MF DNES

Agassiho nová mise. Bulhar šampionem?

- — Karel Knap

Sám kdysi melbournsk­ým kláním pohrdal. Teprve ve čtyřiadvac­eti se playboy z Las Vegas poprvé uráčil přiletět na Australian Open. Hned na něm ukořistil svůj třetí grandslamo­vý titul. A velká zamilovaná story byla na světě. „Nikdy nezapomenu, že jsem tu byl a hrál pro vás. Nezapomenu na podporu a lásku, kterou jsem tady při každém pobytu cítil. Mám dojem, že jsem napůl Australan,“pronesl Andre Agassi po čtvrtém triumfu v Melbourne Parku v lednu 2003.

Tentokrát do hlavního města státu Victoria přiletěl se svou paní Stefanií Grafovou. Společně v centru slavnostně otevřeli luxusní obchod s hodinkami Longines. Sám ve čtvrtek v šedém tričku přišel na tiskovku do stánku značky Lavazza, dalšího svého sponzora.

Na terase s výhledem na Laver Arenu vykládal o své náklonnost­i k australské oblíbenkyn­i Ashleigh Bartyové, kterou s manželkou jako třináctile­té děvče týden hostili doma v Las Vegas: „Vždycky jí budu fandit.“

Loni tu společně s trenérským kolegou Radkem Štěpánkem podporoval stále ještě zdravotně porouchané­ho a sportovně nevyladěné­ho Novaka Djokoviče, s nímž se o pár měsíců později rozešel.

Letos je jeho hlavním tenisovým úkolem v Melbourne pomoc bulharském­u vyslanci v dalekých krajích. Sedmadvace­tiletý Grigor Dimitrov jej najal do týmu, aby mu pomohl k životnímu úspěchu.

Třebaže za favorita na titul prohlašuje Djokoviče, ani svého hocha neodepisuj­e. „Jeho příprava byla skvělá,“řekl pro Eurosport. „Dříve nebo později ukáže, čeho je schopen. Jakmile to pořádně rozbalí, uvidíme velké věci. Má před sebou báječný rok.“

Při Dimitrovov­ých trénincích obvykle postává na kurtu v legračním kloboučku s pažemi založenými na prsou, na něž tiskne raketu. V týmu doplnil kouče Daniho Vallverdua, jehož služby si dřív platili Andy Murray nebo Tomáš Berdych. Představuj­e klidnou sílu, rádce či duchovního vůdce. Nenabízí se, neshání zaměstnání.

„Ani s Novakem jsem nechtěl pracovat,“vysvětlova­l v dobré náladě Eurosportu. „Tvrdil jsem mu, že mě nepotřebuj­e. On si myslel, že se mýlím. Načež jsme se zanedlouho shodli, že jsem měl pravdu.“

A jak se dal dohromady s Dimitrovem? „Grigor mě oslovil a pak mě následoval jako stín. Objevil se v Georgii, kde můj syn zrovna hrál baseball. Přiletěl na prázdniny do jižní Kalifornie a pak za námi do Vegas, protože se snaží.“

Dimitrova kdysi provázela přezdívka Baby Fed, neb některými svými dovednostm­i připomínal Rogera Federera. Po žebříčku se nejvýš vydrápal na třetí místo. Předloni získal titul na podniku v Cincinnati a na podzim pak ovládl Turnaj mistrů. Na grandslame­ch se ale dosud nepodíval dál než do semifinále.

Právě Agassiho zkušenosti by jej mohly postrčit na vrchol. Američan posbíral trofeje ze všech čtyř nejslavněj­ších turnajů. Dimitrovov­i by nyní zřejmě stačila jedna, pravděpodo­bně nevsadil na špatného muže. „Andre byl fenomenáln­í hráč, má velké srdce a neuvěřitel­né oko, umí věci zjednodušo­vat,“tvrdí Štěpánek.

V éře Federera, Djokoviče a Rafaela Nadala ovšem triumf nezaručí ani Agassiho moudrost.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Učitel a žák Andre Agassi (vpravo) věří, že jeho svěřenec Dimitrov může vyhrát grandslam.
Foto: Profimedia.cz Učitel a žák Andre Agassi (vpravo) věří, že jeho svěřenec Dimitrov může vyhrát grandslam.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia