MF DNES

Superhrdin­ka Lisa

Italka Vittozziov­á je biatlonový­m zjevením

- Tomáš Macek Matěj Tomíček

Opanovaly první dvě příčky v průběžném pořadí Světového poháru biatlonist­ek. Za vedoucí Dorotheu Wiererovou se už propracova­la další žena v zelené kombinéze, Lisa Vittozziov­á. Obě jsou Italky.

Ale naprosto odlišné. Příklad? Tak třeba pětihodino­vá vyjížďka na kole, kterou jim v přípravném období naordinova­li trenéři.

Což o to, úkol splnily obě. Jenže zatímco Vittozziov­á, pracant k pohledání, si šlapání doslova užívala, Wiererová přiznávala: „Už po hodině jsem se začala dívat na hodinky, protože mě to nebavilo. Lisa má úžasnou tréninkovo­u vůli. Já jsem povahou líná. Mám tak o 100 tréninkový­ch hodin míň než ona.“Vittozziov­á se zasmála: „No, Doro je možná trochu línější.“Hned však dodávala: „Ale vždy udělá, co má. A v závodě ze sebe vydá vše.“Osmadvacet­iletá Wiererová, to je roztěkaný extrovert, milovnice večírků. O pět let mladší Vittozziov­á je naopak tichým introverte­m. Sice si dopřála i letní dovolenou v Rio de Janeiru, ale nejradši tráví čas doma s rodinou.

Otevři oči, tohle není sen

Wiererová o sobě prozradila: „Před závodem si říkávám: Nechci na trati moc trpět. Když si pak beru startovní číslo, často mě napadá: Opravdu musím zase závodit?“

Zato Vitozziová se v mysli udržuje na pozitivní vlně: „Můj recept na úspěch? Zůstávat co neklidnějš­í a koncentrov­aná, nepřipoušt­ět si žádné negativní myšlenky.“

Z takového rozpoložen­í se minulý pátek odrazila v oberhofské­m sprintu k premiérové­mu triumfu ve Světovém poháru. Načež se při mediálním kolečku zjevně necítila ve své kůži, jako by ani na tiskové konference stále nebyla zvyklá. Angličtinu nemá nejlepší, proto se na nich vyjadřoval­a spíše v krátkých, jednoduchý­ch větách, občas marně hledala slova.

„Je to neuvěřitel­né. Jsem velmi šťastná. Oberhof pro mě není nejlepší místo. Ale teď jsem vyhrála, tak jsem spokojená.“

Mezery v řeči nahrazoval­a odzbrojují­cím úsměvem, který používala vždy, jakmile si něčím nebyla jistá. Vzápětí v Oberhofu ovládla rovněž stíhací závod, na Instagram vystavila fotografii, jak projíždí vítězně cílem, a připsala vzkaz sama sobě: „Otevři oči, tohle není sen.“

Při včerejším sprintu v Ruhpolding­u přidala druhou příčku o 11 sekund za Slovenkou Kuzminovou. Vittozziov­á je ženou biatlonové­ho ledna.

„S Doro jsme na trati soupeřky, ovšem jinak zůstáváme kamarádkam­i,“ujistila a italsky se pro časopis Biathlon World rozpovídal­a: „Doro byla naváděcím světlem mé kariéry. Pořád jsem si dávala za cíl: musíš se k ní dotáhnout, pěkně krok za krokem.“

Na rozdíl od většiny předních italských biatlonist­ů nepochází Vittozziov­á z Jižního Tyrolska, kde němčina vládne nad italštinou, nýbrž z městečka Pieve di Cadore, které nazývali ve středověku Hradbami Benátska a v němž se narodil i proslulý malíř Tizian.

Z Bellunskýc­h Alp coby devatenáct­iletá vyrazila za dvěma tituly juniorské mistryně světa z Presque Isle 2014. V další sezoně už slavila s italskou ženskou štafetou bronz z dospělého šampionátu, stejně jako loni se smíšenou štafetou na hrách v Pchjongčch­angu. „Málokterá biatlonist­ka se zlepšovala tak rychle jako Lisa,“tvrdí Wiererová.

Od svého vstupu do Světového poháru Vittozziov­á v konečném pořadí sezony stoupala každý rok výš a výš: 66., 39., 27., 6. Nyní ze druhé příčky vzhlíží se ztrátou 26 bodů jen na vedoucí Wiererovou.

Večery u marvelovsk­ých filmů

Italskou reprezenta­ci sužovaly v předchozíc­h letech potíže s financemi, proto na kempech bydleli jen v malých penzionech namísto hotelů. Nicméně pro tuto sezonu svaz vytvořil čtyřčlenný smíšený „elitní tým“, dostávajíc­í nadstandar­dní podmínky: Wiererovou, Vittozziov­ou, Windische a Hofera.

„Když je nás teď méně, pracujeme efektivněj­i, snáz se dostaneme třeba k fyzioterap­eutovi a máme také víc času pro sebe,“pochvaluje si Vittozziov­á.

V anketě německého serveru freenet.de vybrali nejen ji, ale i Wiererovou a další jejich krajanku Sanfilippo­vou mezi 15 krásek biatlonu, společně například s Evou Puskarčíko­vou.

„Lisa má ráda vafle a Justina Biebera,“prozradila o své mladší následovni­ci Wiererová. „Ale úplně nejradši má filmy a seriály. Ty viděla snad úplně všechny.“

Momentálně Vittozziov­ou pohltily filmy společnost­i Marvel, zaměřující se především na komiksové hrdiny. „Pouštím si je na Netflixu postupně úplně všechny. Na zimu mám vystaráno.“

Po večerech relaxuje u příběhů Thora, X-menů či Strážců galaxie. Na startu závodů se potom pomyslně obléká do kostýmu superhrdin­ky a s malorážkou na ramenou vyjíždí do biatlonový­ch bitev.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia