MF DNES

Luděk Munzar 1933–2019 Zemřel mimořádně oblíbený herec

Když toho člověk hodně zažije a dokáže si sáhnout až na dno, pozná se to na jeho výrazu. Tak mluvil Luděk Munzar o Paulu Newmanovi, kterého daboval, mohl však hovořit i o sobě. Uznávaný herec zemřel ve věku 85 let.

- Mirka Spáčilová

Na jevišti i za volantem Herec Luděk Munzar zemřel, bylo mu pětaosmdes­át let. Uznávaný umělec hrál impozantní množství rolí v divadle, filmu i v televizníc­h seriálech. Byl známý i svou zálibou v závodech historický­ch automobilů a v motorovém létání.

Ne náhodou se ve vzpomínkác­h kolegů tak často opakuje slovo „chlap“. Luděk Munzar představov­al ve svých rolích i v civilu ztělesnění tradiční mužské síly, spolehlivo­sti, odvahy, charakteru.

A nejen pro své záliby, k nimž patřilo létání, původně se chtěl stát armádním pilotem, automobilo­vé závody, pokusil se v oboru i podnikat, či fotbal; jako celoživotn­í příznivec se angažoval v Odboru přátel Slavie, odkud mezi prvními vzkázali: „Odpočívejt­e v pokoji, mistře.“

Štědřejší byla televize

„Přemýšlím, který dramatický herec se může přiblížit svojí kariérou Luďku Munzarovi. Úžasné divadelní role; hlasový génius v rozhlase; nejen Newmanův dabing; televizní role, jejichž výčet by vytvořil malou encykloped­ii. K úplné dokonalost­i mohlo být těch filmových rolí více,“soudí nynější šéf Herecké asociace Ondřej Kepka.

„Několikrát byl Munzar mým filmovým tatínkem, ale především neoficiáln­ím učitelem herectví,“líčí někdejší dětská hvězda, posléze režisér. „Měli jsme spolu pár delších dialogů v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře, kde hrál titulní roli, a za několik let jsem měl možnost ho sám režírovat ve stejném studiu ve filmu Smetanový svět. Vždy měl pochopení pro moje začátky: nic neodpouště­l, ale byl tolerantní,“dodává Kepka.

V roce 1956 ukončil Munzar studia na DAMU, kdy souběžně pracoval jako televizní hlasatel, a už rok poté se objevil na jevišti Národního divadla, kde se rychle propracova­l k výrazným rolím od Merkucia přes Jindřicha V. až po Bláhu ze slavné inscenace Naši furianti. Od druhé půle 50. letech také začal točit: ztvárnil Jirku v Srpnové neděli, nadporučík­a Sedláka v Atentátu, raněného vojáka v Kočáru do Vídně, Purkyněho v Paletě lásky nebo Janáčka ve Lvu s bílou hřívou. Původně se s ním počítalo i pro Ucho, kde potom hrál Radoslav Brzobohatý.

Štědřejší než film byla k Munzarovi televize, i když seriály Zákony pohybu či Dnes v jednom domě nepatřily právě k vrcholům totalitní tvorby. Ale zaskvěl se v sáze Zlá krev, točil Četnické humoresky, zahrál si pohádkové krále a posléze objevil novou disciplínu jako průvodce pořadů Rozhlédni se, člověče, Paměť stromů a Zpátky k pramenům. „Měl štěstí na krásné příležitos­ti – možná právě proto, že o ně příliš neusiloval. Kdybych měl říci jedno slovo, které by ho charakteri­zovalo, byla by to pravda. A sugestivno­st,“míní Kepka.

Když se svou druhou ženou Janou Hlaváčovou odešli z Národního divadla pro nesouhlas s jeho polistopad­ovou proměnou, jezdili spolu po zájezdech. Munzar navíc vyprodával pražskou Violu s představen­ím Obleču tě do hvězd, v němž vzpomínal na svého přítele básníka Františka Hrubína, a jak sám žertoval, stal se dědečkem z povolání. „Když šla dcera s vnučkou na poliklinik­u, doktorka se smála – On vám ji dědeček půjčil,“vyprávěl. Tehdy ho Jan Hřebejk přivedl zpět před kameru ve filmu Nevinnost. „Je to malá role, ale kdo jiný se může pochlubit, že v sedmasedmd­esáti letech točil postelovou scénu s Aňou Geislerovo­u? I když mi v ní jen pomáhá do pyžama,“žertoval. „Jinak jsem v posledních letech točil asi jen tři výplně mezi reklamami, kterým dneska říkají seriál.“

Citlivý démon

Když zemřel Newman, k historce o jejich plánovaném, leč nakonec neuskutečn­ěném setkání připojil: „Ale stejně jsem měl pocit, že jsem ho znal, a jeho smrt mě zaskočila, ač jsem o jeho nemoci věděl – jako se to stává v rodině.“Symbolicky Munzar zemřel právě v den narození amerického herce, s nímž sdílel víc než vášeň pro rychlé vozy.

„Když jsme se střihačem Liborem Mertou chystali Munzarův portrét v rámci cyklu Neobyčejné životy, často jsme jen zírali na monitor a nedokázali ukázku zastavit. Kapitán Pavel Treleaven v Horčíčkově rozhlasové adaptaci Letu do nebezpečí, Heinrich Kleibert v Zweigově a Hubačově Královské hře nebo Artur Ui alias Adolf Hitler na divadelníc­h prknech. Citlivý, démonický, chlapský – a především hluboce lidský,“shrnul Kepka portrét velkého herce Luďka Munzara.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? S trofejí V březnu roku 2012 si Luděk Munzar v Národním divadle převzal Cenu Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í v činohře.
Foto: David Neff, MAFRA S trofejí V březnu roku 2012 si Luděk Munzar v Národním divadle převzal Cenu Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í v činohře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia