MF DNES

10 TIPŮ, JAK UŠETŘIT NA VODĚ

-

1. SPRCHA Postup je jednoduchý: namočit – vypnout sprchu – namydlit – opláchnout. Schválně si zkuste sprchový kout zašpuntova­t při úsporném i „normálním“sprchování. Rozdíl sami uvidíte.

2. KAPKY Kontrolujt­e, že vám neprotéká toaleta, nekapou kohoutky... Kapka ke kapce, za měsíc může jít o hektolitry. Na opravu nemusíte hned volat instalatér­a – vyměnit těsnění či žďuchnout do plováku splachovac­ího zařízení zvládnete sami. Jen nezapomeňt­e před opravou raději zavřít hlavní přívod vody, abyste místo kýžené úspory nevyplavil­i sousedy.

3. RECYKLACE Jestli to jen trochu jde, vodu pošlete do druhého kola – z pračky třeba na vytírání

podlahy či zalití toalety; zalijte kytky vodou, ve které jste předtím myli ovoce; namočte prádlo ve vodě, kterou nachytáte do kýble, když čekáte na „teplou“.

4. ÚSPORNĚ Dneska už jen v málokteré domácnosti tahají na záchodě za provázek – splachovad­lo se dvěma tlačítky (hodně/málo vody) je standard. Ale úsporně může téct voda i prostředni­ctvím sprchové hadice či perlátoru na kohoutku – nemáte pocit, že by voda tekla čůrkem, přesto je jí méně, než kdybyste speciální nástavec neměli.

5. ZAPNI–VYPNI Na mytí pod tekoucí vodou zapomeňte. V době pákových baterií není problém ruce si namydlit a na opláchnutí si vodu pustit loktem.

6. PERTE S ROZUMEM Tmavé prádlo nepotřebuj­e prát na 60 stupňů. Velmi špinavé prádlo není od věci předem namočit. A až budete kupovat novou pračku, vybírejte co nejvíc „áček“nejen pro spotřebu energie, ale i pro spotřebu vody.

7. MYČKA, NEBO DŘEZ? Jestli si nemůžete pomoct a myjete nádobí pod tekoucí vodou, protože se vody ve dřezu štítíte, je řešením myčka. Jste-li však v domácnosti sami, obvykle si se dřezem vystačíte. První se myje sklo, poslední mastné věci. Jaru jen trochu a oplachovat buď ve vedlejší nádobě, nebo pod čůrkem vody, kterým zároveň dřez plníte.

8. ZALÉVÁNÍ Zalévejte ráno. Zem je chladnější a voda se nebude tolik odpařovat, rostliny ji lépe využijí. A nezalévejt­e z kohoutku, ale ze sudu na dešťovou vodu. Jestli si zahradu teprve zařizujete, uvažujte o kapkové závlaze – počáteční náklady se vrátí v úspoře vody i práce.

9. TRÁVNÍK Smiřte se s tím, že v době nedostaku vody je stálezelen­ý pažit nepřiměřen­ý luxus. Nesekejte trávu obden (aby měla šanci na zahradě nějakou tu vodu udržet). Nevyrývejt­e každou sedmikrásk­u a pampelišku, trávník bude odolnější. A zavlažován­í řešte dešťovou vodou.

10. BAZÉN Mít bazén a šetřit vodou? To je vlastně protimluv. Na bazénu neušetříte. Vodu ani peníze za provoz. Jenže prostě bazény na zahradách jsou a bez vody by jaksi neměly smysl... Takže, když už máte na bazén, nešetřete ani na jeho provozu: pořiďte si k bazénu zastřešení a hlavně ho používejte – ať voda zůstane dlouho čistá. Kromě toho si přikupte opravdu dobrou filtraci a vysavač na nečistoty. Čím víc kalu v bazénu, tím víc chemie do vody budete muset lít... V nejhorším případě se voda zkazí úplně. Pak je třeba ji přečerpat do odpadu a začít nanovo... Vodou z bazénu nezalévejt­e – bazénová chemie nedělá půdě dobře.

A hlavně, když obec řekne, že vodou z kohoutku se nemá zalévat ani plnit bazén, nedělejte to. Ani v noci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia