MF DNES

K čokoládě se musíte projíst

- — Kateřina Vaníčková

Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka z Hradce Králové se potkali při práci v restauraci. Oba přemýšleli o tom, že by chtěli podnikat. Jiří si chtěl otevřít restauraci, jenže pořizovací náklady by byly příliš velké. Dohromady je nakonec dal jiný nápad, zkusili to s tradiční výrobou čokolády. A uspěli. „Do té doby jsem o ní nic nevěděl a vlastně jsem ji ani moc nejedl,“přiznává Stejskal (na snímku v čepici).

Mladí podnikatel­é se rozhodli prozkoumat neznámé vody, které je zavedly až k mistrovi oboru. „Byl to člověk, který dováží kvalitní čokoládu ze zahraničí. Když jsme s ním tehdy mluvili, úplně nás to pohltilo. Netušili jsme, jak je svět čokolády obrovský,“přiznávají. Začali se vzdělávat a pracovali. V roce 2012 otevřeli malou manufaktur­u, kde vyrábějí čokoládu Jordi’s od kakaového bobu až po tabulku.

Za sedm let jejich malý podnik ušel dlouhou cestu a dnes patří mezi čokoládovo­u špičku. „První čtyři roky jsme obývali šedesátime­trovou místnost v Hradci Králové, kde jsme měli výrobnu. Před asi třemi lety jsme se přestěhova­li do větší výrobny v Třebechovi­cích pod Orebem. Tady máme samotnou

Netušili jsme, jak je svět čokolády obrovský. Úplně nás to pohltilo.

místnost – na přebírání, pražení, mletí, tuhnutí – a samozřejmě místnost na balení,“popisuje Stejskal, který se svým společníke­m zaměstnává dvanáct lidí. Ti odpovídají za jedinečnou kvalitu čokolády, která je podle nich jiná než běžně vyráběné čokolády.

Podle mladých podnikatel­ů se kvalita odvíjí od výběru kakaových bobů v zahraničí, v Madagaskar­u či Ekvádoru. Boby ze světa putují do malého východočes­kého městečka i několik týdnů.

„Boby musíme přebrat, nejdříve ručně a pak přes síto. Když je tento proces hotový, musí si odpočinout. Potom boby míří do mlýnů, které je lisují. Kola, která máme, používal přímo Orion. Na závěr se utváří chuť,“popisují a přitom zdůrazňují, že na celém procesu je nejdůležit­ější zachování staré techniky. Výroba jedné tabulky zabere i několik hodin.

Ke stoprocent­ní čokoládě prý každý musí projíst. „Je to jako s vínem. Také si hned nejdete koupit to nejdražší a nejlepší, protože to stejně nedokážete vychutnat. To samé platí u stoprocent­ní čokolády,“shodují se. Čokoládu vyvážejí do čtyř zemí.

„Získali jsme několik evropských ocenění, díky kterým se o nás mnoho lidí dozvědělo,“pochvalují si. Nyní plánují přesun do ještě větších prostor. „Nechceme nějak moc navyšovat výrobu a chceme zachovat kvalitu,“podotýká Stejskal. „Plánujeme, že se zaměříme na čtyřiadvac­et stálých druhů čokolády a k tomu budeme vymýšlet limitované edice,“dodává.

 ??  ?? L. Koudelka a J. Stejskal
Jordi's, Hradec Králové
L. Koudelka a J. Stejskal Jordi's, Hradec Králové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia