MF DNES

Lídři do eurovoleb

-

Jan Zahradil

Strana zatím zveMejnila pouze jméno volební jedničky. Zbytek kandidátky pMedstaví v pondělí.

Zahradil za svou europarlam­entní frakci kandiduje i na pMedsedu Evropské komise, tedy vlastně na nejvyšší post v celé Evropské unii. ODS je mírně euroskepti­cká strana, se kterou se určitě nedočkáme eura ani pMílišné regulace. „Máme v programu právní úklid evropské legislativ­y,“slibuje Zahradil.

Mikuláš Peksa

Piráti budou v primárkách vybírat lídra nyní o víkendu.

Favoritem je místopMeds­eda evropského výboru ve Sněmovně Mikuláš Peksa. Ten je hodně proevropsk­ý. Je dokonce zastáncem rozšiMován­í Evropské unie, pokud „do ní pMistoupí státy, kde vládne právo“.

Peksa je místopMeds­edou Evropské pirátské strany. Jako důležité letos vidí zejména schvalován­í rozpočtu Evropské unie.

Pavel Svoboda

Lidovci vybrali Svobodu i zbytek kandidátky rekordně brzy, už v květnu 2018.

Svoboda patMí k největším bojovníkům za zrušení stMídání dvou časů v celém Evropském parlamentu. Je pMedsedou právního výboru Evropského parlamentu.

Svoboda by mohl brzdit záměry EU snižovat brutálně emise u aut, které českým kupcům vozy zdraží. „Nejsem pMíznivcem honby na diesely,“Mekl Svoboda.

Dita Charanzová

Hnutí sice hledalo lídra kandidátky i zvenčí, ale po neshodách s Pavlem Teličkou i špatných zkušenoste­ch s jinými narychlo dosazenými kandidáty nakonec nejspíš vsadí na osvědčenou Charanzovo­u.

Ta zatím, dokud není nic jistého, o volebních cílech moc mluvit nechce. „Ale určitě chceme vyhrát,“pMipouští. A za zásadní témata v Bruselu označuje bezpečnost, prosperitu nebo konec dvojí kvality potravin.

Pavel Poc

Strana lákala na post jedničky exministra Lubomíra Zaorálka nebo odboráMské­ho pMedáka Josefa StMedulu, ani u jednoho však nepochodil­a, navíc už za ni odmítli kandidovat i Jan Keller a Miroslav Poche.

Nový lídr Pavel Poc, který má mít na kampaň jen pět milionů korun, pMesto chce obhájit čtyMi europoslan­ce. Za klíčová témata označuje společnou ochranu hranic, Mešení následků brexitu nebo ochranu krajiny.

Kateřina Konečná

Vede historicky nejmladší komunistic­kou kandidátku, která se musí vyrovnat se ztrátou Miloslava Ransdorfa i některých dalších tváMí.

Poprvé tak komunisté nejdou do voleb sami, dvojkou je teprve tMiadvacet­iletý místopMeds­eda Strany demokratic­kého socialismu Andrej Bóna. „Chceme větší suverenitu státům, více kompetencí lidem, naopak jsme asi jediná strana u nás, která nechce evropskou armádu,“Míká k cílům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia