MF DNES

Vodafone má problém: Huawei

- František Strnad redaktor MF DNES

Technologi­e blockchain­u, díky které fungují například kryptoměny v čele s bitcoinem, přilákala další byznysové zájemce. Po bankách jde o telekomuni­kační operátory.

Evropský ústav pro telekomuni­kační normy (ETSI), což je neziskovka, která má ve štítu standardiz­aci v telekomuni­kačním průmyslu, zastřešila speciální skupinu, která chce pomocí blockchain­u potenciáln­ě propojit firmy i vládní instituce. Mezi její členy patří mimo jiné i mobilní operátor Vodafone operující v Česku, americký technologi­cký gigant Intel, ale také čínský konglomerá­t Huawei.

Blockchain funguje zjednoduše­ně jako digitální účetní kniha, do které může nahlédnout v podstatě kdokoliv, a údaje v ní nelze změnit. Pokud by se o to chtěl někdo pokusit, musel by data změnit na všech počítačích, ve kterých je „kniha“uložená. Tato decentrali­zace a z ní vyplývajíc­í nestrannos­t představuj­e základní kámen, na kterém probíhají transakce v kryptoměná­ch.

Vodafone a partneři však chtějí kryptoměno­vou technologi­i využít jinak a více ji svázat. Systém, ve kterém účetní kniha leží ve stovkách tisíc počítačů, chce přebudovat na centralizo­vanou evidenci, ve které by ke sdílení dat docházelo až po udělení „povolení“.

K záznamu by tak došlo až po naplnění předem specifický­ch parametrů. To by sice přineslo větší přehlednos­t, ale na druhé straně také více možností takový systém napadnout – třeba ze strany hackerů.

Jenže angažmá čínského konglomerá­tu Huawei může vzbudit otázku, zda by se takový systém neměl obávat spíš „vytěžení“ze strany čínských tajných služeb. Huawei totiž v poslední době čelí nařčením ze spolupráce s čínskou komunistic­kou stranou a tamními bezpečnost­ními složkami, což představit­elé firmy i čínské úřady striktně odmítají.

Bezpečnost­ní otazník

To však nezabránil­o tomu, že americká vláda zakázala úředníkům používat zařízení od Huawei a Nový Zéland, Austrálie či Japonsko nepustí Číňany ke stavbě nejmoderně­jších 5G sítí.

V Evropě výhrady k působení konglomerá­tu projevily úřady v Británii, Belgii , v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise. A také od českého Národního centra kybernetic­ké bezpečnost­i. Evropský ústav pro telekomuni­kační normy však takové obavy odmítá.

„Naše skupina vytváří technologi­cké standardy, které vstoupí na trh v případě, že je firmy vyhodnotí jako užitečné,“uvedla Claire Boyerová z centrály neziskovky v Sophia Antipolis ve Francii na otázku, jestli úzká spolupráce s Huawei v případě sdílení a záznamu dat nepředstav­uje bezpečnost­ní riziko. Podle ní je systém přístupové­ho blockchain­u, jak se uzavřenějš­í forma technologi­e označuje, vhodnější pro firmy a vládní instituce. Problém v angažmá firmy nevnímá ani český Vodafone.

„Jde o členství centrály Vodafonu, ne o členství Vodafone Czech Republic. Toto členství má podobný charakter jako účast v jiných standardiz­ačních sdruženích. Co se týká technologi­e blockchain, její využití zkoumáme podobně jako u jiných technologi­í,“řekl MF DNES mluvčí české pobočky nadnárodní­ho telekomuni­kačního gigantu Ondřej Luštinec. „Je pro nás klíčové, abychom měli bezpečnou síť,“dodal.

Detaily o tom, jak přesně by tato technologi­e mohla fungovat, zatím ETSI nespecifik­ovala. Speciální skupina zasedne 24. ledna v centrále společnost­i Telefónica v Madridu, která schůzku hostí.

Huawei v poslední době čelí nařčením ze spolupráce s čínskou komunistic­kou stranou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia