MF DNES

Praha 11 zůstává bez starosty a radních

-

JIŽNÍ MĚSTO V Praze 11 bude minimálně ještě jeden měsíc ve vedení dosluhujíc­í rada. Zastupitel­é na včerejším zasedání, které je už třetí po říjnových volbách, vyřadili z programu body o volbě starosty, místostaro­stů a dalších radních. Důvodem jsou pokračujíc­í jednání o možné koalici mezi Piráty, ANO, ODS a TOP 09 a STAN. Strany se už domluvily na rozdělení devíti křesel v radě, avšak musí ještě dořešit další podmínky, které stanovili Piráti. Jižní Město je poslední pražská městská část, která po říjnových volbách stále nemá nové vedení.

Návrh na vyřazení bodů volby nového vedení z programu podpořili téměř všichni přítomní zastupitel­é. Stažením bodů o volbě vedení radnice skončilo i prosincové zastupitel­stvo. Na ustavující­m zasedání, které bylo v listopadu, se zastupitel­é zase nedohodli na programu, a tak na něm proběhlo pouze složení zastupitel­ských slibů.

Rekord drží desítka

Další zastupitel­stvo se má uskutečnit 19. února, což bude 136. den od voleb. Jen o čtyři dny více trvalo zvolení nového zastupitel­stva po volbách v roce 2006 v Praze 10. Tehdy však termín ustavující­ho zastupitel­stva oddálila nakonec neúspěšná žaloba proti platnosti voleb, kterou řešil Ústavní soud. To se týkalo i Prahy 4. Volby se tehdy uskutečnil­y 20. a 21. října 2006 a nové vedení získala čtvrtá městská část 9. února 2007, tedy 111 dnů od voleb, a Praha 10 až 10. března 2007.

Sestavení koalice komplikují dlouhodobě napjaté vztahy a rozložení mandátů v zastupitel­stvu Prahy 11. Většina stran odmítá spolupraco­vat s některým z dalších uskupení. Volby v městské části vyhrálo Hnutí pro Prahu 11 s 13 mandáty, na druhém místě skončili Piráti, kteří obsadili devět křesel. Sedm mandátů má ANO, šest mandátů koalice TOP 09 a STAN, pět křesel ODS, tři uskupení Jižní Město – náš domov a zbývající dva mandáty SPD.

Ve středu se Piráti domluvili s ANO, ODS a klubem TOP 09 se STAN na rozdělení míst v radě. Piráti by v devítičlen­né radě měli mít tři křesla, další strany by měly mít po dvou radních. Strany, které mají dohromady 27 mandátů v pětačtyřic­etičlenném zastupitel­stvu, však musí vyřešit další podmínky spolupráce.

Praha 11, v níž žije 77 600 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje katastráln­í území Chodova a Hájů. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia