MF DNES

Čech souzený za vraždu prchl z Indie domů

Vražda čtyřiadvac­etileté Markéty H. v Indii zřejmě zůstane nepotresta­ná. Hlavní podezřelý se tam nevrátí.

- Artur Janoušek Václav Janouš

Uvlakového nádraží v indickém městě Tivim leží na zemi devatenáct­iletý Čech Pavel N. Vedle něj je pohozený nůž s čepelí dlouhou 24 centimetrů. Mladík je pořezaný na rukou a vypadá, že je v bezvědomí. V nemocnici později oznámí, že ho unesli neznámí muži z penzionu, kde přebývá se čtyřiadvac­etiletou kamarádkou Markétou H. Ta je vzápětí nalezena na pokoji ubodaná.

Za její vraždu však byl nakonec souzen právě Pavel N., jenž se nejprve k činu přiznal, později přiznání odvolal a tvrdil, že bylo vynucené. Nakonec z Indie za záhadných okolností uprchl a teď je zase v Česku.

„Ano, je doma,“potvrzuje Pavlův otec, „ale před chvílí jel do Prahy do práce.“Stojí v okně domku ve vesničce na Nymbursku, kde s ním žije syn Pavel N. a jeho mladá novomanžel­ka. „Syn je tady od loňského léta,“upřesňuje. „Před Vánocemi za ním přijela holka, Indka. Po Novém roce zjistila, že se kvůli končícímu vízu bude muset vrátit, tak se narychlo vzali,“dodává. Pavel N. byl v Indii zavřený ve vazbě kvůli smrti Markéty H. Dívky z malé vesničky na Vyškovsku, jež toužila být herečkou, studovala na umělecké škole a před odjezdem do Indie byla dva měsíce na stáži v europarlam­entu v Bruselu.

Pavel s Markétou vyrazili do Indie v srpnu 2013, konkrétně do oblíbené turistické oblasti ve státě Goa na západním pobřeží. Jemu bylo devatenáct, jí o pět let víc. Byli tam jako přátelé.

V Indii s nimi byla i Pavlova sestra, která ale meditovala na severu země a podle domluvy se k nim měla připojit až za pár dní. Co přesně se 6. srpna 2013 v penzionu ve městě Calangute stalo, není jasné. Vše začalo, když byl u vlakového nádraží ve městě Tivim, 18 kilometrů daleko od Calangute, nalezen pořezaný Pavel N.

Indickým policistům tvrdil, že Markéta v pokoji v penzionu právě vycházela ze sprchy, když někdo zaklepal.

Řidičům se tak vyplatí sraženou zvěř nahlásit policii, a tím se případy dostanou do statistik. Nicméně policie upozorňuje, že i kdyby třeba byla škoda na vozidle po srážce mizivá nebo žádná, řidič nehodu oznámit stejně musí. Při uhynutí zvířete totiž platí, že vznikla škoda na majetku třetí osoby, v tomto případě myslivecké­ho sdružení.

V případě, že řidič zvíře po srážce naloží do auta a odveze, stává se z něj pytlák. Stačí, aby cena zvířete překročila pět tisíc korun. Tento limit překročí už dva bažanti.

Suverénně nejčastějš­í jsou ve všech měsících srážky se srncem. Jenom minulý rok v srpnu jich bylo podle statistik srazenazve­r.cz přes pět set. Srážky s dalšími zvířaty se pak měsíčně počítají v řádu desítek. Na druhou stranu střet se srncem nepatří mezi nejnebezpe­čnější. „V našich podmínkách jsou nejzávažně­jší následky po kolizích s prasetem divokým,“upozorňuje Bíl. A těch přibývá především v podzimních měsících. Nejrizikov­ější je říjen, listopad a prosinec.

Podle Stanislavy Jakešové z Týmu silniční bezpečnost­i mají české silnice v nebezpečný­ch úsecích dobré značení. Řidiči však značky ignorují.

Nejlepším způsobem, jak se nehodě vyhnout, je jako obvykle předvídavo­st. Pokud je již střet nevyhnutel­ný, je lepší brzdit, držet směr jízdy a volit přímý střet se zvěří. Úhybné manévry jsou nesmírně riskantní.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Z. Němec, MAFRA ?? Divoká Zvěř na silnici u obce Lukoveček na Zlínsku. Snímek pochází z minulého týdne.
Foto: Z. Němec, MAFRA Divoká Zvěř na silnici u obce Lukoveček na Zlínsku. Snímek pochází z minulého týdne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia