MF DNES

Extrémní rok. Teplo, sucho i letní smog

Bolesti hlavy, obtížné dýchání. Přízemní ozon loni společně s horky trápil Česko.

- Robert Oppelt Dominika Hromková

Pokud by meteorolog­ové měli popsat počasí loňského roku jedním slovem, extrémní by bylo nejvýstižn­ější.

A nejde jen o extrémně vysoké teploty, málo srážek nebo dlouhotrva­jící sucho. Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ) v minulém týdnu zveřejnil předběžnou roční zprávu shrnující kvalitu ovzduší v roce 2018. Vyplývá z ní, že extrémní byly i stavy přízemního ozonu. Ty jsou zdraví škodlivé podobně jako smog, který pravidelně v zimě trápí hlavně Moravskosl­ezský kraj. Přízemní ozon vzniká v létě a nemá svůj vlastní emisní zdroj. „Bylo zajímavé, že se to teplo takhle rychle projevilo na ozonu. Teploty přes třicet byly i v minulých letech, ale nikdy to takhle rychle nevystoupa­lo. Tentokrát to šlo ruku v ruce,“vysvětluje Václav Novák, vedoucí oddělení Informační­ch systémů kvality ovzduší ČHMÚ. „Není to jen problém, který by trápil nejteplejš­í kraje, ten problém byl průřezově republikou,“dodává.

Dnů, kdy rtuť na venkovních teploměrec­h přesáhla třicítku, bylo loni skutečně hodně. Rok 2018 byl tím nejteplejš­ím od roku 1961, od nějž meteorolog­ové data sbírají. „To v polovině krajů vytvořilo smogovou situaci v délce asi deset dnů. To je v případě ozonu extrémní,“vypočítává Novák.

Celkově kvůli vysoké koncentrac­i přízemního ozonu vyhlásili 12 smogových situací v období mezi 4. červencem a 9. srpnem. Pro představu, předloni pouze dvě.

Teplota stoupla o 1,7 stupně

Přízemní ozon patří mezi dráždivé látky s negativním účinkem na oči, nosní sliznice a průdušky. Zvyšuje riziko astmatický­ch záchvatů a způsobuje bolest hlavy. Tvoří se složitými chemickými reakcemi oxidů dusíku s těkavými organickým­i sloučenina­mi za horkých letních dnů a bezvětří. Jeho koncentrac­e na severní polokouli se za posledních 100 let ztrojnásob­ila.

Rychle s ním bojovat nelze. Dá se jen počkat, až se ochladí. „Pokud budou další roky teplé, můžeme očekávat to stejné,“říká expert z ČHMÚ.

Průměrná teplota v loňském roce byla 9,6 stupně, což je o 1,7 stupně vyšší než průměrná teplota mezi lety 1981 až 2010. Devět měsíců z roku meteorolog­ové hodnotí jako nadnormáln­í až mimořádně nadnormáln­í. Nejvíce se vymykal duben, který byl teplejší téměř o pět stupňů ve srovnání s normálem. Následoval květen, který měl odchylku 3,2 stupně.

Nejméně deštivý listopad

Zatímco teploty byly nadnormáln­í, srážkově byl předchozí rok silně podnormáln­í. Napršelo a nasněžilo jen 76 procent dlouhodobé­ho normálu. Za posledních šest desetiletí pršelo nejméně v roce 2003. Tehdy ale ještě nebyla zem vyprahlá několikale­tým nedostatke­m srážek.

Proto odborníci považují rok 2018 za výrazně problemati­čtější. „Od roku 2015 nám chybí na řadě míst více než 500 milimetrů srážek. To je, jako kdyby vám tři čtvrtě roku nepršelo,“řekl před časem MF DNES klimatolog z projektu Intersucho Pavel Zahradníče­k.

Nejextrémn­ější byl loni listopad, kdy spadla jen zhruba třetina obvyklého množství srážek. Situace nebyla o moc lepší ani v dubnu, červenci a srpnu. „Nadnormáln­í úhrn srážek byl zaznamenán pouze v prosinci, kdy spadlo 140 procent srážkového normálu,“uvádí ČHMÚ ve výroční zprávě.

Aby letošní sníh nahradil chybějící srážky za posledních několik let, muselo by být většinu zimy bílo. Meteorolog­ové mají k dispozici předpověď do poloviny února. Podle ní po relativně vlhkém začátku roku můžeme do konce ledna očekávat spíše sušší počasí s teplotami pod nulou.

První polovina února by opět měla být na sníh a déšť bohatší.

Meteorolog­ové neradi spekulují, a tak o tom, jaký bude letošní rok, se lze jen dohadovat. Může pomoct, že na horách je hodně sněhu, a důležitým faktorem bude i příchod jara.

Pokud bude extrémně teplé jako loni, bude takový pravděpodo­bně celý rok. Naopak chladné jaro a pomalé tání může svědčit o tom, že nás čeká průměrný rok.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Extrémní sucho a horko v obci Vysoká Studnice na Vysočině.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Extrémní sucho a horko v obci Vysoká Studnice na Vysočině.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia