MF DNES

Protržená přehrada v Brazílii, 250 ztracených

-

RIO DE JANEIRO Záchranáři na jihu Brazílie pátrali celý víkend po zhruba 250 lidech, kteří se pohřešují po pátečním protržení důlní odpadní nádrže u města Brumadinho.

Zatím bylo nalezeno na čtyřicet těl. Je jen malá šance, že pohřešovan­í přežili, prohlásil guvernér státu Romeu Zema.

Příčina protržení nádrže u dolu na železnou rudu, dokončené v roce 1976, není známá.

Mezi nezvěstným­i je podle agentury Reuters stovka zaměstnanc­ů dolu, kteří v době neštěstí obědvali v jídelně, skrz niž se proud bahna prohnal. „Zhruba 100 až 150 pohřešovan­ých se nacházelo v komplexu přehrady,“informoval­i hasiči. Jídelna byla pod bahnem zcela pohřbena ještě včera.

Bahno rovněž zaplavilo část obce Vila Ferteco, která leží společně s důlním areálem nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minas Gerais.

Preventivn­ě byly evakuovány i některé čtvrti města Brumadinho.

Na snímcích a videích jsou vidět záchranáři, jak vyzvedávaj­í postižené z načervenal­ého bahna vrtulníkem. Záběry umožňují udělat si představu o rozměru celé katastrofy: je vidět široká řeka jemného bahna, která si prorazila cestu údolím. V ní byli bezmocně uvězněni lidé čekající na záchranu.

Záchranáři museli včera práce přerušit kvůli riziku protržení další nádrže.

Protržená nádrž měla kapacitu 12 milionů metrů kubických a byla vyřazována z provozu.

Podle vedení dolu byla nádrž stabilní a zatím je příliš brzy na to určit, proč se protrhla. Místní tisk ale informoval, že při „napjaté poradě“, která se konala minulý měsíc, se hovořilo o riziku, že se přehrada protrhne.

Stát Minas Gerais, kde je soustředěn­a velká část brazilskéh­o důlního průmyslu, postihlo podobné neštěstí s protrženým­i důlními nádržemi v listopadu 2015. Tehdy voda a bahno zaplavily několik vesnic a zemřelo při tom 19 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia