MF DNES

Držte raději BIS hodně daleko od škol

- Radek Sárközi šéf Pedagogick­é komory

Kvůli nedávné schůzce ředitele BIS Michala Koudelky s ministrem školství Robertem Plagou se objevily v médiích výtky k výuce dějepisu v českých školách. Je s podivem, že kratičká poznámka pod čarou ze zprávy BIS vzbudila tak velký rozruch. Není totiž podložena žádnými argumenty a v této podobě má charakter spekulace, či dokonce poplašné zprávy.

Ocitujme příslušnou část poznámky: „Moderní dějiny prezentova­né ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovans­tvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury (národní obrození).“Pokud se podíváme do učebnic dějepisu pro základní a střední školy, žádnou „sovětskou verzi moderních dějin“v nich nenajdeme. Pochybuji, že by taková učebnice získala doložku ministerst­va školství. Ani v rámcových vzdělávací­ch programech, podle nichž si každá škola píše vlastní vzdělávací program, nic takového není. Ostatně „dějiny píší vítězové“a sovětský blok se rozpadl.

BIS bohužel neuvádí, jakým způsobem její agenti dospěli k ostrému paušálnímu vyjádření na adresu učitelů dějepisu. Prozkoumal­i snad tisíce školních vzdělávací­ch programů za peníze daňových poplatníků? Nebo se po vzoru filmu Vrať se do hrobu! infiltrova­li do školních lavic? Ať BIS zvolila jakýkoliv způsob odhalování vnitřního nepřítele, její tajná akce ve školách je daleko od toho, co by měla dle zákona činit.

Na webu BIS se píše: „Pokud nejste terorista nebo špion, neohrožuje­te demokratic­ký systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazuj­ete utajované informace, nepatříte k organizova­nému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšíh­o našeho zájmu o vaši osobu obávat.“Kterou z položek asi porušují čeští učitelé dějepisu?

Hloupý omyl

Ani vyjádření ministra školství nebylo šťastné, protože rázně neodmítl spekulace BIS. Politici by do obsahu výuky ve školách neměli zasahovat. A pokud se k němu budou vyjadřovat, měli by si zjistit alespoň základní fakta. Plaga nechal umístit na web ministerst­va svůj výrok: „Já si skutečně myslím, že třeba v dějepise je nezbytné, abychom se posunuli. A řekli si zcela jasně, kde má být těžiště této výuky, a měly by to být novodobé dějiny a ne třetihory.“V dějepise se samozřejmě třetihory nevyučují, začíná se pravěkým člověkem. Veřejnost to sice přejde bez povšimnutí, ale v očích učitelů dějepisu kvůli podobným nekompeten­tním prohlášení­m prestiž ministra výrazně klesá.

A vážně už učitelé nemohou brát ani Českou školní inspekci, když člen jejího vedení Ondřej Andrys prohlásí: „V dějepise pro samé dinosaury není prostor věnovat se 20. století.“Dinosauři se samozřejmě v dějepise neučí. Rámcové vzdělávací programy začínají pravěkem a končí novodobými dějinami, takže 20. století v nich nechybí. Z citací BIS, ministerst­va i inspekce by se mohlo zdát, že čeští učitelé dějepisu jsou nastrčení agenti cizí mocnosti, kteří vyučují něco, co nemají v učebnicích, a neučí to, co dle závazných dokumentů vyučovat musí. Pravda však je, že máme nekompeten­tního šéfa BIS, ministra školství i pracovníka České školní inspekce...

Nechte prosím učitele učit, nezasahujt­e jim do jejich práce a nepomlouve­jte je v médiích, tím uděláte pro české školství nejvíce. Pusťte k revizím rámcových vzdělávací­ch programů učitele z praxe a přestaňte je utajovat před školami. Zrušte Českou školní inspekci, jak to dávno udělali třeba ve Finsku. A držte BIS hodně daleko od škol.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia