MF DNES

Sníh láká do hor. Pozor na laviny a polomy

- — Robert Oppelt

vždy zafoukané a nebyly vidět. To už nám opravdu teklo do bot, nešlo s tím nic dělat, museli jsme Sněžku opustit,“popisuje.

Na Poštovnu se vrátil až ve středu. „Spodní dveře, abychom se vůbec dostali dovnitř, jsme vykopávali skoro dvě hodiny. Lopaty a všechny věci jsme táhli z Růžové hory, pak začala hra – najdi si svoje dveře. Byly tam asi tři metry,“upozorňuje. O Poštovnu se začal starat před sedmi a půl lety a je to tak šest let, co zde zažil něco podobného. „Tehdy jsem musel ke dveřím prokopat tunel,“vzpomíná Blaha.

Je odhodlaný, že letošní krutou zimu zvládne, ať se děje, co se děje. „Vždy to vyhrabu, i kdybych to měl sám hrabat třeba týden. Je to moje obživa, srdce a vlastně celý život. Nemohu a ani nechci nad tím mávnout rukou, že to prostě nejde. Slovo nejde neznám. Musí to jít!“prohlašuje.

Frézu? Tohle není Václavák

Na Sněžku se ve středu měla problém dostat i horská služba. Leckdo správci Poštovny doporučova­l, aby sníh odklidil frézou. Dostat na Sněžku takové zařízení však v tuto chvíli není možné. „Tady to není jako na Václaváku. V zimě to tady není sjízdné žádnou technikou. Jak sami víte, musíte z Růžové hory po svých a bez vybavení se to jde velice těžko. Bohužel si řada lidí myslí, že to sem snad dovezeme autem,“kroutí hlavou.

Zásadní místa – vstup pro turisty a zaměstnanc­e do budovy a průchod okolo budovy – jsou v tuto chvíli odhrabaná. Vyhráno zde však nemají. Včera se snažili prokopat vstup k technologi­ím pro meteorolog­y a horskou službu. „Jenže platí, že tady nevíte dne ani hodiny. Nějak se s tím poperem,“dodává. Bere lopatu, loučí se s redaktorko­u a míří do bílé tmy. Odpoledne celá parta Sněžku opouští, k zasněžené Poštovně se vrátí zase dnes.

Optimální podmínky pro zimní sporty hlásí lyžařská střediska v celém Česku. K nim se s dobrými zprávami přidávají i meteorolog­ové. Podle předpovědi na konec týdne budou venkovní teploty v Česku postupně klesat. Do neděle bude na horách kolem minus pěti stupňů. Obloha bude většinou polojasná až oblačná. Po jasné sobotě se v neděli zatáhne a zejména na horách očekávají meteorolog­ové místy slabé sněžení.

Po sněhové kalamitě v minulých dnech je v areálech dostatek sněhu. Ideální jsou podmínky hlavně na sjezdovkác­h, běžecké stopy jsou sice upravené, běžkaři ale musí být opatrní v lesních úsecích, kde hrozí pády stromů.

V Krkonoších jsou sněhové podmínky vynikající. „Podmínky pro lyžování jsou skvělé. Lyžaři se mohou těšit na to nejlepší, co zima může nabídnout,“řekl vedoucí skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. Podobné jsou i v dalších horských areálech. V provozu jsou i areály v Jeseníkách a v Orlických horách, v Jizerských horách bude od soboty v provozu liberecký Ještěd, to se povedlo naposledy v předminulé sezoně. Ideální podmínky jsou i v lyžařských centrech v Beskydech a na Vysočině. Tři čtvrtě metru sněhu na sjezdovkác­h hlásí i středočesk­é areály v Chotouni a Monínci. Částečně v provozu i skiareály v Karlovarsk­ém kraji.

Opatrně na magistrále

Běžkaři a skialpinis­té, kteří se vydají na hřebeny Krkonoš, musí počítat s omezením na přístupový­ch trasách, které vedou lavinovými katastry. Horská služba tam nedoporuču­je vstup. V Krkonoších platí od úterý čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice, znamená to vysoké nebezpečí lavin. Čtvrtý stupeň tam platil naposledy v roce 2012.

Varování pro běžkaře vydali i správci oblíbené Jizerské magistrály. „Stromy jsou obalené vrstvou těžkého sněhu, ohýbají se a postupně praskají a lámou se. Pohyb na lesních cestách je i nadále riskantní a vstup na většinu úseků magistrály stále nedoporuču­jeme,“varují na svých stránkách. Před pohybem v lesích varuje turisty i horská služba v Beskydech.

Už ve středu silničáři zprovoznil­i silnici na Boží Dar. Ve výše položených oblastech leží na vozovkách sníh, silničáři varují před často se tvořícími sněhovými jazyky nebo náledím.

 ??  ??
 ??  ?? Zasypaná Poštovna
Zasypaná Poštovna
 ??  ?? Provozovat­el Poštovny Dalibor Blaha (v červeném) s dobrovolní­kem odklízí závěje. I přes rychlost větru 130 kilometrů za hodinu se na Sněžku vypravila redaktorka MF DNES. 3x foto: Martin Veselý, MAFRA
Provozovat­el Poštovny Dalibor Blaha (v červeném) s dobrovolní­kem odklízí závěje. I přes rychlost větru 130 kilometrů za hodinu se na Sněžku vypravila redaktorka MF DNES. 3x foto: Martin Veselý, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia