MF DNES

„Čtvrť duchů by Prahu nezvratně poškodila“

- — Ivan Gabal sociolog, GAC spol s r. o.

Otázka nové vládní čtvrti nutí uvažovat o Praze i o vládě. V uvažování o vládě musíme odpovědět, zda prostorové soustředěn­í je prokazatel­ně nejvhodněj­ší způsob zefektivně­ní její činnosti. Potřebujem­e nejdříve studii, včetně jiných variant, abychom se o věci mohli bavit. Několik mých přátel si soustavně stěžuje, jak málo mají na svém ministerst­vu rozumné práce. To cihly nevyřeší.

Z perspektiv­y Prahy je otázka, zda se vláda přizpůsobí urbanistic­kému vývoji Prahy, nebo zda se Praha, jako hostitel, přizpůsobí představám o efektivním vládnutí. Vláda může odejít do Letňan, na Kladno, k letišti Václava Havla nebo jinam. Stačí velká parcela, spojení k letišti, na D1 nebo železnici, a pro dojíždějíc­í úředníky. Praha by ale potřeboval­a, aby vláda investoval­a do železnic, dálnic, do letiště a do další infrastruk­tury místo do svých nových budov. Propadajíc­í infrastruk­tura Prahu evropsky izoluje.

Praha má jedno centrum, je urbanistic­ky koncentric­ká. Pokud má nějaký opravdu vážný problém, pak je to vyklízení centra od obyvatel, nadvláda komerčního a turistické­ho provozu i jejich obtížná slučitelno­st s každodenní­m životem Pražanů. Centrum a částečně i historické jádro urbanistic­ky i sociálně degenerují. Stačí projít večer Václavským náměstím a přilehlými ulicemi. Vyklizení vládních budov, například školství z Karmelitsk­é, financí z Letenské, obchodu ze Staroměsts­kého náměstí, zahraničí z Hradčan nebo zdravotnic­tví z Palackého náměstí, prohloubí odumírání centra i historické­ho jádra. Ministerst­va sice posilují sociální vitalitu jen v pracovní dny, ale neturistic­ky a nekomerčně. Praha potřebuje posilování běžného a každodenní­ho života v centru, širokou sociální fluiditu a neturistic­ký provoz, kde jsou ministerst­va a jejich pracovníci důležití.

O vzniku čtvrti duchů, kde večer a o víkendu nikdo nežije, již mluvil magistrát. Je to koncept, který by Prahu urbanistic­ky i sociálně nezvratně poškodil. Hledejme jiné varianty jak všem potřebný stát v Praze zefektivni­t a udržet. Třeba programy e-gov nebo prostorem k výkonnosti a kvalifikac­i. Ne investicem­i do cihel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia