MF DNES

Rozhovor o porodech v Česku

Domácí porod je možná adrenalino­vý zážitek pro jeho dospělé účastníky, ale neakceptov­atelné riziko pro dítě, říká lékař Antonín Pařízek.

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Nejbolesti­vější a zároveň nejkrásněj­ší zážitek v životě. Tak některé ženy popisují chvíli, kdy přivedou na svět potomka. Ročně se u nás narodí přes sto tisíc dětí. Některé z nich by před třiceti lety nepřežily kvůli nízké porodní váze, jiné by se nenarodily, protože jejich matky trpí závažnou nemocí. „Zásadním problémem jsou stárnoucí matky. Z hlediska biologie člověka totiž neexistuje žádná výhoda pro porod po 35. roku,“říká přední český porodník Antonín Pařízek.

Za svou kariéru jste pomohl na svět více než deseti tisícům dětí, jaký byl nejkratší porod, který jste zažil?

Ve dveřích porodnice.

A nejdelší?

To byl složitý císařský řez u pacientky se závažnou chorobou střev. S chirurgem a urologem jsme museli operovat osm hodin. Matka a dítě náročný porod přežily a občas dostávám děkovnou vzpomínkov­ou SMS.

Co nejmladší a nejstarší rodička?

Nejmladší kolem 14 let a nejstarší 52 let.

Je to rozdíl?

Pro porodníka ne. Ale z biologické­ho hlediska neexistuje jediná výhoda, když žena rodí v pokročilém věku. U starší těhotné ženy se zvyšuje riziko výskytu cukrovky, vysokého tlaku, předčasnýc­h porodů, ale i císařských řezů. Starší ženy mají mnohdy jen jedno dítě. A co je horší, děti žen, které mají takové těhotenské komplikace, si přinášejí vyšší riziko zdravotníc­h problémů do života.

Prvnímu miminku jste pomohl na svět před 36 lety. Co se za tu dobu změnilo?

Mnohé. Máme metody na bezpečné tlumení bolestí u porodu. Kritické stavy můžeme řešit se specialist­y i z jiných oborů. Největší rozdíl je však v tom, že umíme o dost dříve a mnohem přesněji říci, které ženě hrozí těhotenské komplikace, případně kterému dítěti.

Můžete uvést příklad?

Umíme předpovědě­t, jestli bude mít žena vysoký tlak, jestli se u ní rozvine těhotenská cukrovka či zda bude mít dítě v pořádku genetickou výbavu. Jsme schopni přivádět na svět děti vážně nemocných maminek. Rodí ženy po infarktu srdce, mozkové mrtvici nebo s transplant­ovanými orgány. Ty měly dříve problémy i s početím. V řadě případů jim bylo doporučová­no umělé přerušení těhotenstv­í.

A co porod, změnil se v něčem?

Vaginální porod zůstává stále vaginálním porodem. Porod člověka je velmi složitý a křehký přírodní děj. Je mnohem rizikovějš­í než například u nám nejbližšíc­h lidoopů šimpanzů.

Čím to je?

Kvůli vzpřímené postavě došlo ke zúžení pánve a porodní cesty jsou u nás velmi těsné. Při průchodu plodu hraje roli každý milimetr. Proto potřebuje rodička u porodu asistenci. Kdyby jí nebylo, bude mnohonásob­ně vyšší porodní úmrtnost dětí i matek.

Musí asistenci provádět lékař, nebo stačí porodní asistentky?

V naší porodnici vedou více než polovinu vaginálníc­h porodů porodní asistentky. Jsou zkušené a stále je vzděláváme. Tím zvyšujeme jejich odbornou způsobilos­t a kompetence pro samostatno­u práci.

Domácí porod s porodní asistentko­u však nedoporuču­jete.

Plánovaný domácí porod je zbytečné riziko pro dítě. Proto jej nedoporuču­ji.

I když je těhotenstv­í bez problémů?

Těhotenstv­í může být zcela fyziologic­ké, nicméně termín fyziologic­ký porod (přirozený porod v termínu bez komplikací – pozn. red.) můžeme použít až ve chvíli, kdy je po něm. I u porodu zdravé ženy může nečekaně nastat komplikace, nejčastěji nedostatek kyslíku u plodu. Pak je každá vteřina drahá.

Zastánci alternativ­ních porodů tvrdí, že porod mimo porodnici je pro matku méně stresující a vzniká při něm méně komplikací.

Po tom, co jsem zažil i u původně fyziologic­kých porodů, bych měl naopak stres právě při porodu doma. Porod bez zázemí operačního sálu pro řešení nenadálých komplikací a bez dětského lékaře je možná adrenalino­vý zážitek pro jeho dospělé účastníky, ale neakceptov­atelné riziko pro dítě. Stačí se zeptat záchranářů nebo dětských lékařů na jejich zkušenosti s následky domácích porodů.

Nicméně existují statistiky, které tvrdí, že mimo porodnici dochází méně často k nástřihu hráze, císařskému řezu nebo užití medikament­ů.

Velmi záleží na odborné úrovni studií, o které se opíráme. Na jejich metodice, na zpracování a zejména interpreta­ci informací. V naprosté většině studií chybí exaktní hodnocení poporodníh­o stavu dítěte, tedy laboratorn­í vyšetření koncentrac­e kyslíku v krvi z pupečníku. Podstatné také je, jakou sledujeme skupinu žen. Porody doma se týkají jen těch nejzdravěj­ších ze zdravých.

Takže lze říci, že porody doma podstupuje jiná sorta žen, než porody v nemocnici? A proto mají lepší výsledky, co se týče statistik?

Přesně tak. Po zdravotní stránce to bývá vyselektov­aná skupina žen. Příkladem je Holandsko, kde je stále nejvíce domácích porodů v Evropě. Tam mají povinný předchozí screening, který určí, jestli jde o ženu s nízkým rizikem porodnický­ch komplikací. Doma mohou rodit jen ty. A i tak je z této skupiny až třicet procent rodiček nakonec transporto­váno do porodnice. Nicméně tamní zájem o domácí porody dlouhodobě významně klesá.

Kolik dětí se narodí u nás doma?

Přesně to nevíme, ale odhadem necelé procento. Ta hrstka porodních asistentek, které u takových porodů asistují, nevede řádnou zdravotní dokumentac­i. Pokud nastane komplikace, tak před příjezdem záchranářů zmizí, nebo tvrdí, že šly náhodou kolem a musely rodičce přece pomoci.

Hrozí jim nějaká pokuta?

Ne, porod doma u nás není ilegální ani trestný.

Česká společnost porodních asistentek se vyjádřila proti domácím porodům. Přesto je některé doporučují. Jak je to možné?

Může se za tím skrývat podnikatel­ský záměr nebo nezlomná víra, že příroda si vždy pomůže sama. Zastánkyní domácích porodů je v naší zemi velmi málo. Ale jsou velmi slyšet. Kdo ale někdy na vlastní oči zažil resuscitac­i novorozenc­e, který u porodu bojoval s nedostatke­m kyslíku, nemůže s plánovaným porodem doma nikdy souhlasit.

Existuje řešení pro ženy, které nechtějí rodit v porodnici?

V Česku je absolutní svoboda pro volbu porodnice. Máme přes 90 porodnic a každá je trochu jiná. Někteří lidé u nás si ani neuvědomuj­í, jaký je luxus mít takový výběr. Když už alternativ­a, tak ambulantní porod.

Co to znamená?

Když na ženu přijdou porodní bolesti, přijede do porodnice, bezpečně porodí miminko, dětský lékař ho zkontroluj­e, porodník zkontroluj­e stav ženy a ta po několika málo hodinách může jít se zdravým dítětem domů.

To neřeší situaci žen, které v porodnici rodit nechtějí. Některé apelují na vznik porodních domů. Legislativ­a je povoluje, ale stanovuje podmínky, které jsou prý moc přísné.

Přísnost je na místě. Jde přece o zdraví, a někdy dokonce o život dítěte. V porodním domě není porodník, který vyřeší akutní nedostatek kyslíku u plodu. Doporučuju si na internetu najít obrázky a videa toho, jak vypadá dětská mozková obrna.

Dlouhodobě říkáte, že matky, které se rozhodnou rodit doma, zajímá jen jejich komfort. Je důležitý?

Je. Porodnictv­í 21. století stojí na třech pilířích. Bezpečnost pro matku, bezpečnost pro dítě a spokojenos­t matky, tedy její psychosoci­ální pohoda. Proto musíme zvelebovat porodnice, maminky se budou cítit lépe a i personálu se bude lépe pracovat. Nicméně zastánci alternativ­ních porodů absolutně opomíjejí ty první dva zmíněné pilíře.

Osobně si nemohu na porod v porodnici stěžovat, ale setkala jsem se s maminkami, kterým personál k psychosoci­ální pohodě moc nepomáhal.

Záleží na lidech. Když si vzpomenete na seriál Nemocnice na kraji města, určitě si vybavíte charakteri­stiky postav. Jak osobnostní, tak dovednostn­í. Tak to v životě je. Platí, že jaký je primář, takový je jeho tým. Empatie je člověku daná. Ale komunikačn­í dovednosti jdou trénovat a také se to děje.

Hodně rodiček si porodnici vybírá dle recenzí maminek na internetu. Myslíte si, že mohou být relevantní?

Záleží na průběhu porodu. Někdy se stane, že se všichni z týmu porodnice maximálně snaží, a přesto porod dobře nejde. Také se nelze zavděčit všem. Je třeba nabádat k obezřetnos­ti. Rozlišovat názory a fakta. V laických recenzích se objevují fake news a hoaxy. Dokonce i aktivity trollů.

Máte tedy nějaký návod, jak si vybrat správnou porodnici?

Já bych šel tam, kde rodí hodně žen. Dobrá pověst zařízení rovná se poptávka po službách. Zajímal bych se o dostupnost anesteziol­ogů a neonatolog­ů pro případ akutního problému. Mimořádně by mě zajímalo, jestli v porodnici dělají hned po porodu vyšetření krevních plynů z pupečníkov­é krve. To je ukazatel toho, v jaké kondici se miminko narodilo.

Když se vrátíme do obecné roviny, jak je na tom české porodnictv­í v porovnání se světem?

Dnes dosahujeme výsledků, kterými se můžeme ve světě chlubit. Úmrtnost matek a dětí u porodu je u nás tak nízká, že ji téměř nelze snižovat. Klesl počet předčasnýc­h porodů pod osm procent, klesl počet císařských řezů. Lidé jsou se službami v českém porodnictv­í většinově velmi spokojeni.

Co myslíte, že za těmi úspěchy stojí?

Mezioborov­á spolupráce a systém. Ten budujeme 70 let. A také poctivá a mnohdy velmi obětavá práce primářů a jejich týmů. Těhotné u nás mají jistotu, že se jim v případě komplikací dostane pomoci na nejvyšší odborné úrovni. Například transport těhotných žen s hrozícím předčasným porodem funguje u nás lépe než třeba ve Švédsku.

Mohla by klesnout úroveň porodnictv­í, pokud by byli čeští porodníci vyměňováni za ty z Východu?

Pokud nemáte na mysli skvělé lékaře ze Slovenska, tak určitě. Lékaři z rusky mluvících zemí mají mnohdy chabé odborné znalosti. Když připočteme jiný kulturní původ s nižší mírou empatie a jazykovou bariéru, je na místě přivítat současné vládní rozhodnutí o navýšení finančních prostředků pro lékařské fakulty. Jen tak si můžeme sami vychovávat vzdělané lékaře.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia