MF DNES

S postiženým­i lisuje kovy a plasty

- — Radek Latislav

Své podnikání v odvětví lisování plastů a kovů spojil se svobodou a spokojenos­tí vlastních zaměstnanc­ů, přestože 70 procent z nich tíží zdravotní handicap. Rodinné výrobní družstvo Solea CZ přebíral Leoš Jiřele od svého otce. Předtím se živil sportem jako profesioná­lní volejbalis­ta, ale pak mu vypovědělo službu rameno.

Ve firmě v Rybníku u České Třebové začínal od píky. Než se v roce 2008 stal předsedou družstva, vyzkoušel si pozice montážníka, řidiče, kontrolora kvality či vedoucího výroby. „Krátce po převzetí vedení družstva začala recese a my jsme ze dne na den přišli o šedesát procent zakázek. Stačilo málo, aby firma přestala existovat. Proto musel přijít restart,“vzpomíná Leoš Jiřele na krutý začátek.

Začal hledat novou koncepci fungování a oslovil ho princip svobodných firem. „Poslání, které nám dává smysl, je vracení lidí do života. Člověk s handicapem přemýšlí o smyslu života, a když k nám přijde, najednou vidí, že není na světě jediný, kdo má postižení. Pokud se cítí v práci spokojený, projevuje se to pozitivně i doma. Dějí se i malé zázraky v jeho zdravotním stavu,

Když člověk s handicapem přijde k nám, vidí, že není na světě jediný, kdo má postižení.

nad jehož zlepšením lékaři někdy nevěřícně kroutí hlavou,“dokazuje Jiřele na konkrétníc­h případech.

Málokdo si však při zavádění nové koncepce uměl představit, o jak nelehký závazek pro chráněnou dílnu šlo, když na náročné výrobní procesy lisování a montáž součástek pro autoprůmys­l musela být nastavena stejně jako řada normálních firem.

V družstvu invalidů převzali i některé Baťovy principy. Pokud se pracovním týmům daří v nastavenýc­h plánech, na jejichž vzniku se podílejí, stávají se tzv. spolupodni­kateli a rozdělují si měsíčně podíl na zisku. Pracovní týmy mají i právo veta v personální oblasti.

Lidský přístup je pro firmu se 130 zaměstnanc­i konkurenčn­í výhodou, na kterou slyší i mezinárodn­í korporace. „Třeba Siemens nám dal byznys z velké části díky tomu, jaký pocit z firmy a našich zaměstnanc­ů jeho zástupci při návštěvě u nás měli,“potvrzuje Leoš Jiřele.

Výrobní portfolio družstva zatím z 90 procent míří do aut. Firma by se do budoucna ráda orientoval­a i na výrobu produktů, které jsou ohleduplné vůči životnímu prostředí. První takovou vlaštovkou je kompletace textilních dámských vložek nebo výroba obalů na sešity z použitých papírových pytlů pro českého výrobce eko drogerie.

Obrat firmy se za poslední dekádu zdvojnásob­il, loni činil 74 milionů korun. Za poslední tři roky počet jejích zaměstnanc­ů narostl o 40 procent.

 ??  ?? Solea CZ, Rybník Leoš Jiřele
Solea CZ, Rybník Leoš Jiřele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia