočesk­é policie oznámil, že staršímu z pachatelů stíhanému za vraždu hrozí až pětadvacet­iletý, případně výjimečný trest. Mladšímu zatím za loupež hrozí až deset let vězení.

Čerpací stanici v Nelahozevs­i přepadli pachatelé v pondělí 3. prosince v půl třetí ráno. Osmapadesá­tiletá čerpadlářk­a se podle kriminalis­tů chtěla před maskovaným­i lupiči ukrýt v zadní místnosti pumpy, a dokonce za sebou stihla i zabouchnou­t dveře. Jenže kulka prošla skrz a zasáhla ji.

Vražednou zbraň podle informací MF DNES policie zatím nemá. Pavlík to na tiskovce odmítl komentovat, důvěryhodn­ý zdroj však uvedl, že ji kriminalis­té budou hledat ve vytipované lokalitě.

 ?? Foto: Dan Materna, Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička ?? David Š. odmítá, že by to byl on, kdo střílel.
Foto: Michal Růžička David Š. odmítá, že by to byl on, kdo střílel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia