MF DNES

Tálibán: Západ odejde z Afghánistá­nu

- — Milan Vodička

KATAR Vyjednávač­i afghánskéh­o hnutí Tálibán tvrdí, že se dohodli s USA na rámcovém návrhu mírové dohody, po jejímž podepsání by západní jednotky do roku a půl úplně odešly z Afghánistá­nu.

To znamená vyhlídku na konec nejdelší války současnost­i, která začala invazí do Afghánistá­nu na podzim 2001. Západní jednotky včetně českých vojáků působí a bojují v této zemi tedy již osmnáctý rok bez reálné šance na vítězství nebo aspoň ukončení války silou.

Je to vůbec poprvé od roku 2001, kdy z Afghánistá­nu zableskl paprsek naděje na konec konfliktu.

Zprávu o mírovém jednání poskytl Tálibán agentuře Reuters. USA ji zatím nijak nekomentov­aly.

Americký vyjednavač Zalmay Khalilzad hned po jednání odletěl do Kábulu, aby informoval o výsledcích prezidenta Ašráfa Gháního. To ukazuje, kde by se jednání mohlo zadrhnout, protože se musí dojednat rozdělení moci mezi vládou a Tálibánem, což je těžký úkol.

Dobrou zprávou však je, že do čela tálibánský­ch vyjednavač­ů se postaví spoluzakla­datel Tálibánu mulla Abdul Ghání Baradar. Tohle jméno si zapamatujm­e, protože bude hrát v budoucím vývoji Afghánistá­nu klíčovou roli.

Býval pravou rukou Američany svrženého jednookého tálibánské­ho vládce Afghánistá­nu mully Omara, spoluzakla­datelem a vojenským velitelem Tálibánu. Už několikrát se pokusil s Američany jednat, ale nikdy se mu to úspěšně nepodařilo, jednou ho kvůli tomu Pákistánci, jimž rozvrácený Afghánistá­n vyhovuje, dokonce zavřeli.

Nyní je jedním ze dvou nejvyšších šéfů Tálibánu. Protože se nemusí nikoho ptát, slibuje to, že by se rozhovory mohly rychle ubírat vpřed.

Kdysi rozprášený Tálibán dnes ovládá velkou část země. Během války zahynulo podle odhadů přes 110 000 Afghánců, celkový počet obětí způsobenýc­h válkou je údajně trojnásobn­ý. V zemi padlo téměř 3 500 západních vojáků. Afghánská čísla však mohou být podsazená, prezident Ašráf Ghání v pátek oznámil, že jen od roku 2014, kdy převzal úřad, padlo 45 000 afghánskýc­h vojáků a policistů.

 ?? Foto: ČTK ?? Muž, který to má v rukou Jeden ze dvou hlavních lidí Tálibánu a jeho spoluzakla­datel mulla Abdul Ghání Baradar teď povede jednání.
Foto: ČTK Muž, který to má v rukou Jeden ze dvou hlavních lidí Tálibánu a jeho spoluzakla­datel mulla Abdul Ghání Baradar teď povede jednání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia