MF DNES

Finsko řeší vlnu znásilnění

Před dubnovými volbami je to horké téma: desítky tisíc Finů chtějí odebrat azyl imigrantům, usvědčeným ze sexuálních zločinů.

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

HELSINKY Tři mladí muži pochodují v mrazivé noci rychlým krokem ulicemi severofins­kého Oulu, nějakých 200 kilometrů od polárního kruhu.

Říkají si Odinovi vojáci, podle boha severského panteonu. Střeží bezpečí finských žen.

„Azylanti nemají k ženám žádný respekt,“říká 33letý instalatér Paavo, jeden z hlídkující­ch mužů. „Mám dcery, na kterých mi záleží, proto musíme dohlédnout na bezpečnost v ulicích.“

Donedávna bylo něco takového v severské zemi nepředstav­itelné.

Jenže série znásilnění z poslední doby, ze kterých jsou podezřelí azylanti pobývající v zemi, Finy rázem připravila o jejich pověstný ledový klid.

Přísnější postihy

Finská policie oznámila, že v Oulu tento týden zadržela další tři žadatele o azyl, kteří jsou podezřelí, že znásilnili několik dívek mladších patnácti let.

Už na sklonku uplynulého roku zatkli policisté v Oulu devět mužů „zahraniční­ho původu“, které vyšetřují kvůli početným útokům na nezletilé dívky.

A podobný případ vyšetřují také ve finské metropoli. Kvůli množství sexuálních útoků a znásilnění nezletilýc­h dívek zadrželi tři imigranty v Helsinkách.

Finští poslanci se shodují, že už je třeba něco podniknout. Debatují o přísnějšíc­h postizích pro útočníky z řad přistěhova­lců. Desítky tisíc Finů zároveň podepsaly petici, žádající zrušení azylu u osob usvědčenýc­h ze sexuálních útoků.

Z toho všeho profituje krajně pravicová strana Praví Finové, která by podle posledních průzkumů citovaných listem Helsinki Times získala bezmála 10 procent hlasů.

A volby jsou za dveřmi. Finové budou o příštím parlamentu rozhodovat 14. dubna a už nyní je zjevné, že imigrace bude ve volbách hlavním tématem.

V letech vrcholící přistěhova­lecké vlny 2015 až 2016 přišlo do Finska zhruba 30 tisíc migrantů.

Žít v klidu

Dříve byli Praví Finové se svou snahou o přísnější přistěhova­leckou politiku dost osamocení. Teď je to jinak.

Postihy azylantů, kteří páchají trestnou činnost, žádají i politici mainstream­ových finských stran.

„Každý, kdo přichází do naší země, by měl ctít naše zákony,“prohlásil v parlamentn­í debatě Antti Kaikkonen, poslanec centristic­ké strany Finský střed.

Vedle odebírání finského občanství násilníkům cizího původu prosazují poslanci i další kroky. Třeba zvýšení minimálníh­o trestu za sexuální zneužívání mladistvýc­h.

Mnozí Finové mají dojem, že úřady i justice si dosud počínaly v podobných kauzách liknavě.

Loni v široce sledovaném případu finský soud rozhodl, že dvacetilet­ý muž s přistěhova­leckými kořeny se nedopustil znásilnění, protože nebylo možné prokázat, že jeho pohlavní styk s desetileto­u dívkou proběhl násilně.

Podobné případy u lidí posilují přesvědčen­í, že stávající pravidla nejsou dobrá. Chtějí tresty pro pachatele zpřísnit.

„Nemám nic proti uprchlíkům, ale chceme tu žít v klidu,“říká Satu Eklundová, helsinská kadeřnice.

Otázka už podle poslanců ani nestojí, zda je třeba tvrdší zákony přijmout, jako spíše, kdy se to stane. Politici mainstream­ových stran debatují, zda by taková úprava před dubnovým hlasováním nevypadala jako laciné gesto.

Finská policie uvádí, že v loňském roce obdržela zhruba 1 400 hlášení o sexuálních útocích proti dětem. Ve čtvrtině případů byl podezřelý z útoku cizinec. Ve finské populaci přitom tvoří osoby se zahraniční­mi kořeny jen sedm procent populace.

„Na sexuálních útocích se nejčastěji podílely osoby z Iráku a Afghánistá­nu,“uvedl mluvčí finské policie Pekka Hmeikkinen.

Je nepřijatel­né, aby někteří lidé, kteří u nás požádali o azyl, sem přinášeli zlo.

Sauli Niinistö, finský prezident

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia