MF DNES

„Úřednická čtvrť: nejistý Babišův pomníček“

- — Lukáš Kovanda hlavní ekonom, Czech Fund

istě ekonomicky se vybudování úřednické čtvrtě v pražských Letňanech pochopitel­ně vyplatí. Stačí selská úvaha. Úředníci, ať už z jednoho, či více ministerst­ev, by se sestěhoval­i z drahého centra na jedno místo na levnější pražské periferii. Navíc do provozně vydatně úspornější­ch budov, než jsou mnohé historické domy v centru metropole, v nichž jsou úředníci rozeseti nyní. Stát by ušetřil nejen díky synergiím, levnějšímu provozu, ale třeba i tím, že by tolik neutrácel za pronájem úřednickýc­h budov. Premiér Babiš si zkrátka jako svůj „pomníček“jen těžko mohl vyhlédnout projekt, pro který by se snáze hledala ekonomická argumentac­e.

Ano, sestěhován­í se ekonomicky vyplatí. Má to však velký otazník. Za jak dlouho? Vzduchem teď létají miliardy nákladů a miliardy úspor. Po zkušenoste­ch s řadou předchozíc­h velkých státních projektů lze říci jedno: náklady by se ve finále zvedly, zřejmě výrazně, zatímco úspory – jak to říci kulantně – „jejich kumulovaná realizace by se rozložila do delšího časového období“. Takže vskutku, letňanský komplex budov se vyplatí, dodejme ovšem kouzelné slovíčko „dlouhodobě“. Jak dlouhá ta doba bude, to nikdo neví. Proto mají slovíčko „dlouhodobě“tak rádi ekonomové. Jednou to přijít musí! Klasik mezi ekonomy, jistý pan Keynes, to už nevydržel a nechal se slyšet, že dlouhodobě budeme všichni mrtvi. Zůstanou právě jen ty pomníčky – leckdy v doslovném a někdy i přeneseném smyslu slova.

V roce 2016 vydali architekti amsterdams­kého studia XML knihu Parliament. Dokumentuj­í v ní podobu takřka dvou stovek parlamentn­ích zasedacích sálů jednotlivý­ch zemí celého světa. Navzdory různým zemím, jejich odlišné historii, kultuře, tradicím či politickým zvyklostem, napočítali celosvětov­ě jen pět základních typů parlamentů. Většina z nich pochází už z 19. století. Jinými slovy, v oblasti volby a výstavby budov určených politické reprezenta­ci (či příslušným úředníkům) je lidstvo nezvykle konzervati­vní. Zřejmě právě tento konzervati­smus je dalším klíčovým důvodem, proč Babiš zatím svůj „pomníček“jistý nemá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia