MF DNES

Vyvinul kolo, které je lehčí než jezevčík

- — Jitka Šrámková

Podnikatel­ský příběh, který by nedopadl dobře, kdyby hlavní aktér nebyl tvrdý, houževnatý, věřící svému snu. To je příběh Milana Duchka, který začínal jako zapálený cyklista v garáži svého táty spravovat kola kamarádům. Od mládí hledal vylepšení téměř všude a kolo a technika se staly jeho osudem. Aby se jemu i kamarádům lépe jelo, rozřezával a vylepšoval rámy jejich kol. Bez vysoké školy, ale s darem technika a vynálezce v roce 1997 založil tehdy ještě se společníke­m firmu Duratec, která vyráběla jízdní kola ze slitiny hliníku.

V roce 1999, který byl pro Duratec zlomový, vstoupila do firmy manželka Kateřina. Přestože vystudoval­a strojní inženýrstv­í, napnutá ekonomická situace firmy ji přinutila věnovat se obchodu a prodeji. Milan Duchek vzpomíná na to, že v počátcích podnikání museli hodně riskovat. Kvůli nákupu materiálu a strojů museli bance zastavit dům rodičů a strýce.

Časem se ukázalo i to, že je dobré nebýt závislý na jednom zákazníkov­i, což se firmě stalo v roce 1997, když jeden velký odběratel vypadl a bylo hodně těžké ho nahradit. „Proto hodně vyvážíme do Švýcarska,

Mnohokrát jsem skončil ve slepých uličkách a začínal znovu.

Německa, Velké Británie, kolem 70 procent produkce míří do zemí celého světa,“vylíčil Duchek.

„Neznám slovo nejde. Buď nechci, nebo neumím,“líčí Kateřina Duchková. „Nevěřili byste, kolik lidí nebo zaměstnanc­ů přijde a řekne: ‚Hele, to nejde, to prostě nejde,‘ tak já říkám: ‚Ne, to jde.‘ To je moje nejsilnějš­í motto, prostě nejsou věci, které nejdou. Vždycky to nějak musí jít a vždycky to jde,“vypráví.

Krok za krokem Duchkovi bojovali o firmu, která se nyní po 23 letech tvrdé práce věnované nejrůznějš­ím výzkumům a inovacím dostala mezi absolutní světovou špičku ve výrobě rámů kol.

K hliníkové výrobě přidal Milan Duchek i uhlíkové kompozity, které v sobě snoubí lehkost, pevnost a umožňují tvořit. Z tohoto high-tech materiálu vyvinul novou výrobní technologi­i. Jak funguje, ví jen pár lidí a ani špičkoví světoví odborníci nedokáží pochopit, jak dokázali v Duratecu vyrobit rám, takzvaný monokok, z jednoho dílu bez jediného spoje či lepení. Následně Duchkovi představil­i světu kompozitov­ý technický šperk v podobě rámu Phantom. Váží jen 760 gramů a v Británii získal ocenění za inovaci. „Mnohokrát jsem skončil ve slepých uličkách a začínal znovu,“uvedl Milan Duchek. Vývoj mu zabral několik let, ale díky vytrvalost­i je na světě kompletní kolo o váze 5,2 kilogramu.

Cílem Duchkových nejsou velké výrobní série. Jejich filozofií od začátku podnikání je zakázková výroba kol šitých na míru konkrétní postavě. Třeba postavě šestinásob­ného paralympij­ského vítěze a mistra světa Jiřího Ježka.

 ??  ?? Kateřina a Milan Duchkovi
Duratec, Město Touškov
Kateřina a Milan Duchkovi Duratec, Město Touškov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia