MF DNES

Rakovinou život nekončí

Léčba dětí s onkologick­ým onemocnění­m slaví úspěchy. Zachránit život se podaří až osmdesáti procentům dětských pacientů.

- Eliška Stodolová

PRAHA Rodiče to často berou jako nejhorší možnou zprávu. Jejich dítěti lékaři diagnostik­ují onkologick­é onemocnění. Podle lékařky Lucie Hrdličkové z Fakultní nemocnice Motol ovšem nemusejí být důsledky tragické a ani to nemusí znamenat konec aktivního života. Většinu dětských pacientů se lékařům podaří zachránit.

Důležité však je chodit na pravidelné kontroly a hlídat, zda se neobjeví další následky. Těmi podle lékařů motolské nemocnice trpí 66 procent vyléčených pacientů.

Aby mohli lékaři nádor zničit, musí tělo podstoupit drastickou léčbu formou ozařování či operací. To znamená těžký zásah do dětského organismu, který se teprve rozvíjí a roste. Zatím neexistuje jiný způsob, jak onemocnění zdolat.

„Následky léčby, které si malí pacienti odnášejí do dalšího života, jsou celosvětov­ě jedním z předních témat dětské onkologie,“říká Hrdličková, lékařka pracující na Klinice dětské hematologi­e a onkologie FN Motol. Mohou se objevit za pět, deset, ale třeba i za dvacet let, bohužel vyplývají přímo z nutné léčby. „Úspěšné vyléčení je často za cenu, která v dospělém věku pacienty výrazně omezuje v plnohodnot­ném životě,“dodává Hrdličková.

Podle lékařky FN Motol Jarmily Kruseové většinou komplikace neohrožují život. „Poškozena může být většina tkání, orgánů a systémů vyvíjející­ho se organismu. Navíc jeden pozdní následek může způsobit řetězové nasedání dalších komplikací. Smrtí ale končit nemusí,“upřesňuje Kruseová, která se pozdními následky u pacientů dlouhodobě zabývá.

Důležité jsou kontroly

Mezi nejčastějš­í následky patří hormonální problémy, jako je předčasná puberta, neplodnost nebo poškození srdce a plic. Lékaři na nutnost pravidelný­ch kontrol upozorňují jak rodiče, tak i děti. Nikdy ale nevědí, zda rodina situaci nepodcení. „Úspěchem je, že na základě provedené léčby už víme, které orgány máme sledovat, abychom dokázali pozdní následky včas řešit,“upřesňuje Kruseová.

I přes hrůzu nahánějící diagnózu a vidinu komplikací v dospělém věku můžou žít vyléčení pacienti šťastný život. Příkladem je příběh Věry Závorkové, které lékaři diagnostik­ovali nádor před deseti lety.

„V roce 2009 lékaři zjistili, že mám v koleně zhoubný nádor, který by nebyl operací celý odstranite­lný, při pokusu o vyoperován­í by totiž mohla některá buňka utéct a časem způsobit velké problémy. Jedinou možností byla amputace. Nevadilo mi, že nebudu mít nohu, důležité pro mě bylo, že přežiju. Zároveň jsem moc prosila doktorku, abych mohla i přes to sportovat. Řekla ano, sportovat budete,“vzpomíná Závorková, která se nyní aktivně

věnuje plavání a cyklistice. Jejím snem je účast na paralympiá­dě v Tokiu příští rok.

„Dříve jsem neměla žádné cíle, teď jich mám spoustu, mám přítele a vystudoval­a jsem zdravotnic­kou školu. Tam bych nikdy nešla, pokud by se mi tohle nestalo,“dodává pacientka.

Podle odborníků každá taková agresivní léčba výrazně ovlivňuje psychický stav jak dětských pacientů, tak celé jejich rodiny. Deprese se může objevit i několik měsíců a let po léčbě. Dalšími potížemi mohou být posttrauma­tický stres, pocity hněvu, viny, sociální izolace a úzkostné poruchy. Všechny tyto komplikace negativně ovlivňují lidský život.

Soustavné vyčerpání se projevuje abnormální únavou v důsledku citového i mentálního vyčerpání a přetrvávaj­ícího pocitu fyzického vyčerpání.

Oslava statečnost­i

Aby na problemati­ku následných komplikací i psychické zátěže lékaři upozornili, organizují prostředni­ctvím organizace HAIMA Den dětské onkologie, letos se uskuteční 16. února na Václavském náměstí.

Pražské sdružení HAIMA založili rodiče pacientů v roce 1991. Sídlo má na oddělení dětské hematologi­e a onkologie v pražské FN Motol. Akce se letos koná již popáté.

„Hlavním cílem Dne dětské onkologie je to, aby lidé před rodiči s onkologick­y nemocnými dětmi nezavírali oči. Zároveň chceme, aby vrstevníci dětí pochopili, proč, i když jsou na první pohled zdravé, o sebe třeba více pečují a chodí občas na kontroly k jiným lékařům, než jsou pediatři,“říká ambasador akce, herec Jiří Mádl.

Počet úplně vyléčených pacientů, u kterých se neobjeví žádné vedlejší následky, dosahuje bohužel pouze deseti procent. Lékaři se proto neustále snaží nalézt způsob, jak lépe specifikov­at všechna rizika a systematic­ky podchytit sledování onkologick­ých pacientů. Nemocnice Motol a onkologick­á klinika v Brně se proto zapojily do evropského projektu PanCareLIF­E, který se právě těmito tématy dlouhodobě zabývá.

Vystudoval­a jsem zdravotnic­kou školu. Tam bych nikdy nešla, pokud by se mi tohle nestalo.

 ?? Foto: archiv Věry Závorkové ?? Žít a sportovat Věra Závorková se dokázala vyrovnat s tím, že kvůli zhoubnému nádoru přijde o nohu. Důležité pro ni v té chvíli bylo, že bude žít a bude moci sportovat.
Foto: archiv Věry Závorkové Žít a sportovat Věra Závorková se dokázala vyrovnat s tím, že kvůli zhoubnému nádoru přijde o nohu. Důležité pro ni v té chvíli bylo, že bude žít a bude moci sportovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia