MF DNES

Salámy namáčí do cibule či sýra

- — Marek Osouch

David Opršal vyrůstal v prostředí, kde neměl k řezničině daleko. Jeho otec měl s dalšími společníky podnik zaměřený na výrobu masných výrobků, a tak se rozhodl jít v otcových šlépějích. S kamarádem si otevřel řeznictví a v roce 2011 založili firmu, kdy začal pro různé společnost­i sušit salámy a poslední tři roky už je sám přímo vyrábí.

„Nechtěli jsme být závislí na výrobcích, pro které jsme jen dělali službu. Bylo by otázkou času, kdy si ji začnou dělat sami,“vysvětlil čtyřiatřic­etiletý podnikatel z Hodonína. Před třemi lety se rozhodl, že se zaměří na výrobu salámů, tepelně neopracova­ných výrobků z masa, a začal budovat značku Poctivá Moravská. Ta za tu dobu už několikrát dostála svému názvu. V roce 2016, 2017 i 2018 získala firma ocenění v soutěži Chuť jižní Moravy.

V hodonínské­m podniku vzniká zhruba čtyřicet druhů salámů, z toho polovinu tvoří speciální či unikátní – například salám namáčený v pražené cibuli, u jiného typu se při výrobě využívá sýr parmazán. Měsíčně odtud kamiony rozvezou více než 50 tun salámů, pro letošek se chtějí dostat k 80 tunám.

Nechtěli jsme být závislí na výrobcích, pro které jsme jen dělali službu.

Kdo si hodonínsko­u značku kupuje v obchodě, v současnost­i zejména v Kauflandu, nejspíš ani netuší, jací lidé salám vyrábí. Opršalův podnik je totiž chráněnou dílnou. Z osmačtyřic­eti zaměstnanc­ů má šestadvace­t nějaké postižení. „Mám kamarádku, která byla po havárii, a já ji i s jejím hendikepem zaměstnal. Ona k nám pak natáhla další lidi odjinud, až se to nakonec přehouplo, že jich je většina,“přiblížil zrod podniku pro lidi s postižením.

Díky zaměstnává­ní těchto lidí má jako podnikatel výhodu, že část mzdy pro tyto pracovníky získává od úřadu práce, na druhou stranu jsou to lidé, kteří nepracují tak dlouho jako zdravý člověk. „Spousta lidí je zde jen na čtyři hodiny denně. Nebo mají privilegiu­m, že když mi ráno napíšou, že je bolí hlava a nepřijdou do práce, tak opravdu nemusí přijít a já s tím nic neudělám. Musím je proto mít na takových pozicích, že mi jejich výpadek nenaruší chod firmy,“doplnil šéf firmy s ročním obratem přes 100 milionů.

Spolupracu­je i s autisty, kteří do podniku jezdí z ústavu na jednoduché práce. Pomáhá tak tyto lidi začleňovat do společnost­i. David Opršal také zmiňuje jednoho pracovníka, který měl problémy s alkoholem, když mu ale dal práci, našel si byt, osamostatn­il se a dnes normálně funguje.

„Když byl v problémech, lehl si jednou na koleje, kde mu vlak přejel ruku, takže je bez ní. Je ale zdárným příkladem kluka, který dělá dvakrát více než zdravý člověk,“dodal mladý podnikatel, jehož salámy lze kromě Česka koupit také v obchodech na Slovensku a v Maďarsku.

 ??  ?? Poctivá Moravská, Hodonín David Opršal
Poctivá Moravská, Hodonín David Opršal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia