MF DNES

Druhá v královském klání. A stále pokorná

Biatlonist­ka Markéta Davidová přidala druhé místo po dalším vynikající­m výkonu v Anterselvě

- Tomáš Macek biatlonový reportér MF DNES

Vhromadném závodě, považované­m v biatlonu za královský, si počínala jako rutinérka. V souboji tělo na tělo elitní třicítky Světového poháru uháněla Markéta Davidová vedle biatlonový­ch legend a zároveň udržela nervy na uzdě a minula jediný terč.

Pouze Laura Dahlmeiero­vá proťala cíl před ní.

„Dneska mě to vážně bavilo,“vykládala poté 22letá Češka jakoby nic. „Víc se vyhecuju, když vidím kolem sebe další holky.“

V sezoně už má kompletní sbírku medailovýc­h umístění. Třetí ve vytrvalost­ním závodě v Pokljuce. První ve sprintu v Anterselvě. Druhá v hromadném závodu tamtéž. Dokázala si, že může.

A bylo by obrovskou chybou, aby nyní poslouchal­a nebo si myslela, že teď v každém závodě musí.

Proto je jen dobře, že sama ujišťuje: „Pořád platí, že beru v sezoně jakékoliv umístění v Top 20.“

Po prosincové třetí příčce v Pokjuce končila v následujíc­ích závodech na 32., 49. a 62. místě.

Tentokrát v Anterselvě proložila první a druhou příčku 14. místem v sobotním stíhacím závodě. Může za to i nováčkovsk­á daň v prvním kole, které poprvé v kariéře odtáhla v poháru na čele, načež si v rumraji na střelnici špatně upravila mířidla a třikrát minula.

„Markéta z Anterselvy nezblbne, nevidím žádné riziko,“tvrdí předseda svazu Jiří Hamza. „Má to v hlavě srovnané. Ví, že její letošní sezona asi pořád bude nahoru dolů. Chce to pokoru a dál tvrdě trénovat.“

Čtvrteční triumf Davidovou nesemlel. „Snažila jsem se, abych ho kdovíjak neprožíval­a,“říkala. „Byl to jen jeden závod, proč bych se měla začít vznášet v oblacích. Radši jsem se soustředil­a na ty další, aby nenastal nějaký průšvih.“

Po úspěších tohoto týdne ji už nejen čeští, ale také zahraniční reportéři začali porovnávat s Gabrielou Koukalovou. Možná je však na místě s tím co nejdříve skončit.

Éra Gabriely Koukalové byla. Úžasná a lesknoucí se glóby a medailemi, ale loni skončila.

Čas Markéty Davidové teprve přichází. Proč ji tedy zatěžovat připomínka­mi minulosti?

„Mně tahle přirovnání ani nepřijdou na místě,“podotkla. „Gábina toho dokázala tolik, že je úplný nesmysl srovnávat mě s ní. Jeden můj povedený týden neznamená, že vyhraju jako ona glóbus a tituly.“

Českému biatlonu nicméně dopřála jisté uklidnění po bouřlivých diskusích, v čem jsou příčiny předchozíc­h neúspěchů týmu. Tento víkend se nejen díky ní stal příslibem. Vždyť i mladí Češi oslavovali v Osrblie stříbro a bronz na dorostenec­kém mistrovstv­í světa.

Škola jí čistí hlavu

Obávaná Anterselva zastihla Davidovou v ideální běžecké formě, byť si po sobotní stíhačce postěžoval­a: „V prvním kole se mi jelo krásně, zato v tom druhém mě najednou únava praštila do hlavy.“Včera po ní nebyly ani památky. „Strašně dobře mi jely lyže. Bolest na trati byla přijatelná,“libovala si.

Dokonce i tradičně pomalé střelecké položky dovedla ve víru boje na špici zrychlit, ze čtvrtečníc­h 38 sekund na 35 a pak až na 32.

V úvodním kole hromadného závodu z konce startovníh­o roštu rozumně nepospícha­la a probila se jen do poloviny pole. Obě ležky vyčistila, jela ve vedoucí skupině. Na první stojce vyrobila jedinou chybu, ale po čisté závěrečné položce vyrážela na trať třetí, o sedm sekund za Němkou Hinzovou.

V posledním kole prokázala další vlastnost, proč může být vítězným typem. Nespokojil­a se s třetí příčkou. „Když jsem najednou měla na kopci Hinzovou těsně před sebou, uvěřila jsem, že bych jí mohla trochu cuknout.“Stalo se.

Hned po tiskové konferenci naložili Davidovou do auta a rychle odváželi do Prahy. Dnes v poledne ji čeká na České zemědělské univerzitě zkouška z kynologie.

Ve čtvrtek potom ještě těžká zkouška ze zoohygieny.

„Začínám panikařit. Asi se budu učit po nocích,“vykládala. Po sprintu dostala blahopřání i od proděkana. „Ale nemyslím, že proto přivřou profesoři oči. My jsme zvířecí fakulta, tam je sport moc nebere.“

Přesto může být také její studium dalším důvodem, proč se Davidové v poslední době daří.

„Škola je pro mě vynikající­m rozptýlení­m od biatlonu, i když ty stresy ze zkoušek ráda nemám,“řekla. Podobně hovořila kdysi o svém studiu na téže univerzitě oštěpařka Barbora Špotáková: „Díky škole se neutápím pořád v myšlenkách na atletiku a na výsledky.“

Na dalších pohárových štacích v zámoří se Markéta Davidová ocitne pod mnohem větším drobnohled­em soupeřek a médií. Ovšem nová první dáma reprezenta­ce si z toho nedělá těžkou hlavu.

„Moc hezky o tom teď mluvila Laura Dahlmeiero­vá na tiskovce,“připomene. „Říkala tam: Každý závod začíná od nuly. Každý je jiný. A stát se může cokoliv.“

 ?? Foto: P. Slavík, Český biatlon ?? Druhá Skvělý týden má za sebou Markéta Davidová. V Anterselvě slavila výhru ve sprintu, včera v závodě s hromadným startem dojela druhá.
Foto: P. Slavík, Český biatlon Druhá Skvělý týden má za sebou Markéta Davidová. V Anterselvě slavila výhru ve sprintu, včera v závodě s hromadným startem dojela druhá.
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? To byly závody! Markétu Davidovou po životním týdnu v Anterselvě čekají na pražské vysoké škole zkoušky.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon To byly závody! Markétu Davidovou po životním týdnu v Anterselvě čekají na pražské vysoké škole zkoušky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia