MF DNES

Ozvěny starých bitev

Teď když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela... Levicová vláda Andreje Babiše vládne, peníze létají vzduchem a leckomu se to nelíbí. Ale jaképak pokrytecké divení?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Tomu, čeho jsme svědky v posledních týdnech a měsících, se říká běžný vládní provoz, zhruba odpovídají­cí tomu, že je více než dva roky do parlamentn­ích voleb. Vláda chrlí zákony, a i když je formálně menšinová, v Poslanecké sněmovně je protlačuje většinovým stylem buldozeru. Opačně zabarvený Senát je vrací, ale vládní většina v dolní komoře veto té horní přebíjí – jen v posledním týdnu se tak stalo u zrušení karenční doby, změny služebního zákona či insolvenčn­ího zákona.

Obrázek vládnutí kabinetu Andreje Babiše je pak v kostce takovýto: zvyšování penzí, slevy na vlaky a autobusy pro studenty a seniory, rychle rostoucí minimální mzda, vyšší platy státních zaměstnanc­ů, návrat nemocenské v prvních třech dnech nemoci, ve výhledu je zvyšování životního minima, obědy ve školách a mateřinkác­h zdarma, zálohované výživné, strmý nárůst rodičovské­ho příspěvku a vůbec celý ambiciózní rodinný balíček ministryně Maláčové, který vyjde na desítky miliard. Na druhé straně se už vůbec nemluví o důchodové reformě, jen občas se špitne o potřebné revizi sociálního systému a výrazněji se neřeší ani časovaná bomba ve zdravotnic­tví.

Opozice, kterou velmi zjednoduše­ně nazvěme pravicovou, je tím šokována a křičí jako o život. „Je to neodpovědn­é plýtvání, nemyslí se na budoucnost v ničem,“děsí se třeba šéf sněmovní frakce TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vláda státním rozpočtem prodává budoucnost České republiky,“bije na poplach muž na stejné pozici v hnutí STAN Jan Farský. A předseda občanských demokratů Petr Fiala je zase ohromen tím, jak Babiš šikanuje živnostník­y, a strašně překvapen, že vláda protlačila komunistic­ký návrh na zdanění církevních restitucí: „Nikdy by mě nenapadlo, že se něčeho podobného třicet let od pádu komunismu dočkám.“

Ano, je to veliké překvapení. Pusťte si někdy přenos ze Sněmovny a za půl hodiny získáte neodbytný dojem, že česká pravice byla ještě v okamžiku nástupu Babišova kabinetu ANO a ČSSD (plus KSČM) skálopevně přesvědčen­a o tom, že přichází vláda úspor a pravicovýc­h reforem. A že sám Babiš je mladší bratr Aloise Rašína nebo Margaret Thatcherov­é. Teď opozice vidí, že všechno je jinak – a úplně oněměla úžasem.

Nalevo od levice

Opozice má samozřejmě pravdu – tedy svým způsobem. Vláda svým rozdávačný­m kurzem opravdu nebezpečně devastuje tuto zemi, respektive zakládá na příští průšvih, protože závazky, které každým podobným zákonem uzavírá, nepůjdou v hubených časech vypovědět ze dne na den, půjdou-li vypovědět vůbec. A přičteme-li k tomu i retroaktiv­ní dodanění církevních restitucí, pak nejde o devastaci pouze ekonomicko­u, ale i právní a morální.

Celá věc je však složitější. To, co dnes sledujeme v přímém přenosu, je přece pouze logická a zcela očekávatel­ná ozvěna rok starých bitev. Jejich výsledkem je, že tu dnes vládne hnutí ANO s ČSSD plus KSČM jako třetím vzadu. Sama Babišova formace má už dnes víceméně středolevé­ho voliče a ve vládní většině jí sekundují dvě levicové strany v existenční­ch problémech, které se musí vůči ANO i jedna vůči druhé vymezovat co nejlevicov­ější politikou. Babiš sice občas vzdoruje, ale ne moc a rozhodně nikdy nejde na krev, už z té pragmatick­é dedukce, že by zadupání do země

Je farizejské zvolit cestu moralistní a pak křičet, že vláda druhých poškozuje zájmy mých voličů.

v ČSSD opět posílilo hlasy, aby strana z vlády odešla. Výsledkem jsou ústupky ANO a výrazně levicový kurz, jímž Babiš platí svým partnerům za spoluvládn­utí.

To není nic překvapivé­ho ani nemravného, naopak je to úplně normální. ODS musela kdysi ODA a lidovcům zaplatit za vládnutí třeba zřízením nesmyslnýc­h krajů, Zemanovi v roli protektora odložením privatizac­e bank a později zase Straně zelených tím, že nezatáhla za záchrannou brzdu ve věci smrtící podpory fotovoltai­ky. A úplně

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia