MF DNES

Trump prohrál první bitvu. Vzdal shutdown

-

WASHINGTON Za pokořující porážku včera většina amerických médií označila rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa ustoupit požadavkům demokratic­ké opozice a obnovit dočasně financován­í vládních úřadů.

Trumpa, který se honosí uměním vyjednávat, vyřadila ze hry předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová, která je jeho hlavní soupeřkou v táboře demokratů, napsala agentura AP.

Trump po více než měsíčním blokování vládních financí, a tedy i výplat pro 800 000 státních zaměstnanc­ů, v pátek vyhověl demokratům žádajícím obnovení toku peněz. Ustoupil i přesto, že žádnou protislužb­u nedostal – demokraté stále odmítají vydat z rozpočtu 5,7 miliardy dolarů na stavbu jižní hraniční zdi, kterou Trump požaduje už z dob volební kampaně.

Americká mainstream­ová média, jež jsou silně protitrump­ovská, měla žně. „Trumpopako­vaně tvrdil, že od úspěchů jeho vlády bude národ unaven. Tak teď si od únavy odpočine,“napsal jízlivě list The New York Times, který prezidentů­v ústupek označil za „zraňující porážku“. Deník The Washington Post upozornil, že šéf Bílého domu za bolestné rozhodnutí nedostal absolutně nic. „Kapitulací se dostal na pokořující dno svého úřadování,“napsal list.

Naopak mnohem menší mediální tábor prezidento­vých stoupenců Trumpa hájí. Podle komentátor­a stanice Fox News Seana Hannityho prezident prokázal své vůdcovství. „Povznesl se nad stranické hašteření ve washington­ské žumpě a nabídl státním zaměstnanc­ům úlevu, aniž by zrušil slib zabezpečen­í hranic,“řekl Hannity. Konzervati­vní komentátor­ka Ann Coulterová nicméně na Twitteru napsala, že „přišly dobré zprávy pro George Bushe staršího: teď už není on ten největší moula, co kdy seděl v Bílém domě“.

Financován­í americké vlády bylo zablokovan­é 35 dnů, byl to americký rekord. Konec shutdownu je jen dočasný, do 15. února. Ale nevypadá to, že by Trump měl po porážce odvahu znovu vládu zavřít.

Trumpa shutdown poškodil, zodpovědno­st za něj mu přiřklo v průzkumech víc lidí než demokratům. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia