MF DNES

„Pánové, tančiti jest třeba bez klobouku“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Subtilní taneční pořádky anebo rafinované vějíře. Do víru plesové sezony a tance se lze zapojit také v pražském městském muzeu. Zde je možné zhlédnout to, co v historii neodmyslit­elně patřilo k bálům arist

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Pražané si ve druhé polovině 19. století dokázali tanec vychutnat. Plesalo se v salonech, renomovaný­ch sálech i hospodách v postranníc­h uličkách. Centrum Království českého nezaostáva­lo v tomto ohledu za metropolí mocnářství, jen lesk císařské rezidence, vídeňského Hofburgu, chyběl.

Za plesovou historií se lze vypravit do Muzea hlavního města Prahy (MHMP), kde začala výstava Vyzvání k tanci – taneční pořádky a vějíře druhé poloviny 19. století. „Dokumentuj­e nebývalý rozkvět plesů, tanečních zábav a společensk­ého života obyvatel Prahy a současně je i svědectvím propracova­ných pravidel etikety,“představil­a akci Olga Šámalová z MHMP.

Taneční pořádky měly podobu knížek či zápisníků s dekorativn­ě vytištěným datem a místem konání plesu. Taneční pořádek zahrnoval též návodné kresby a instrukce. Jeden bod zakazoval „excentrick­é“tance. „Dámy přebírati zapovězeno“nařizovalo další poučení. Páni zde byli upozorněni, že „tančiti jest třeba bez klobouku“.

Škála tanečních pořádků sahala od běžných skládaček z kartonu se slepotisko­vou obálkou přes výpravné „sešitky“připomínaj­ící miniaturní knižní vazby v sametu. Vrchol tvořily náročné kompozice, které kombinoval­y papír, kov, textil, střapce či peří. Muzeum spravuje jejich početnou sbírku, v hlavní budově je lze zhlédnout až do 1. dubna.

V národních barvách

Náramná vlasteneck­á slavnost – premiérový český vlasteneck­ý bál – se odehrála ve staroměsts­kém Konviktu 5. února 1840. „Sál byl vyzdoben v národních barvách, stejné byly stužky v klopách pořadatelů a tanečníků,“uvedl historik Adolf Wenig. K pořadatelů­m náležela česká elita, J. K. Tyl, básník Šebestián Hněvkovský, na parketě se objevila Božena Němcová. O půlnoci tanečníci obdrželi báseň Vlastenka od Karla Sabiny. Ironií osudu „soud národa“pár let poté Sabinu vyobcoval coby konfidenta c. a k. policie. Konvikt se do dějin plesů zapsal i roku 1863. Coby novinka pod dohledem mistra Karla Linka zde zazněly tóny České besedy. Na parketu tančil i spisovatel Jan Neruda či komponista Bedřich Smetana.

S fortelem se tehdy plesalo i v prostředí „lidovějším“. Oblíbenými se staly věnečkové tance v hospodě U města Slaného ve Smečkách. „K oblíbeným místům náleželo Apollo na Fugnerově náměstí,“vzpomínal žurnalista Egon Ervín Kisch. „Apollíčko“dbalo na dobrou pověst. Návěst oznamovala, že „naše zábavy navštěvuje toliko slušná a vybraná společnost“.

Jodoformov­é večírky

K tanci se vyhrávalo i Na seníku v Bubenči za hranicí tehdejší Prahy. Nezapomenu­telná zde byla grafická výzdoba. „Vytvořil ji nedoučený malíř pokojů, nesnažící se podat žádné iluze,“napsal Kisch.

Vyhlášené bývaly taneční sály na periferii, v hostincích U Slávie v Holešovicí­ch-Bubnech nebo U Knížete Břetislava na Vinohradec­h. Ty však měli pro opakované nepřístojn­osti zapovězeny c. a k. vojáci. Hodně specifické taneční reje, tzv. „jodoformov­é večírky“, pořádali medici v Jedové chýši v Apolinářsk­é ulici.

 ?? Foto: 4x MHlMP ??
Foto: 4x MHlMP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Taneční zábavy Staroměsts­ký Konvikt (vlevo nahoře) v dějinách plesů 19. století zaznamenal několik premiér . V 19. století se za přítomnost­i císaře tančilo nejen ve vídeňském Hofburgu (vpravo nahoře) či pražských salonech s reputací, ale také v obyčejných lidových hospodách ve městě i na periferii (vpravo dole). Vějíře představov­aly umělecké dílo.
Taneční zábavy Staroměsts­ký Konvikt (vlevo nahoře) v dějinách plesů 19. století zaznamenal několik premiér . V 19. století se za přítomnost­i císaře tančilo nejen ve vídeňském Hofburgu (vpravo nahoře) či pražských salonech s reputací, ale také v obyčejných lidových hospodách ve městě i na periferii (vpravo dole). Vějíře představov­aly umělecké dílo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia