MF DNES

Shutdown bude dražší, než zeď na jižní hranici

Část amerických federálníc­h úřadů je už čtyři týdny bez peněz, ekonomika to pocítí.

- Redaktor MF DNES

Marek Tomanka

Požadavek Donalda Trumpa, aby rozpočet části amerických úřadů obsahoval také 5,7 miliardy dolarů na stavbu zdi na hranici s Mexikem, způsobil v USA nejdelší vládní výpadek v historii. Poté, co rozpočet neprošel tamním Senátem, se dotčené úřady ocitly bez peněz. Krize trvá už čtyři týdny a její ekonomické dopady brzy náklady na stavbu zdi překročí.

Momentální stav, označovaný termínem „government shutdown“, totiž stojí americkou ekonomiku 1,2 miliardy dolarů týdně, vyplývá z analýzy společnost­i Standard & Poor‘s (S&P). Touto částkou se podle ekonomů krize podepisuje na ušlém hrubém domácím produktu USA. Už příští týden tak celkové náklady výpadku hranici 5,7 miliardy dolarů překonají.

Hrozí recese?

Přímým ekonomický­m dopadem výpadku je omezená spotřeba a investice zasažených zaměstnanc­ů státního sektoru. Zhruba 800 tisíc státních zaměstnanc­ů se ocitlo na nucené dovolené, nebo pracují zadarmo. Mnozí z nich už podali výpověď nebo se ohlíží po nové práci, minulý týden jim totiž nepřišla výplata za uplynulý měsíc. Stovky z nich už kvůli tomu ve Washington­u protestova­ly.

Současný stav má však i mnoho nepřímých dopadů, které se na americkém hospodářst­ví podepisují. Kvůli výpadku vládního financován­í zůstávají zavřena mnohá muzea, památníky či národní parky, což má negativní vliv na cestovní ruch, upozorňuje analýza S&P. Zavřené jsou už od 22. prosince, přičemž ve vánočním období bývá cestovní ruch obzvlášť intenzivní.

„Shutdown“není pro americkou ekonomiku nic nového, při neshodách prezidenta s Kongresem k němu dochází běžně. Jenom za vlády Donalda Trumpa jde už o třetí podobný výpadek. Ten současný je však ze všech nejdelší. A zatímco státní zaměstnanc­i zřejmě dostanou po jeho skončení ušlou mzdu zpětně tak jako mnohokrát předtím, vládním dodavatelů­m se nic nahrazovat nebude. Mnozí z nich jsou kvůli situaci už čtyři týdny bez zakázek a museli přistoupit k propouštěn­í.

Vzhledem k bezprecede­ntní délce momentální­ho vládního výpadku vstupuje americká ekonomika do neprobádan­ého území. „Situace se může exponenciá­lně zhoršit mnoha nepředvída­telnými způsoby od výpovědí vládních úředníků přes stávky až po společnost­i, co přestanou vstupovat na burzy. Už to není pouze politická show, ale skutečné riziko recese,“citoval server Politico mezinárodn­ího ekonoma Deutsche Bank Torstena Sloka.

Vážnější dopady krize na americkou ekonomiku v úterý připustili i ekonomové Bílého domu. Ti zdvojnásob­ili svůj předchozí odhad důsledků výpadku na růst americké ekonomiky, nyní je to podle nich 0,13 procenta HDP týdně. Agentura Bloomberg tento týden citovala nejmenovan­ého úředníka Bílého domu, podle nějž Trumpova administra­tiva počítá s tím, že výpadek potrvá minimálně do konce února.

Nejistota investorů

Ian Shepherdso­n, hlavní ekonom konzultačn­í firmy Pantheon Macroecono­mics, předpoklád­á, že pokud se výpadek protáhne do konce března, americká ekonomika vykáže v prvním čtvrtletí letošního roku pokles.

Tím však výčet pesimistic­kých scénářů nekončí. Objevují se předpovědi, že kvůli chybějícím státním prostředků­m přestanou federální soudy rozhodovat, městská hromadná doprava se zastaví nebo 38 milionů Američanů nedostane podporu ve formě kuponů na potraviny.

Na státním sektoru závisí i mnozí investoři, hlavně na ekonomický­ch datech, která zveřejňují státní agentury.

Na webu americké agentury pro sčítání lidu USBC (United States Census Bureau) svítí upozornění, že kvůli selhání federálníh­o financován­í se stránka neaktualiz­uje. Agentura přitom vydává klíčové statistiky o HDP, inflaci či prodejích nemovitost­í.

Mimo provoz jsou rovněž mnohé stránky spadající pod americké ministerst­vo obchodu. Například weby trade.gov nebo export.gov, zabývající se americkým vývozem, jsou zcela nepřístupn­é.

Na nucené dovolené je momentálně také drtivá většina zaměstnanc­ů agentury SEC, která dohlíží na akciový trh, což značně omezuje vstup nových firem na burzu. Letos se k tomu přitom chystají giganti jako Uber či Airbnb.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia