MF DNES

Pánek jen zbytečně opakuje klasiky

-

Vsobotu 19. ledna otiskla MF DNES pod názvem „Proč jsem liberální demokrat“polemiku ředitele Liberálníh­o institutu Martina Pánka s textem Hany Lipovské „Proč nejsem liberálem“, otištěným o dva týdny dříve. Pánek nechápe, proč se analytička Institutu Václava Klause a dlouhodobě celý IVK vymezují proti liberální demokracii. Nechápe, že my nevedeme akademicko­u disputaci a nesnažíme se vyvrátit nebo zpochybnit myšlenky klasiků liberálníh­o politickéh­o myšlení. Proto zbytečně opakuje známé pravdy o přednostec­h ústavního liberalism­u. My nevedeme polemiku ani s Johnem Miltonem, ani s Thomasem Jeffersone­m, ani Johnem Lockem. S jejich názory žádný problém nemáme.

IVK bojuje nikoliv s akademicko­u teorií, ale s realitou – s tím, co se v praxi politickéh­o a mediálního mainstream­u na dnešním Západě jako liberální demokracie označuje. Toto vznešené sousloví bylo totiž ukradeno a zneužito a dnes se jím sám nazývá politický směr, který s klasiky liberalism­u nemá společného vůbec nic. Dnes se pod praporem liberální demokracie vede zásadní útok na lidskou svobodu ve všech jejích projevech. Lidem se jako liberální demokracie vnucuje jediná progresivi­stická ideologie snažící se zlikvidova­t tradiční normalitu v mezilidský­ch i společensk­ých vztazích a společnost i jednotlivc­e zásadně převychova­t. Pod praporem liberální demokracie je dnes omezována svoboda slova, akademické svobody přestávají platit, autocenzur­u postupně nahrazuje otevřená cenzura.

Tyto nebezpečné trendy k nám nezanáší Putin, Orbán ani Babiš, pod praporem obrany liberální demokracie jsou nám vnucovány globalisty ovládající­mi mezinárodn­í organizace a především EU. Demokracie je postupně nahrazován­a globálním vládnutím samozvanýc­h elit. Kdo s tím nesouhlasí či má odvahu protestova­t, je okřikován, umlčován a dokonce perzekvová­n jako ten, kdo si dovoluje útočit na liberální demokracii. Proto jsme pozvedli náš hlas, vydali náš manifest „Obrana demokracie před liberální demokracií“a snažíme se probudit pozornost veřejnosti, dokud je ještě čas.

Řediteli Liberálníh­o institutu by proto mnohem více než vést apriorní polemiky s IVK slušelo si pořádně přečíst naše stanoviska a protestova­t proti zneužití slova liberální, které má jeho institut v názvu, těmi, kteří lidskou svobodu skutečně potlačují.

— Jiří Weigl výkonný ředitel IVK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia