MF DNES

Pobodal dítě: synovec Kajínka byl na drogách

- — Marek Votke

PARDUBICE Pod vlivem drog pořezal dítě na krku, muže, který je bránil, podle obžaloby vážně pobodal. Případ Patrika R. – synovce omilostněn­ého vraha Jiřího Kajínka – začal řešit Okresní soud v Pardubicíc­h. Za útok mu hrozí až deset let vězení.

„Vinu cítím. To, co je uvedeno v obžalobě, se takhle asi stalo, ale já si nic nepamatuji,“řekl před soudem sedmatřice­tiletý Patrik R.

V bytě své matky – sestry Jiřího Kajínka – podle spisu nožem napadl dvě děti a pustil se do šarvátky s přítelem jejich matky. Všichni bydleli v podnájmu ve stejném bytě.

„Koukali jsme všichni dohromady na televizi a najednou se rozlétly dveře do obývacího pokoje a (obžalovaný) s nožem v ruce zařval: ‚Tak pojďte!‘ Po tom, co se stalo, jsem popadla děti a běželi jsme se schovat k sousedovi,“vypověděla matka dětí.

Mezitím se Patrik R. porval s jejím přítelem, kterého bodl do hrudníku a způsobil mu několik dalších řezných ran v obličeji, na ruce a na noze. Napadený je nyní v kómatu v nemocnici a jeho stav je velmi vážný.

U jednoho z dětí naznačil podříznutí tupou stranou nože, druhému už však řeznou ránu na krku udělal. Děti měly ze začátku psychické problémy, ale teď už podle jejich matky na celou událost zapomněly.

Pivo a tráva

„Vzpomínám si, že jsem ten den kouřil marihuanu, ale ne nijak velké množství. Je mi líto, co se stalo, kdybych byl při smyslech, určitě bych to neudělal,“prohlásil u soudu Patrik R. Přiznal, že byl tehdy zřejmě i pod vlivem alkoholu, protože si každý den dává alespoň pět piv.

I s drogami má bohaté zkušenosti. „Od šestnácti let beru pervitin a různé halucinoge­ny. Vím ale, jak se po drogách chovám, dokážu se ovládat a tohle bylo jiné. Měl jsem pocit, že mě chtěli otrávit jídlem,“řekl soudu.

Patrik R. o sobě říká, že je psychicky narušený. „Synovec nikdy nechtěl být hospitaliz­ovaný a vždy hrozil reversem. Policie i doktoři sestře řekli, že dokud něco neprovede, nemůžou nic dělat. I když jsme věděli, že je kvůli své nemoci sobě i ostatním nebezpečný,“řekl už dříve TV Prima Patrikův strýc Jiří Kajínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia