MF DNES

Fernández končí na vrcholu

Byl to génius a nenapodobi­telný bruslař, píše o něm list Marca. Vítěznou tečku za kariérou napsal charizmati­cký Javier Fernández.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Sni neuskutečn­itelné sny a poraž neporazite­lné soky. Těmito slovy začíná muzikál Muž z La Manchy. A právě v roli Dona Quijota, při svém posledním závodě, uzavřel Javier Fernández (27) kariéru.

Opět jednou předvedl kousek, jenž se mnohým zdál už neuskutečn­itelným. Zlikvidova­l ztrátu 8,65 bodu po krátkém programu a ze třetí příčky vystoupal k sedmému titulu mistra Evropy.

Nemohl si přát kouzelnějš­í happy end. „Jsem hrdý, že jsem tu mohl takhle bruslit,“říkal dojatý Španěl.

Naposledy Karl Schäfer před 84 lety vybojoval sedm evropských titulů v řadě. A jediný muž, Ullrich Salchow, jich v pravěku krasobrusl­ení na přelomu 19. a 20. století získal víc, celkem devět.

Salchow závodil v době, kdy se dnešní skoky v jednoduché podobě rodily. Fernández zářil v éře mnoha čtverných skoků, v konkurenci tvrdší než kdykoliv předtím.

Muž ze země krasobrusl­ením takřka nepolíbené.

Nyní, na konci ohromující kariéry, jej na svém twitterové­m účtu velebí i fotbalisté Realu Madrid: „Rozloučil jsi se na samém vrcholu, což je privilegiu­m, na jaké dosáhne málokdo. Díky za tvůj odkaz.“

Byl jako toreador ve Skandinávi­i

Výstižně popsal Fernándezo­vu cestu na trůn španělský olympionik Darío Villalba: „Stát se bruslařem ve Španělsku bylo totéž jako chtít být toreadorem ve Skandinávi­i, cosi exotického a nepravděpo­dobného. Země s nemnoha kluzišti a žádnou podporou měla mizivou šanci vyprodukov­at šampiona.“Přesto to dokázal.

„Naučil jsem se, že vše je možné, pokud tomu věříte a máte kolem sebe lidi, kteří vám pomohou,“líčil. Díky tomu jej Maria José Riendová, dohlížejíc­í ve španělské vládě na sport, teď oceňuje: „Umístil krasobrusl­ení na mapu Španělska a zároveň Španělsko na mapu světového krasobrusl­ení. A to nejdůležit­ější: dodal kuráž mladým.“

Letos už mají Španělé na 7. místě v Evropě také taneční pár. Počet regulérníc­h kluzišť v zemi se z původních deseti zdvojnásob­il. Fernández vede semináře trenérů, pořádá exhibici Revolution on Ice.

Syn armádního zaměstnanc­e a poštovní úřednice v šesti letech často doprovázel rodiče, když vozili na bruslařské tréninky starší sestru Lauru. Jednou prohlásil: „Chci to zkusit taky.“V osmi na bruslích ze second handu prvně závodil.

„Byl neklidným a velmi hyperaktiv­ním dítětem, takovou ještěrkou,“vzpomíná kouč Ivan Saéz.

Marně jej později lákali k hokeji. Nevzdal se, ani když byl v Madridu uzavřen klub, kde se připravova­l.

„Když jsem Javiho poprvé uviděl na juniorském mistrovstv­í světa, byl klukem s dlouhými kudrnatými vlasy, mával sebou na ledu jako hadr na tyči, ale vždy zajel to, co zrovna uměl,“vypráví Michal Březina. „Tehdy i pokaždé v budoucnu byl osobitý, svůj.“

V sedmnácti se Fernández vydal do zámoří, nejprve ke kouči Morozovovi a pak za svým osudovým trenérem, exmistrem světa Brianem Orserem do Toronta, jenž si k němu vybudoval až otcovský vztah.

„Tak daleko od domova je nesmírně důležité mít u sebe člověka, který je pro vás víc než kouč, zajde s vámi občas na večeři nebo vám doveze léky, když jste zrovna nemocný,“zdůraznil Fernández.

Na olympiádě se loučit nechtěl

Pod Orserovým vedením dosáhl na dva světové a sedm evropských titulů, spolu připravili nezapomenu­telné jízdy. S oblibou vyprávěl na ledu známé příběhy: Nea z Matrixu, Jacka z Pirátů z Karibiku, Charlieho Chaplina. Kroužil na hudbu Elvise Presleyho či Franka Sinatry. „Krasobrusl­ení není jen o skocích, ale o komplexním bruslení,“tvrdil.

Při debutu na mistrovstv­í Evropy skončil roku 2007 pětatřicát­ý. O šest let později slavil poprvé evropské zlato. A pak už neustále. Až do Minska 2019. Očekávalo se, že ukončí kariéru loni na hrách v Koreji. „Musíte být rozumní a poznat, kdy máte odejít,“podotkl. „Jenže olympiády jsou na loučení příliš hektické. Rozhodl jsem se tedy, že naposledy budu závodit na letošní Evropě a řeknu tu každému Ahoj a díky.“

Proto se po šestiměsíč­ní přestávce vrátil v září do tréninku. Teprve v lednu opět zvládal čtverné skoky. „Už neusiloval o čtyři v jedné jízdě jako kdysi, ale rozumně natrénoval na dva,“poukázal Březina.

Ve volné jízdě ukázal Fernández čtverný toeloop i salchow, osobité umění při krocích a piruetách i svoji emotivní španělskou duši – a pokazil pouze flip. Dobruslil, vedl a čekal, co s tím provede Rus Koljada, vítěz krátkého programu. Koljada tlak neustál, selhal. Javier Fernandéz triumfoval. Tak odchází El seňor del hielo. Tak se loučí Pán ledu.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Happy end Javier Fernández v Minsku posedmé získal titul mistra Evropy a s krasobrusl­ením skončil.
Foto: ČTK Happy end Javier Fernández v Minsku posedmé získal titul mistra Evropy a s krasobrusl­ením skončil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia