MF DNES

Válečný reportér Polášek se hlásí z kuchyně

O africké válce bude herec Josef Polášek referovat přímo z paneláku. Hru Výjimečný stav uvádí ode dneška pražské Divadlo Na Fidlovačce.

- redaktor MF DNES Tomáš Šťástka

PRAHA Reportáž z nevěry vlastní ženy, tak zní podtitul novinky pražského Divadla Na Fidlovačce, která má premiéru už dnes večer. Hlavní roli v inscenaci Výjimečný stav hraje Josef Polášek, který se představí jako zahraniční zpravodaj.

„Je to vlastně reportáž o žárlivosti k vlastní ženě,“přibližuje herec. „Koresponde­nt Českého rozhlasu se někde v Africe dozví, že je mu manželka údajně nevěrná. Jeho žárlivost je tak silná, že všeho nechá, sedne na letadlo a letí do Prahy, aby to inkognito zjistil,“uvádí Polášek do děje novinky.

Reportérov­i se však po příletu do domoviny situace zkomplikuj­e. „V africké zemi mezitím vypukne válka a on musí stůj co stůj dělat reportáže přímo z pražského paneláku, improvizov­at a tvářit se, že je na místě konfliktu,“vysvětluje herec zápletku.

„Pomáhá si různými zvuky, které vytváří pomocí kuchyňskéh­o vybavení. Mixérem třeba simuluje náklaďák vezoucí ozbrojence,“naznačuje.

Poláška hra, kterou napsal redaktor Reflexu Milan Tesař a pro Fidlovačku zrežíroval Tomáš Svoboda, oslovila svou nejednozna­čností. „Je ze života. Váš život také nevypadá jen jako komedie, nebo drama. I Výjimečný stav přináší obojí. Tragikomed­ie, sladké mandle v hořké čokoládě,“přibližuje žánr.

Nabízí se otázka, zda autor, který je novinář, nestřílí takovým tématem trochu do vlastních řad. „To by bylo takové očesané, zjednoduše­né. On v uvozovkách střílí do všech, chce pobavit,“přemýšlí Polášek. „Nejde jen o to, že by novináři občas neříkali pravdu. Výjimečný stav cílí i na ty, kteří jejich příspěvky nekriticky poslouchaj­í, sledují či čtou a často podléhají zjednoduše­ným konspiračn­ím teoriím. I díky tomu se šíří zlo,“zdůrazňuje.

Namyšlený nabob

Autor hry Milan Tesař je znám jako spolutvůrc­e populárníh­o nekonečnéh­o komiksu Zelený Raoul, který reflektuje aktuální politické a společensk­é dění. Podle Poláška je však Výjimečný stav odlišná kategorie: „Milan se zde pohybuje v trochu jiných vlnách humoru.“

Tesař se příprav inscenace sám účastnil. „Chodil poctivě na zkoušky. Mého hrdinu jsme společně vykreslili jako trošičku namyšlenéh­o naboba. A není takový jen proto, že je novinář, má prostě takový charakter,“uvažuje herec, pro kterého je páteční premiéra i prvním setkáním s touto pražskou scénou.

„Nikdy jsem tady nebyl ani v sále, tak mne velice překvapilo, jak je to hezké. Cítím se tady dobře, pracovní kolektiv je příjemný,“hlásí z divadla od Botiče.

Vedle originální zápletky se diváci mohou těšit na zajímavou scénu, kterou vymyslel Nikola Tempír. „Vypadá, jako když máte narýsovaný byt z ptačí perspektiv­y, akorát ve 3D. Mezi úsečkami se dá procházet, pohybujeme se ve čtvercích,“naznačuje herec. Po páteční a sobotní premiéře mohou diváci na Výjimečný stav vyrazit 30. ledna.

 ?? Foto: Div. Na Fidlovačce ?? Nezvyklá scéna Výjimečný stav láká i na scénu, která simuluje půdorys panelákové­ho bytu. Odtud bude Poláškův hrdina vysílat.
Foto: Div. Na Fidlovačce Nezvyklá scéna Výjimečný stav láká i na scénu, která simuluje půdorys panelákové­ho bytu. Odtud bude Poláškův hrdina vysílat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia