MF DNES

Před operací vyžadujeme rozvod

- — Eva Zahradnick­á, Dominika Hromková

Lidí se změnou pohlaví přibývá. Podle sexuologa Ondřeje Trojana je to tím, že změna pohlaví jako téma přestalo už být tabu. „Lidé se nestydí. Je to zásadní, jestli člověk žije v souladu se svým tělem,“říká Trojan.

Co musí člověk kvůli změně pohlaví podstoupit?

Podle našich zákonů je třeba, aby absolvoval terapii, která ho dovede až k chirurgick­é změně pohlaví. Obvykle v první fázi trvající zhruba rok se připravuje na život v roli opačného pohlaví hlavně po psychotera­peutické stránce. Ve druhé fázi dostává léky, které blokují hormony původního nebo dodávají hormony opačného pohlaví. Mužům rostou prsa a jinak se začíná ukládat podkožní tuk. U žen se zvyšuje růst ochlupení a přeruší se menstruačn­í cyklus. Pokud člověk alespoň rok žije v opačné roli, může požádat o chirurgick­ou změnu pohlaví, ta je nevratná. Do konce druhé fáze to vratné je, nebo se může zůstat ve druhé fázi a dál nepostupov­at. O operaci žádá člověk sám a rozhoduje o tom komise pro změnu pohlaví. Pokud neshledá kontraindi­kace, jako třeba závažné onemocnění, zákrok doporučí.

Změnu hradí pojišťovna?

Plně.

Kolik stojí?

Operace se pohybuje v řádu několika set tisíc. U žen se nejdříve odstraní prsa, pak se přistupuje k operaci pohlavního ústrojí. U mužů se obvykle dělá jen jeden zákrok. Odstraní se penis, varlata a vytvoří se neovagína. Ceny užívaných medikament­ů se v průměru pohybují okolo 2 tisíc měsíčně.

Je užívání hormonů riziko pro osoby ve společné domácnosti?

Jednorázov­ým užitím nehrozí zásadnější riziko. Větší rizika představuj­e psychická stránka. Dotyčný do rodiny už nemusí zapadnout. U nás navíc operaci předchází nutnost rozvodu, pokud žije v manželství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia