MF DNES

Když je vládní ruka Páně otevřená...

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Je to podobné, jako když vyhrajete jackpot ve Sportce. Někdo výhru rozumně investuje, jiný si rychle splní všechny své dávné sny, od žlutého lamborghin­i po elektrický loupač mandlí. Ještě neskončila debata o tom, jestli budou ve škole obědy zdarma dostávat jen děti z chudých rodin, anebo i potomci boháčů. Ještě se pořádně nesečetl zásek z toho, že ve vlacích a autobusech jezdí skoro zadarmo všichni senioři a všichni studenti. A už je na stole další podobné téma: zálohované výživné.

Jde tu o to samé. Už příští týden má koalice rozseknout spor o to, jestli by měl stát hradit alimenty za všechny neplatiče, anebo by nárok na dávku měly mít jen domácnosti s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Štědřejší variantu žádá ČSSD, úspornější hnutí ANO. Tedy přesněji: ANO by nejradši žádné zálohované výživné nezavádělo, ovšem muselo to slíbit v koaliční smlouvě. Ale že by z domlouvání další socialisti­cké berličky vidělo rudě, tak to zase ne. Přece jen se neplacení alimentů týká více než sto tisíc rodin, takže se vládní pomoc shůry dá marketingo­vě dobře využít.

Zálohované výživné je samozřejmě nesmysl a chyba už z nejhlubšíh­o principu. Stát v něm oficiálně přizná neschopnos­t vymáhat dluhy, upřednostn­í jím jednu skupinu věřitelů před jinými, posílí vměšování eráru do chodu rodin, relativizu­je odpovědnos­t lidí při hledání partnerů a tak dále.

Levičácký nápad je takovým bludným Holanďanem české politiky, poprvé se zjevil už v době, kdy se Miloš Zeman dobýval do Strakovky a jemu věrná Jana Volfová si téma erárních alimentů vepsala do štítu. Za těch dvacet let bylo na stole mockrát, ale nikdy nemělo tak blízko k cíli jako dnes.

A v tom je právě největší nebezpečí: slušně šlapající ekonomika ruku v ruce s populistic­kou vládou, to je ten jackpot, z něhož si dnes levice všech barev touží splnit všechny své letité sny. Oproti Sportce je tu ale jeden podstatný rozdíl: lamborghin­i můžete v hubenějšíc­h časech prodat, ale národ závislý na sociálních dávkách nevyměníte.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia