MF DNES

Titáni dál brzdí čas

Fotbalové hvězdné války pokračují na dálku. Cristiano Ronaldo a Lionel Messi i po třicítce dokazují, že jejich éra není u konce.

- Jan Palička David Čermák

Nebyl to pokus, o kterém by se básnilo.

Žádná okouzlujíc­í finta nebo dělová rána pod břevno.

Byla to docela obyčejná hlavička z několika metrů, která se dokonce nejspíš dala chytit. Možná se milánský brankář Donnarumma v noci po utkání probudil a vyčítal si, proč ten zatracený balon chtěl zalepit v rukavicích, proč ho radši jednoduše nevyplácnu­l pryč.

Kluzký míč mu ve středu projel v dlaních a zdánlivě nekonečná fotbalová show Cristiana Ronalda mohla zdárně pokračovat. Tentokrát na vyprodaném stadionu v horkém saúdskoara­bském městě Džidda. Při prestižním souboji o italský Superpohár.

Ano, Cristiano Ronaldo znovu rozhodl.

„Rád bych svůj gól věnoval rodině, kamarádům a všem lidem na světě, kteří milují Juve a milují Cristiana,“prohlásil, když se dohrálo.

V Juventusu kope půl roku, takže je jasné, že tuhle trofej ještě mít nemůže: „Ale je to teprve první krok. Při cestě za dalšími tituly nás čeká ještě hodně práce.“

U jiných fotbalistů byste se podivili troufalost­i, Ronaldo si zdánlivě namistrova­ná slova může dovolit.

I téměř ve čtyřiatřic­eti letech (narozeniny má v únoru) zůstává fenoménem, kterému se celá planeta klaní.

Nezastavuj­í ho ani trable v osobním životě, které se za poslední rok nakupily. Stejně jako dřív Messi musel řešit obvinění z krácení daní, ještě víc se rozebíralo nařčení ze znásilnění, které se údajně odehrálo před deseti lety v Americe. Nevadská policie dokonce v rámci vyšetřován­í před týdnem požádala o jeho DNA.

Ale na Ronalda jako by nic z toho nedoléhalo. Na hřišti je pořád fenoménem.

Už se nezlepší, nemá v čem, ovšem jeho výdrž je unikátní. Rok 2019 odstartova­l tak, jak si přál. Gólovou hlavičkou po krásném centru od Pjaniče a především s pohárem pro vítěze.

Byla v tom dávka symboliky, protože o víkendu se dalšího milníku dočkal Ronaldův jediný konkurent v boření rekordů. Lionel Messi, druhý z fotbalovýc­h věrozvěstů, si připsal 400. gól ve španělské lize.

„Leo je z jiné galaxie. Čísla, kterých dosáhl a dál dosahuje, jsou neuvěřitel­ná. Nadpozemsk­á,“rozplýval se barcelonsk­ý trenér Ernesto Valverde po nedělním utkání s Eibarem, ve kterém Messi jubilejní trefy dosáhl.

Nikomu v historii se nepovedlo nastřílet tolik branek v jedné z top pěti evropských soutěží. Ronaldo má sice ve statistiká­ch víc ligových gólů, ale sbíral je postupně v Anglii, Španělsku a od léta v Itálii.

To Messi je zřejmě pevně rozhodnutý, že stráví celou kariéru v Barceloně. Tedy pokud mluvíme o Evropě – několikrát už naznačil, že konec by si uměl představit doma v Rosariu, v dresu Newell’s Old Boys, odkud ve třinácti letech do Španělska odešel. Tenhle scénář je ale v nedohlednu, malý kouzelník nemá důvod opouštět scénu. Drží se na vrcholu, jako by uměl zbrzdit čas. V létě mu bude už dvaatřicet, což je věk, ve kterém obvykle ofenzivní hráči začínají ztrácet. Tělo projevuje známky únavy, nahromaděn­é ze stovek zápasů. Útočníky začínají trápit zdravotní neduhy, ztrácejí rychlost, dravost i energii. Jenže Messi, podobně jako Ronaldo, hranice ideálního fotbalovéh­o věku posouvá. Statistiko­vé spočítali, že loni měl prsty v téměř polovině gólů, které Barcelona ve všech soutěžích nastřílela. Těžko se mu asi bude překonávat vlastní rekord ze sezony 2011/12, kdy v sedmatřice­ti ligových zápasech nasázel závratných padesát gólů. Ale třeba loňskou bilanci čtyřiatřic­eti branek v šestatřice­ti utkáních by klidně překonat mohl. Zatím platí: sedmnáct kol, sedmnáct tref. K tomu řádil v Lize mistrů: čtyři zápasy, šest gólů. Netrefil se jen v domácím Superpohár­u.

Navíc hraje čím dál víc pro tým: v aktuálním ročníku každých 48 minut dá gól nebo na něj přihraje. Tak pravidelně „kanadské body“ještě nikdy v kariéře nesbíral. Měřit se s ním zatím nemůže nikdo z potenciáln­ích nástupců: ani bývalý spoluhráč Neymar, ani jeho pařížský parťák Mbappé, ani egyptský démon Salah, který táhne Liverpool za titulem.

Také Ronaldo teď ve statistiká­ch zaostává, navíc už nehraje stejnou soutěž, takže napětí mezi dvěma supermany možná lehce polevilo. Ale nenechte se mást: válka titánů pokračuje.

Jsou tak odlišní, přitom tolik podobní.

Jeden je osvalený a ránu má jak raketa, druhý je maličký a ke střelám využívá spíš důvtip a dokonalou techniku.

Jeden je nejradši, kdy na sebe strhává pozornost, druhý se na hřišti často jen loudá a mazaně vyčkává.

Oba jsou lační. Výjimeční. Inspirujíc­í. Oba nikdy nevyhráli mistrovstv­í světa, přičemž od toho posledního šampionátu odmítli všechny pozvánky do národního dresu. Mohlo by to naznačovat, že se chtějí věnovat pouze klubové slávě, ale reprezenta­ční kariéru ani jeden z nich ještě neuzavřel.

Snad jedině zlato z mistrovstv­í světa by mohlo rozseknout věčné debaty o tom, kdo z nich dokázal víc. Těžko se poměřují, protože také k výzvám přistupují odlišně.

Když Ronaldo pobídl Messiho, aby podobně jako on zkusil změnit prostředí, dočkal se chladné odpovědi: „Nic měnit nechci. Jsem v nejlepším týmu světa a výzvám tady čelím každý rok.“

Za rekordy se každý z nich žene vlastní cestou, ale výsledky se podobají. A uplynulý týden potvrdil, že jejich éra ani po třicítce nekončí.

Odejít z Barcelony? Ne, nic měnit nechci. Jsem v nejlepším týmu světa. Lionel Messi

Superpohár je první krok. V cestě za dalšími tituly nás čeká spousta práce. Cristiano Ronaldo

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia