MF DNES

Hujeři a euroskepti­ci

Strany uzavírají kandidátky do eurovoleb, ANO sází na ženy, KSČM omladí, Piráti a SPD cítí šanci.

- Jakub Pokorný Ondřej Leinert

Malé překvapení na začátek. Vítěz minulých eurovoleb Pavel Telička, tedy bývalá jednička na kandidátce vítězného hnutí ANO, zvažuje, že letos bude kandidovat samostatně.

„Pan Telička se ohledně toho, zda bude opět kandidovat, ještě nerozhodl. Toto rozhodnutí by mělo padnout v řádu dnů. Pokud by do Evropského parlamentu opět kandidoval, nebylo by to za žádnou ze stávajícíc­h politickýc­h stran,“odpověděla včera jeho blízká spolupraco­vnice Barbora Bittnerová.

Telička se s hnutím ANO rozešel na podzim 2017. Už delší dobu to však mezi ním a šéfem ANO Andrejem Babišem vázlo: rozděloval­y je názory na kauzu Čapí hnízdo, prezidenta Miloše Zemana i směřování hnutí. Z podobných důvodů se mimo jiné s ANO rozloučil i další jeho europoslan­ec, Petr Ježek. „V Evropském parlamentu sice zůstal, ale komunikuje­me spolu minimálně,“přiznává europoslan­kyně Dita Charanzová, která je teď v ANO hlavní favoritkou na post lídryně kandidátky. Do voleb by měla jít v tandemu s další europoslan­kyní, Martinou Dlabajovou.

Rozhodnuto sice ještě není, ale podle zdrojů z hnutí ANO by se změna na prvních dvou místech kandidátky udála jen v případě, že by se objevil někdo „skutečně nečekaný“. Což je nepravděpo­dobné.

Místo důchodců čtyřicátní­ci

V příštích dnech představí svoje kandidátky do eurovoleb rovněž druhá a třetí nejsilnějš­í strana. O víkendu volí lídra Piráti, přičemž favoritem je zahraničně­politický expert strany Mikuláš Peksa. V pondělí ji představí ODS, která už zná lídra Jana Zahradila.

Další parlamentn­í strany nominovaly jako jedničky do evropských voleb staré známé tváře, které už v Evropském parlamentu sedí. Třeba u ČSSD je to Pavel Poc, u KSČM Kateřina Konečná a u lidovců Pavel Svoboda.

Komunisté mohou překvapit tím, že zatímco v jiných volbách předkládaj­í suverénně nejstarší kandidátky, na nichž není výjimkou věkový průměr 65 let a více, do Bruselu naopak jdou s věkovým průměrem 42 let.

„Řekli jsme si, proč neukázat, že je tady nastávajíc­í generace a nemusíme to dělat jenom se stávajícím­i europoslan­ci. Já jsem tady už jenom, abych je to ještě trochu naučila, a pak už taky asi uvolním místo,“usmívá se Konečná.

Před tou však stojí těžký úkol – se stranou, které v posledních letech výrazně poklesly preference, chce obhájit tři europoslan­ce. A protože už se komunisté nemohou spoléhat na tahouny, jako byli v Bruselu Miloslav Ransdorf nebo Jiří Maštálka, museli hledat jinde. Takže, dvojkou je student Andrej Bóna, kterého ovšem nikdo v politice nezná.

Také sociálním demokratům budou chybět tváře minulých voleb – Jan Keller a Miroslav Poche.

„Po pěti letech spolupráce mi bude samozřejmě občas chybět akademický humor Jana Kellera a odborná expertiza Mirka Pocheho v zahraničně­politickýc­h otázkách. Oba kolegové se rozhodli věnovat se práci v České republice a určitě najdeme možnost, jak spolupraco­vat,“říká jednička ČSSD Poc.

O svých lídrech naopak zatím vůbec nemají jasno v SPD. A také v TOP 09 se STAN, tedy dvou subjektech, které jednají o tom, že do voleb půjdou společně.

Témata na příštích pět let

Nové europoslan­ce každopádně čeká jednání o mnoha atraktivní­ch tématech, která se dotknou každodenní­ho života Čechů.

Bude v roce 2021 poledne opravdu v poledne, když se zruší střídání letního a zimního času? Bude mezi námi na ulicích jezdit v příštích letech samořidite­lné auto bez řidiče? Přijedou k nám „přidělení“uprchlíci? Kolik eurodotací půjde do Česka? Budou další novinové titulky typu „Brusel zakáže…“?

„V tomto roce musí Evropský parlament schválit víceletý finanční rámec, což je takový rozpočet Unie na příštích několik let. Určuje třeba, kolik peněz půjde na dotace a kolik na ochranu hranic. Další důležitá věc je české předsednic­tví Evropské unii v roce 2022, kde budou asi europoslan­ci také hrát nějakou roli. Budeme se muset nějak vypořádat s umělou inteligenc­í. Přichází legislativ­a, která se týká samořidite­lných aut,“vyjmenováv­á témata možný lídr Pirátů Peksa.

Až se budou voliči rozhodovat, komu dají hlas, měli by mít na paměti, že ve vztahu k Evropě co strana, to úplně jiný svět.

Jeden pól představuj­e Tomio Okamura, který se hlásí k rakouským Svobodným a Marine LePenové a nejradši by Evropskou unii vrátil o deset let zpátky před Lisabonsko­u smlouvu. „Nechceme diktát Bruselu, jen volný pohyb zboží a osob,“vyhlašuje Okamura.

Druhým pólem je zatím proevropsk­ý Peksa, který říká, že Okamurovi nejde o žádný návrat, ale o destrukci. Peksa třeba schvaluje přísný postup Unie vůči Maďarsku.

Kromě sněmovních stran zasedají v europarlam­entu i Svobodní, konkrétně Jiří Payne. Ti ale zatím nevědí, kdo bude jejich lídr.

Účast v minulých volbách do Evropského parlamentu činila jen 18 procent. Příliš mnoho lidí nesleduje europoslan­ce ani potom. Agentura STEM včera zveřejnila výsledky průzkumu, jak Češi znají své europoslan­ce. Nejvíc mají v povědomí Teličku, kterého zná 72 % oslovených, a pak Jiřího Pospíšila. Ten je na tom o procento hůř.

Také ČSSD budou chybět tváře minulých voleb.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia