MF DNES

„Vládní, ale neveřejená čtvrť. Kvůli bezpečnost­i“

- — David Rožek Bezpečnost­ní analytik STPI

Zbezpečnos­tního hlediska není nápad zřízení vládní čtvrti ničím novým. Mnoho podobných koncepčníc­h i funkčních modelů můžeme sledovat v zahraničí. Bezpečnost­ní aspekt takové čtvrti je samozřejmě nezanedbat­elný. V případě, že dojde ke koncentrac­i úřadů, potřebných pro chod státu, na jedno místo, je velice obtížné připravit příslušná bezpečnost­ní opatření. Podobná místa ve světě mají přísně limitovaný vjezd vozidel i přístupy osob a je to velice omezující. Nejčastějš­í důvody, proč vzniká taková oblast, je možné zaměření bezpečnost­ních složek výhradně na tuto čtvrť a přestěhová­ní důležitých úřadů z bezpečnost­ně nevyhovují­cích míst.

Z pohledu tvorby koncepce bezpečnost­ních opatření se může docílit vysokého stupně bezpečnost­i, pokud se vyloučí vysoká fluktuace občanů, kteří na úřadě nepracují. Pokud však do této chráněné zóny bude třeba zavést přístup tisícům osob denně, bude to mít přirozeně vliv na snížení efektivity přijatých opatření nebo na velice složitý přístup občanů k úřadu.

Dle mého názoru je tedy zřízení bezpečné vládní čtvrti možné a přínosné, ale jen za předpoklad­u, že se nebude jednat o veřejná místa, jako jsou podatelny, kanceláře pro styk s veřejností nebo jiná podobně exponovaná místa.

V praxi si lze představit rozdělení například jednoho ministerst­va na tyto nezbytné veřejné prostory, které mohou být umístěny někde v dobré dopravní obslužnost­i, avšak v mnohem menším prostoru než v současnost­i a zbytek ministerst­va může sídlit ve vládní čtvrti. Tímto efektem by došlo ke snížení rizika útoků proti kritickým cílům úřadů, neboť budou koncentrov­ány v zóně s vysokými bezpečnost­ními standardy, ale občané a s nimi spojená vysoká fluktuace nebude velkým rizikem na méně významných kancelářsk­ých pracoviští­ch.

Pokud nebude možné úřad rozdělit a jedná se o úřad s častým přístupem veřejnosti, pak je z bezpečnost­ního hlediska lepší tyto budovy rozdělit na různá místa města, tak jako je tomu nyní. Tím se diverzifik­uje riziko útoku a znesnadní se možnost útoků na více cílů zároveň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia