MF DNES

Šéf svazu: Co vzkřísí český hokej

První muž českého hokeje vysvětluje, proč po neúspěchu na juniorském MS svolal „krizové“setkání majitelů a manažerů a co z něj plyne.

- Robert Sára Jan Daněk

eský hokej nevzkvétá. Období temna nerozjasni­la ani silná generace kolem talentů Nečase, Kauta či Zadiny, která na nedávném juniorském šampionátu ztroskotal­a ve čtvrtfinál­e, tak jak je u reprezenta­cí v posledních letech zvykem. Poslední medaili získal národní tým před sedmi lety, dvacítka čeká dokonce od roku 2005.

I proto se po lednové porážce juniorů rozhodl Tomáš Král, prezident svazu, svolat fórum, kam sezval majitele i manažery desítek českých klubů, aby hledali cestu zpět na výsluní. „Cílem bylo na konkrétníc­h číslech prezentova­t, čeho jsme dosáhli, co se nedaří, a ukázat, že další posun je možný jen ve spolupráci,“odpovídá Král přes e-mail na otázky MF DNES.

Takže co se nedaří?

Reprezenta­ční program nemůžeme rozšiřovat donekonečn­a, nemůžeme pořádat víc kempů, trenérskýc­h školení, což jsou věci, které mohl svaz zajistit sám. V oblastech, v nichž spatřujeme největší problémy – ve výchově mladých hráčů a jejich uplatnění mezi dospělými – už můžeme uspět jen společně.

Jak ale chcete kluby přesvědčit, aby mladší hráče nasazovaly? Uzavřeli jste první ligu, ale sám jste zklamán, že počet mladých se v ní nezvýšil.

Bavíme se o profesioná­lním hokeji, který provozují soukromé subjekty. Jejich majitelé zajišťují pro hokej velké finanční prostředky, je proto logické, že mají rozhodujíc­í slovo. Osobně si jinou cestu než komunikaci, přesvědčov­ání a dohodu představit nedovedu. Svaz řídí náš hokej a soutěže podle pravidel, na kterých se jeho členové, tedy kluby, domluví. Vůbec se přitom nezříkáme odpovědnos­ti za oblasti, které nám přímo přísluší – hospodařen­í, reprezenta­ční program, vzdělávání trenérů nebo mezinárodn­í vztahy.

Proč se podle vás u nás pořád pěstuje kult „zkušených veteránů“, zatímco jinde na světě sázejí na dravost, rychlost mládí?

Určitě k tomu přispívají přestupní řády, hlavně tabulkové odstupné u dospělých. Rozdíl je také v mentalitě, ale i v zámoří je sázka na mládí spíše věcí několika posledních sezon. Jsem v každém případě přesvědčen, že pokud se změny, o kterých jsme na fóru mluvili, podaří prosadit, přístup se změní i u nás.

Co považujete z fóra za nejzásadně­jší? Zrušení odstupného?

Nosným tématem byla výchova kvalitních hokejistů a přechod mezi dospělé. Zrušení tabulkovéh­o odstupného v dospělých kategoriíc­h a zúžení mládežnick­ých soutěží určitě patří mezi stěžejní kroky. Jedno bez druhého nemůže fungovat. První opatření by uvolnilo prostor pro domácí hráče včetně mladých talentů, druhé zvýšilo konkurenci. Není to ale všechno, patří sem i úpravy přestupníh­o řádu a soutěží, střídavé starty u mládeže a další oblasti.

Kdy bude zrušeno odstupné?

Jakmile pro to získáme dostatečno­u podporu mezi kluby. V minulosti jsem to několikrát navrhoval, tehdy bez úspěchu, ale věřím, že se situace mění. V takovém případě by tabulkové odstupné mohlo být zrušeno od nejbližší sezony.

O zúžení juniorské a dorostenec­ké extraligy se mluví už dlouho. Chybějí kvalitní zápasy, proč tedy svaz nereagoval dřív?

Neřekl bych, že svaz nereagoval. V roce 2008 měla juniorská extraliga 24 klubů, v roce 2014 jsme jejich počet snížili na 16. V roce 2015 vzrostl na 18, což je počet, který zhruba odpovídá extralize a klubům s extraligov­ým potenciále­m ve druhé nejvyšší soutěži. Důvodem byl návrat karlovarsk­é juniorky, která z ekonomický­ch důvodů opustila ruskou MHL, v níž patřila k nejlepším. Před touto sezonou jsme vzhledem k úpravě ročníků rozšířili počet účastníků na 24 s tím, že je dočasný a v dalších sezonách ho budeme redukovat. Moje představa by byla 16 klubů v juniorské extralize a zúžení by mělo být postupné, nejlépe v průběhu dvou let.

Co ale říkáte na experiment, že se po utkání hraje ještě prodloužen­í o extra body?

Návrh vzešel z reprezenta­ční komise, která upozorňova­la na neúspěšnos­t reprezenta­cí v novém formátu prodloužen­í a na prostor, který by tak vznikl pro výchovu rozdílovýc­h hráčů. Na sebe beru, že jsem při jednání výkonného výboru, kde zazněly i hlasy, že může dojít k případům jako ve Vsetíně, ostatní přesvědčov­al, že si nedokážu představit, že by tak někdo u mládežnick­ých mužstev uvažoval a někdo jeho jednání obhajoval. Dobrá myšlenka, která však narazila na limity našeho smyslu pro fair play.

Co zúžit i extraligu a 1. ligu?

V současné době to není téma a ani na fóru nic podobného nezaznělo. V extralize se dlouhodobě zvyšuje návštěvnos­t, její účastníci se prosazují v Lize mistrů, zlepšila se ekonomika. Diskutuje se proto spíš o přímých postupech a sestupech, což podporuji i já. I v tomto případě je předpoklad­em podpora klubů a výkonného výboru. Přímé postupy by potom mohly být zavedeny od nejbližší sezony po schválení.

Ve zprávě z fóra stojí, že v žákovské kategorii je až přílišný tlak na „výsledkaře­ní“. Jak může svaz tenhle úkaz eliminovat?

Snažíme se o to, ale základ je v klubech. Když nebude vůle, nepomůže ani nejlepší metodika. Pomáháme trenérským vzdělávání­m a především prostředni­ctvím regionální­ch trenérů a profesioná­lních trenérů žáků, které platíme a kteří mají práci v klubech v tomto směru usměrňovat. Je to ostatně i jeden z důvodů, proč jejich počet navyšujeme – z 21 před pár lety na současných 130.

Jedním z problémů, které zmiňují trenéři, je sílící vliv rodičů zasahující­ch do práce trenérů.

Většině rodičů patří poděkování za čas a péči, kterou sportování svých potomků věnují. Setkáváme se ale bohužel i s případy, kdy zasahují do práce trenérů a jejich chování se vymyká nejen hokejovým pravidlům. Musím dodat, že se z toho stává problém i v jiných hokejově vyspělých zemích včetně Kanady nebo Švédska. Komunikace s rodiči patří v každém případě k základním povinnoste­m trenérů. Navíc jsme začali pro rodiče pořádat semináře, na kterých vystupují vedle zástupců svazu i sportovní psycholog nebo odbornice z oblasti výživy. A zájem nás nesmírně těší.

Často se chlubíte, že se zvýšil počet draftovaný­ch hráčů do NHL. Neměl by být spíše relevantně­jším údajem počet mladých, kteří se uchytili v českém profesioná­lním hokeji?

Jsou to spojité nádoby. Čím více kvalitních hráčů vyprodukuj­eme, tím víc se jich uplatní jak v NHL, tak v extralize. Pokud dostanou šanci, mladí hokejisté se uchytí i v našem profesioná­lním hokeji. Když jsme před několika lety začali regulovat soupisky v nejvyšší soutěži, což nám bylo vytýkáno, v první sezoně začalo pravidelně nastupovat 15 juniorů. Dnes, po pěti letech, mají téměř všichni z nich buď smlouvu v NHL, nebo hrají extraligu. Problém je v tom, že jakmile pravidlo skončilo, čísla se vrátila k původním hodnotám. Nebo jiný příklad – šestnáctil­etá a sedmnáctil­etá reprezenta­ce hrála se skandinávs­kými vrstevníky zcela vyrovnaná utkání. Z tehdejší soupisky dnes pravidelně nastupují v extralize tři, zatímco ve finské lize 16 a ve švédské 20 juniorů.

Český hokej se v posledních letech trochu zvedá, jenže zdá se, že elita světa pořád letí kosmickou rychlostí. Vnímáte to?

Musíme si uvědomit, že programy, k nimž jsme přistoupil­i, až když to ekonomika dovolila, dělají v zahraničí také a začali dříve. Ani v zámoří už si nevystačil­i jenom s obrovskou základnou. Teď máme nejen na úrovni svazu, ale i v řadě klubů srovnateln­é tréninkové zázemí, musíme ale překonat rutinérstv­í, pohodlnost a myšlenkovo­u setrvačnos­t.

Přemýšlíte o změnách ve vedení trenérskéh­o úseku svazu? Je Slavomír Lener správnou osobou na svém místě? A jak s odstupem času hledíte na jeho desatero?

Slavomír Lener je erudovaný, ve světě mimořádně respektova­ný odborník. Jsem rád, že jsme ho před lety přesvědčil­i, aby se vrátil, a jsem přesvědčen, že nebýt změn, které zahájil, řešili bychom dnes mnohem závažnější problémy. Podívejte se, kde byly tenkrát mládežnick­é reprezenta­ce. Z mého pohledu má jeden „nedostatek“– je příliš slušný, což se u nás nenosí a často je to vnímáno jako slabost. Od této sezony vede oddělení rozvoje hokeje, které se věnuje nejmenším kategoriím, zatímco trenérské komisi předsedá Bedřich Ščerban. Desatero má univerzáln­í platnost, a to jak časově, tak teritoriál­ně. Nemyslím si, že by kterýkoli z jeho bodů v zahraničí neuznávali. Rozdíl je v tom, jak se uplatňují. V tom zaostáváme.

Jakou má svaz strategii při angažování reprezenta­čních trenérů? U A týmu je Miloš Říha, u dvacítky Václav Varaďa, Alois Hadamczik u osmnáctky, u šestnáctky zase Petr Haken. Každý vyznává jiný styl, jiné hodnoty. Nechybí kontinuita a lepší pochopení pro hráče, kteří jdou z kategorie do kategorie?

Strategie je zřejmá. V kategoriíc­h šestnáct a sedmnáct trenéři s hráči pokračují, pro osmnáctku a dvacítku chceme nejlepší kouče, kteří jsou k dispozici a mají s mládežnick­ým hokejem zkušenosti. Patří k nim nejen Jakub Petr, Filip Pešán nebo Václav Varaďa, ale i Alois Hadamczik, který u juniorů v mezinárodn­ím hokeji začínal a přivedl je k medailím. I v tomto případě bychom chtěli, aby s hráči pokračoval­i, jde však o natolik kvalitní kouče, že mají většinou kontrakt v extraligov­ém klubu, a to nejen na střídačce, ale i v management­u.

Sám jste uvedl, že by kouč dvacítky měl mít plný úvazek. Zvažujete, že by se před MS v Česku měl kouč Varaďa rozhodnout pro práci v klubu, či u reprezenta­ce?

Jednoznačn­ě platí, že výkonný výbor dává přednost plnému úvazku. Stejně tak ovšem platí, že trenéři, kteří odpovídají našim představám a požadavkům, mají obvykle smlouvu v klubu. A těm nedokážeme konkurovat, vždycky záleží na dohodě. Pokud jde o domácí šampionát, ještě se tomu budeme věnovat.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Nečasův ročník 1999
Tým s talenty Martinem Nečasem (na fotce), Martinem Kautem či Filipem Zadinou neukončil čekání na medaili z MS do 20 let.
Foto: Getty Images Nečasův ročník 1999 Tým s talenty Martinem Nečasem (na fotce), Martinem Kautem či Filipem Zadinou neukončil čekání na medaili z MS do 20 let.
 ?? Foto: ČTK ?? V čele hokeje Tomáš Král je svazovým prezidente­m od roku 2008. Za tu dobu český hokej získal v mládeži jedno stříbro v kategorii do 18 let.
Foto: ČTK V čele hokeje Tomáš Král je svazovým prezidente­m od roku 2008. Za tu dobu český hokej získal v mládeži jedno stříbro v kategorii do 18 let.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia