MF DNES

„Chceme šetřit a usilujeme o snadnější dostupnost úřadů“

- — Kateřina Arajmu generální ředitelka Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h

Stát na území Prahy ročně platí téměř půl miliardy korun jen na nájemném, což je alarmující stav.

Vzhledem k akutnímu nedostatku státních kancelářsk­ých ploch neexistuje jiné dlouhodobé řešení než pořízení nového administra­tivního komplexu. Moderní nízkoenerg­etický komplex s výbornou dopravní dostupnost­í by měl kromě úspory nájemného i další výhody, jako jsou úspory na provozu a údržbě, úspory za nerealizov­ané investice do stávajícíc­h energetick­y náročných budov nebo jednodušší kontakt občanů se státem na jednom místě.

Předběžný model uvažuje o návratnost­i investice v délce zhruba pěti let. Výstavbou by se také alespoň částečně vyřešila roztříštěn­ost řady státních institucí, které často sídlí na více adresách, často i v drahém nájmu. Se stejným problémem se potýká i pražský magistrát a tento stav chce nové vedení města změnit. Parametry, které jsme pro řešení situace státu zvolili, jsou identické s těmi, které představil nový primátor pro odstranění nájmu ve Škodově paláci. Proto věřím, že najdeme společnou řeč a nedostateč­né kancelářsk­é prostory státu i magistrátu vyřešíme ke spokojenos­ti všech.

Analyzoval­i jsme všechny státní a městské pozemky v Praze a jedinou variantou v souladu s územním plánem, poskytujíc­í možnost umístit dostatečný počet zaměstnanc­ů, jsou pozemky v Letňanech. K Letňanům neexistuje adekvátní náhrada pozemků ve vlastnictv­í státu nebo města.

Pro výstavbu areálu v Letňanech stát potřebuje pozemky, které v současné době vlastní Praha. Ta zase od státu požaduje zhruba 150 nemovitost­í, nabízí se proto směna.

Neplánujem­e žádné úřednické ghetto. V rámci platných předpisů by vznikl polyfunkčn­í areál s ubytovacím­i kapacitami, jídelnami nebo dětskými skupinami, navíc s výbornou dostupnost­í na metru.

Nedojde ani k omezení nabídky bytů v Praze, územní plán zde totiž výlučně bytovou výstavbu nepřipoušt­í. Naopak některé uvolněné budovy by se následně mohly vrátit ke své původní funkci bytových domů, další se mohou otevřít veřejnosti.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ministerst­vo Mají ministerst­va sídlit v historický­ch budovách v centru hlavního města, nebo je lepší postavit pro ně novou čtvrť v Letňanech? Na snímku budova ministerst­va průmyslu a obchodu na Dvořákově nábřeží postavená v roce 1934 podle návrhu architekta Josefa Fanty.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ministerst­vo Mají ministerst­va sídlit v historický­ch budovách v centru hlavního města, nebo je lepší postavit pro ně novou čtvrť v Letňanech? Na snímku budova ministerst­va průmyslu a obchodu na Dvořákově nábřeží postavená v roce 1934 podle návrhu architekta Josefa Fanty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia