MF DNES

Podnikatel roku: nejlepší příběhy

- — Jana Fuksová

Zahraniční zákazníci označují jejich stroje za ferrari mezi ultralehký­mi letadly. Po celém světě jich létají stovky. Nejvíce v Americe, Francii, Německu a Austrálii. Milan Bříštěla přitom firmu BRM Aero zakládal teprve před deseti lety, bez vlastního kapitálu a od nuly. Ke všemu měl za sebou ne úplně pozitivní zkušenosti. „Byl jsem znechucený z toho, co se v některých leteckých firmách dělo. Syn měl půl roku otevřený autoservis, tak jsem mu pomáhal a u toho jsem si čistil hlavu,“vypráví Bříštěla.

Letecký inženýr se v oboru, který má v okolí Uherského Hradiště více než osmdesátil­etou historii, pohyboval od začátku 80. let. V tehdejším Letu Kunovice pracoval už jeho otec. A po vojenské akademii do něj nastoupil i Milan Bříštěla. Během let prošel několika leteckými společnost­mi a několikrát viděl, jak může i úspěšná firma skončit finančním krachem.

„Problém v této branži je, že přijdou lidé zvenku, kteří o letecké výrobě nic nevědí a považují to za zlaté prasátko. Nemají tušení, že aby to tak mohlo být, tak je to práce na sedm dní v týdnu, čtrnáct hodin denně,“vysvětlil. Po poslední špatné zkušenosti se

Problém je, že přijdou lidé zvenku, kteří o výrobě nic neví a považují to za zlaté prasátko.

na konci roku 2009 rozhodl postavit na vlastní nohy a vsadit na rodinu. Firmu založil se synem, který je dnes hlavním pilotem. V hlavě už měl projekt na dvoumístné ultralehké letadlo a v zahraničí řadu zákazníků, kteří mu věřili.

Jeden z nich natolik, že si dopředu zaplatil vývoj a výrobu letadla se zatahovací­m podvozkem a pomohl tím firmu rozjet. Desítka zaměstnanc­ů tehdy pracovala i na prvním prototypu s pevným podvozkem dokončeným na jaře 2011. Dnes má 70 lidí k dispozici šest tisíc metrů čtverečníc­h, ve kterých měsíčně vyrobí osm letadel.

Nejčastěji v nich sedí nadšenci, kteří mají letadlo pro radost. Milan Bříštěla nemá rád průměr a nenabízí ho ani zákazníkům. „Je to drahá hračka. Chlap se zblázní a chce koupit letadlo, za které má dát dva až tři miliony korun. A když už rodinu přesvědčí, tak si toho považujeme a chceme mu snést modré z nebe,“zdůrazňuje.

V praxi to znamená, že kromě kvality, bezpečí a servisu dává zákazníkům volnost, jakou jinde nedostanou. Mohou si vymyslet vlastní barevnou kombinaci letadla, interiér i vzhled přístrojov­é desky. Stroje značky Bristell má kromě stovek soukromých osob k dispozici 80 škol a slouží k výcviku budoucích pilotů. Další zákazníci kupují letadla k pronájmu, aby se mohli proletět i jiní. Zájem stále stoupá. Firma BRM Aero vyvíjí čtyřmístné rodinné letadlo, stroj na elektropoh­on nebo letadlo s vyšší vzletovou hmotností. Loňský obrat se pohyboval kolem 170 milionů korun a zisk byl zhruba 20 milionů.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA; Duratec; Lukáš Urban ?? BRM Aero, Kunovice Milan Bříštěla
Foto: MAFRA; Duratec; Lukáš Urban BRM Aero, Kunovice Milan Bříštěla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia