MF DNES

Úpadek hokejové Slavie zatím nekončí

-

PRAHA Po sestupu z extraligy v roce 2015 patřili ke špičce alespoň v první lize. Letos už je hokejová Slavia podprůměrn­á i tam. Aktuálně prohrála šest z posledních sedmi zápasů a v patnáctičl­enné tabulce jí patří jedenáctá příčka. Značí tenhle úpadek trvalejší stav?

Není tajemstvím, že Slavia nemá peníze, a to je alfa i omega jejích sportovníc­h výsledků. Klub v srpnu změnil představen­stvo: k Vladimíru Pittrovi vstoupily do hry další dvě osoby – Jaroslav Vosmik a Stanislav Tichý.

„Ani oni však nedokážou utáhnout dluh, o kterém nikdo nechce otevřeně mluvit. Ten Slavii brzdí,“řekl redakci iDNES.cz důvěryhodn­ý zdroj.

Proto musel klub v létě opět sáhnout k úsporným opatřením a zaměřit se na mladé hráče. Proto vedení angažovalo trenéra Miloše Říhu mladšího, jenž s nimi rád pracuje. Uspokojivý výsledek se však nedostavil. Na soupisce se navíc protočila spousta brankářů i hráčů do pole.

„U gólmanů to bylo dané jejich výkonností. Na začátku sezony jsme nebyli spokojení s Polívkou, šanci dostali mladí, ale prohrávali jsme. Tak jsme chtěli dát týmu impulz a vzali Honzíka ze Sparty. Změny v brankovišt­i vycházely z aktuální situace,“popisuje Říha.

Mezitím se v brance Slavie objevili ještě Sochůrek, Šorf a nyní chytá Jan Růžička zapůjčený z Mladé Boleslavi. Hokejisté se točí i v poli, což trenér vysvětluje zraněními. Přesto je zřejmé, že vize se sázkou na mladé příliš nefunguje.

„Je to dlouhý proces, Slavia teď nebojuje z roku na rok, výhled je delší. Návrat do extraligy je podle mého odhadu záležitost­í minimálně pěti let. Tak dlouho bude trvat, než se mladí ohrajou a než se celá organizace dá dohromady a všechno zapadne,“myslí si televizní expert Milan Antoš.

A Říha dodává: „Výkonnost mužstva není tak špatná, jak napovídají výsledky. Je obdobná jako na začátku sezony s tím rozdílem, že jsme o gól vyhrávali, a teď o gól prohráváme. Herně je to teď paradoxně lepší, ale chybí body.“

Vše se ale pochopitel­ně odvíjí od financí, protože současný kádr je výrazně levnější než ty z předchozíc­h tří let. „Vemte si Vsetín. Ten hrál třetí nejvyšší soutěž s rozpočtem osm až dvanáct milionů a dnes jsou za stejné peníze špičkou v první lize. Dá se to,“tvrdí zdroj iDNES.cz, který si nepřál být jmenován.

K tomu je nutné zmínit výrazný úpadek návštěvnos­ti: zprvu na Slavii v první lize chodilo v průměru přes dva tisíce diváků, nyní je to necelých 900. Klub tím přichází o příjmy ze vstupného a také o sponzory. Vzniká začarovaný kruh, ze kterého není cesty ven. (jat)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia