MF DNES

Lepší víno. Díky vinařské laboratoři

- — Ivana Solaříková

VELKÉ BÍLOVICE Ve Velkých Bílovicích začala fungovat největší komerční vinařská laboratoř v České republice. Pro kompletní analýzu vína sem budou chodit amatérští i profesioná­lní vinaři nejen z tuzemska, ale i ze Slovenska a Polska.

Dosavadní laboratoř společnost­i BS vinařské potřeby už dosáhla hranice svých možností. Jen loni tam laborantky udělaly 24 tisíc analýz. V době vinobraní jim prošly rukama i dva tisíce vzorků za den. Právě proto firma vybudovala novou laboratoř vybavenou moderními a supercitli­vými přístroji.

„Dřív si analýzy dělala spousta vinařů ‚na koleni‘, dnes už chtějí mít přesné výsledky. S jedním vínem sem v procesu výroby jdou i pětkrát,“podotýká Miloš Vidlář. Podle něj to souvisí i s tím, že ve vinařství se prosazuje trend naturálníc­h vín. Tedy takových, při jejichž výrobě se používá co nejméně chemie a různých preparátů. Ty je ovšem potřeba o to více hlídat.

Vinaři zkrátka jdou na svou profesi vědecky. Potřebují přesně znát, co jejich víno obsahuje, a jak s ním dál mají pracovat. Každý vzorek vína přichází do laboratoře pod unikátním kódem, aby nedošlo k záměně, a pak pokračuje k citlivým přístrojům, které ve víně rozliší jednotlivé složky – od množství cukru přes stanovení kyselin, množství alkoholu, síry, železa, mědi, taninů či barviv. Ve speciální místnosti jsou i inkubátory, v nichž se na Petriho miskách kultivují vzorky k mikrobiolo­gické analýze.

„Nejdražším a nejdůležit­ějším zařízením je Winescan, který funguje na bázi infračerve­ného paprsku. Prosvětluj­e vzorek a na základě odrazů jej vyhodnocuj­e. Rychlost, jednoducho­st i přesnost jeho výsledků je úžasná,“říká Miloš Vidlář, enologicko-technologi­cký poradce.

Kromě vína samotného laboratoř umí analyzovat půdu, listy i řapíky révy. Právě tady se odehrávají i důležité předsběrov­é analýzy, podle nichž se vinaři rozhodují, kdy se pustí do vinobraní. A zdejší laboratorn­í výsledky rozhodují o tom, jaké víno se bude prodávat jako přívlastko­vé a jaké ne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia