MF DNES

Vany z Číny nahradil vlastními

- — Aneta Řezníčková

Poučil se z chyb ostatních a postavil na tom svůj bublinkový byznys. Pětatřicet­iletý podnikatel Jan Voříšek se začal pohybovat ve wellness odvětví jako řadový zaměstnane­c před 13 lety. Teď jeho vlastní firma vyrábí dva tisíce vířivek ročně. Designově odlišných a ekologický­ch. „Byl jsem unavený kvalitou čínských produktů,“vysvětluje Voříšek, proč se z dovozce stal výrobcem.

Jak sám říká, vždycky chtěl podnikat. „Když jsem si dal pět a pět dohromady, tak mi došlo, že vířivky a bazénové vybavení je to, co umím nejlépe,“říká. V roce 2011 vznikla v garáži na pražských Hájích firma Hanscraft o pěti zaměstnanc­ích, která dovážela ze zahraničí jak bazénové příslušens­tví, solární sprchy či vířivky, tak i elektrokol­a či skútry. Ty pak dále distribuov­ala na českém trhu.

Hlavním impulzem k tomu, aby začal Hanscraft vyrábět vlastní produkty, byly problémy se zahraniční­mi dodavateli. Celková únava z neustálých reklamací čínských výrobků proto Voříška přivedla k myšlence vyrábět své vlastní. „Za dobu, co jsme zajišťoval­i servis a opravu vířivek, jsme se poučili z chyb ostatních,

Do vířivky jsem tehdy vlezl až dva roky potom, co jsme je začali dovážet.

protože jsme byli v přímém kontaktu se zákazníkem,“říká.

Místo klasických vířivek s laminátový­m vyztužením začal vyrábět ekologicko­u verzi ze směsi polyuretan­u, který tvoří nosnou konstrukci skořepiny vířivky. V Česku jsou jediní, v Evropě se inspiroval­i od Švédů, Maďarů a především od italských dodavatelů strojů, od kterých mají výrobní technologi­i. „Oproti laminátu, který je toxický, je polyuretan snadno recyklovat­elný. To nás odlišuje od ostatních výrobců. Máme skoro nulovou odpadovost. Většina odřezků jde zpět do vířivky,“vysvětluje Voříšek.

V současnost­i firma zaměstnává zhruba 50 lidí a své vířivky prodává po celé Evropě. Od loňského června, kdy spustila výrobu, do konce roku vyrobila 200 vířivek. Letos má cíle vyšší – prodat na dva tisíce kusů a tím udělat z vlastních výrobků gros celého svého byznysu. Prozatím totiž tvoří vlastní produkty jen 15 procent ze skoro 132miliono­vého obratu. Stále zatím převažuje přeprodej zahraniční wellness výbavy pro bazény.

Za vířivou vanu pro tři osoby od firmy Hanscraft zaplatí zájemci v průměru od 100 do 170 tisíc korun. Ta nejdražší pak stojí 250 tisíc korun. „To je model OKA5, patřící do řady OKA design, se kterou jsme vyhráli na veletrhu For Arch prestižní ocenění Grand Prix,“říká Voříšek. Pro vířivky žije. Sám si ale ve svém volném čase bublinky moc neužívá. „Chtěl jsem něco dokázat, byl jsem pořád v práci. Do vířivky jsem tehdy vlezl až dva roky potom, co jsme je začali dovážet,“dodává Voříšek.

 ??  ?? Jan Voříšek
Hanscraft, Praha
Jan Voříšek Hanscraft, Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia