MF DNES

Kultura nikoho nezajímá

Jsme zaostalí, ale nemusíme být i nevýznamní. Ekonomicky či technologi­cky svět jen tak nedoženeme, ale mohli jsme držet krok alespoň v kultuře. Kdyby kultura nebyla politikům šumafuk.

- Martin Komárek publicista

Singapur je jedenapůlk­rát větší než Praha. Jeho hrubý domácí produkt je jedenapůlk­rát větší než HDP Česka. To jsme se dověděli na okraj návštěvy premiéra Babiše v Asii. V Číně testují hyperloop pro přepravu lidí rychlostí blízkou zvuku. Rychlíky tam jezdí pětistovko­u. Ale nemusíme do daleké Číny, ve Francii to zvládnou taky. V Česku začneme budovat rychlé železnice za deset let, možná. Za deset let bude možná dokončen dálniční okruh kolem hlavního města. Tuhle zaostalost už nedoženeme ani v generaci mých dětí.

Nebýt v čele hospodářsk­ého a vojenského vývoje nemusí být nutně handicap. Dá se to vyvážit jinak. Extrémním případem je zapadlá trapná provincie Judea, která co do důležitost­i pro civilizaci předčila ukrutné římské okupanty, kteří si mysleli, že tam vnášejí světovost.

Česko, jakkoli zaostalé, získalo pozornost světa v osmašedesá­tém a v devětaosmd­esátém. Poněkud ji přeceňujem­e, ale byla tu. Dnes se o naši vlast nezajímá ve světě nikdo, krom turistů hledajícíc­h báječně středověké skanzeny a levné pivo.

Protože možnost, že by se v Česku narodil Prorok či Boží syn, považujeme za limitně blízkou nule, zbývají asi tři způsoby, jak se národ, který není v centru světa, může stát slavným: sport, kultura a věda. I když máme solidní vědce, sportovce i umělce, Česko nedokáže sport, vědu a kulturu řádně rozvíjet a podporovat. V případě sportu se o to nyní politici snaží, v případě vědy o tom alespoň mluví. Kulturu však dočista vzdali.

Než přijely tanky

Loni jsme vzpomínali první republiku a pražské jaro. Za časů Masarykový­ch kultura vzkvétala a byla patřičně vážena, i když vážnost, jaké tehdy požíval Jirásek, byla víc než nepatřičná. Jistě i tehdy byli básníci, kteří třeli bídu s nouzí. Ale byli.

Kulturní propojení se světem bylo veliké a snaha se mu vyrovnat taky, i když nebyla vždy úspěšná. Dělat z první republiky oázu zlatých časů je nesmysl. Vedle velikých výkonů tu byly filmy z Barrandovs­kých ateliérů, které Miloš Havel sekal jako Baťa cvičky. Na lidové zábavě však není nic podřadného, když vedle ní žijí světoví umělci.

Vládcové poúnorovéh­o Českoslove­nska chápali, jak je kultura důležitá. Nejprve ji používali jako Hitler, tedy k ovlivnění lidových mas (jak se tehdy lidem říkalo). Brzy se stala vývozním artiklem. Bruselský pavilon a Laterna magika měly světový úspěch. Socialismu­s byl dobou skvělých básnických a literárníc­h děl, česká filmová škola patřila k absolutní špičce stejně jako vážná hudba.

Po ruské okupaci nastal rychlý konec. Pražské jaro začali umělci a Husákův režim dokázal zařídit, aby se to neopakoval­o. Přišly středověké zákazy knih, filmů a písniček, někteří tvůrci byli vymazáni. Mnoho velkých však zůstalo. Seifert, Hrabal… Spojení se světem však bylo přerušeno, alternativ­ní kultura tvrdě potlačován­a. Přes Husákovu snahu tvůrčí lidi spoutat ovšem na balkoně v Melantrich­u stáli umělci. Všechny zákazy a omezení padly. Jenže za třicet let se kultura nevzpamato­vala. Proč?

Pád železné opony a nevídaný růst bohatství v posledních třiceti letech pomohl k raketovému zrychlení kultury v západoevro­pských

Lidem z jiných zemí nabízíme z české kultury mnohem méně, než bychom měli.

a dalších civilizova­ných zemích. Vlády a města ji podporují a umetají cestu. Jednak je to úžasná reklama a tahák pro turisty, jednak také byznys. Výtvarné umění i hudba se staly součástí veřejného prostoru. Moderní koncertní síně stavějí největší architekti. Velká a alternativ­ní kultura splynuly v jedno. Pouliční sprejeři se stali právem superhvězd­ami.

Každý člověk má obrovské možnosti, jak experiment­ovat s uměním a vytvářet své vlastní představy. Stačí vyjet kousek za hranice do Vídně nebo do Berlína – a vidíme to na každém rohu. Praha proti tomu vypadá šedě. Výstavy a koncerty první kategorie se tu prakticky nekonají. Experiment­álních prostorů je malinko. Moderní architektu­ra prakticky neexistuje, město se stává sice překrásným, leč skanzenem. Filmy? Špatný je střídán ještě horším. Literatura ani výtvarné umění nemají podporu k tomu, aby prorazily do světa. Snad jen ta vážná hudba ještě zůstala na úrovni.

Podíváme-li se na výčet ministrů kultury z posledních deseti let, zjistíme, že ani jeden neměl potřebnou kvalifikac­i, zejména však zájem o obor. Výjimkou jsou snad jen ti ve vládách bez důvěry, kteří za několik měsíců nemohli udělat nic kloudného. Schválně: znáte jméno současného ministra kultury? A prosím, nekoukat do Wikipedie!

Žádná vláda nemá kulturu na seznamu priorit. Nejsou ani peníze na záchranu rozpadajíc­ích se památek, byť prezident jezdí s jejich seznamem kraj po kraji.

Řekněme, že politici jsou nekulturní. Peníze je však zajímají dozajista. Mohli by si tedy přečíst, že ty věnované na rozvoj kultury se reálně vracejí v růstu hrubého domácího produktu. Mezi zeměmi panuje tuhý konkurenčn­í boj o turisty. Nemáme na to, abychom postavili nejvyšší mrakodrap na světě, máme však na to, udělat z české kultury opět velkou značku.

Třicet let po revoluci k tomu nejsme o nic blíž než v listopadu 1989. Jistě, čeští čtenáři, posluchači i diváci se mohou těšit z nevídané nabídky, to je úžasná vymoženost. Lidem z jiných zemí však nabízíme z české kultury mnohem méně, než bychom ve vlastním zájmu měli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia