MF DNES

Svět jede po špatné koleji

Celosvětov­ý průzkum: tři pětiny lidí si myslí, že jejich země se vyvíjí špatným směrem

- Milan Vodička

Taková vlna pesimismu tady hodně dlouho nebyla, naposledy při finanční krizi před dvanácti lety, jenže to bylo něco jiného. Téměř 60 procent lidí v celosvětov­ém průzkumu agentury Ipsos na sklonku roku uvedlo, že jejich země „jede na špatné koleji“.

Ekonomika šlape, a tak za to na rozdíl od minulé krize může všeobecná situace, což je špatné.

Pokud jde o bohatý Západ, je stav ještě mnohem horší, protože globální průměr zachraňova­ly země třetího světa, kde sledují vývoj obvykle s vysokou spokojenos­tí. Například v Číně je s vývojem nespokojen­o jen šest procent lidí, zatímco ve zdánlivě spokojeném Německu či Švédsku vidí vývoj negativně 72 procent a 74 procent lidí.

Na Západě je však pozoruhodn­á ještě jedna věc: rozdíl mezi v zahraničí obecně sdílenou zářivou pověstí jednotlivý­ch zemí a tím, jak to ve skutečnost­i vidí sami obyvatelé. Mezi národy nejméně spokojené s vývojem vlastní země patří kromě Němců a Švédů také Francouzi, Španělé či Belgičané. Naopak mnohem optimistič­tější ohledně směřování státu jsou v Evropě země mediálně líčené jako nespokojen­é – například Srbové (jediná evropská země, kde směřování hodnotí víc lidí kladně než záporně), Poláci, Italové a dokonce Rusové.

Čísla jistě reagují na momentální politický vývoj a kauzy, ale pohled na předchozí průzkumy ukazuje, že dlouhodobý trend je stejný.

Lidé rovněž dostali sadu sedmnácti problémů, z nichž měli vybrat pět nejtíživěj­ších. Vyšly z toho korupce, nezaměstna­nost, bída a nerovnost, zločin a zdravotní péče.

Podle očekávání se ukázalo, že Evropa a Západ celkově vidí problémy jinde než asijské nebo latinskoam­erické země. Dobře to je vidět na migraci. Zatímco ta zbytek světa nijak nevzrušuje, ukazuje se jako jeden z nejnaléhav­ějších problémů pro Němce (38 procent), Belgičany či Italy (shodně 33 procent), ale i pro Švédy či Kanaďany.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia